REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

teplé omáčky a šťávy

Podkategorie: mléčné, smetanové 96, ostatní 90

Angreštová omáčka

Podáváme k vařenému masu.

Bazalková omáčka

Omáčka ze smetany, ořechů, česneku, pepře a nasekané bazalky.

Bazalková omáčka II.

Čerstvá a sušená bazalka smíchaná s olivovým olejem, česnekem, jádry vlašských ořechů, nastrouhaným sýrem, pepřem a solí, omáčka vhodná k těstovinám.

Bedlová smetanová omáčka s kousky bedel

Bedly mají jemnou chuť. Mladé plodnice, ještě neotevřené, jsou masité, vhodné jak k naplnění, nebo třeba na skvělou omáčku.

Bernská omáčka

Omáčka je výborná k minutkám.

Bešamelová omáčka

Tvořící základ mnoha dalších omáček.

Bešamelová omáčka II.

Bešamelová omáčka se často dochucuje dalšími ingrediencemi. Je to základní polotovar mnoha omáček.

Bešamelová pěna

Hotovou pěnou přeléváme zapékanou zeleninu nebo maso, např. musaku a upečeme dozlatova.

Bílá cibulová omáčka

Omáčka připravená z orestované cibule zalité vývarem, povařená, dochucená mlékem a žloutkem.

Boloňská omáčka

Jedna z možných variant boloňské omáčky, která se skvěle hodí na těstoviny, především na špagety.

Boloňská omáčka II.

Chutná omáčka z rajčatového pyré a dalších ingrediencí s vložkou mletého masa, vhodná jako příloha k těstovinám, zvláště pak ke špagetám.

Boloňská omáčka III.

Teplá smetanová omáčka vhodná například na dochucení těstovin.

Borůvková omáčka

Výborná na lívance, či omelety.

Brusinkový přeliv

Převařený brusinkový kompot spolu s červeným vínem a šťávou z citrónu.

Burgundská omáčka

Omáčka z orestované a pak povařené zeleniny zalité červeným vínem, zahuštěná jíškou, nakonec propasírovaná přes sítko. Podáváme k masitým pokrmům, steakům, rybě a zvěřině.

Bylinkový krém

Bylinkový krém je vlastně smetana prohřátá s rozpuštěným máslem, ochucená nasekanými bylinkami, citronovou šťávou a kořením. Tato jednoduchá omáčka je vhodná jako přeliv různě upravené zeleniny.

Celerová omáčka

Omáčka k dušenému hovězímu masu.

Citrónová omáčka

Smetanová omáčka vhodná k drůbežímu masu nebo k zelenině.

Citronová omáčka II.

Cibulový základ připravený z nadrobno nakrájené cibule, rybího vývaru a bílého vína, chvíli povařený, zjemněný a zahuštěný máslem a citronovou šťávou. Tato citronová omáčka je výborná k různě upravenému rybímu masu.

Citronová omáčka III.

Jedna z variant na chutnou smetanovou omáčkou s chutí a vůní po citrónu.

Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy