REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

vánoční, velikonoční a čajové


Linecká kolečka (hvězdičky, květiny) s marmeládou

Recept na 30 kusů klasického vánočního lineckého cukroví slepeného po dvou ovocnou marmeládou.

Linecká kolečka II.

Cukroví z mouky, cukru, citronové kůry, žloutků a másla, po upečení slepované mandlovou nutellou, potřené čokoládovou polevou a ozdobené mandlí.

Linecká kolečka III.

Linecká kolečka z mouky, cukru, žloutku, másla a citronové kůry, slepovaná rybízovým džemem.

Linecká kolečka slepovaná makovým krémem

Ještě v 19. století bylo za vánoční cukroví považováno různě formované svařené slazené ovoce a mezi nejoblíbenější druhy cukroví patřily zejména zázvorky a kokosky. Na vesnicích pak oblíbené škvarkové cukroví. Na sváteční tabuli můžete tyto druhy najít dodnes. K oblíbencům se přidala i linecká kolečka. Nejčastěji jsou slepovaná kyselejší marmeládou nebo zavařeninou, aby vynikl chuťový rozdíl. A zde přichází na řadu mák. Místo marmelády můžete vyzkoušet makový krém.

Linecká očka

Jedno z nejznámějších vánočních cukroví, linecká očka plněná zavařeninou.

Linecká očka II.

Vánoční cukroví pro diabetiky, pečené.

Linecká srdce

Pečená srdce z lineckého těsta slepovaná džemem a sypaná moučkovým cukrem.

Linecká srdíčka

Upečená srdíčka z lineckého těsta, slepená marmeládou a pocukrovaná.

Linecké – originál recept z cukrářského učiliště

Toto těsto mám od své přítelkyně Pavlušky, když se v Bzenci učila na cukrářku. Používám ho již mnoho let a málokdy se mi stane, že se některý kousek rozlomí. S těstem se velice dobře pracuje. Většinou se různá těsta zadělávají přímo na vále. Já je raději dělám v hluboké míse, tolik se kolem nenašpiní.

Linecké citronové cukroví

Recept je podle kamarádky Mirči a je zatím nejlepší linecké, jaké jsem kdy zkoušela. Pozor! Nehodí se do formiček, je jen na vykrajované cukroví!

Linecké cukroví – originál rakouský recept

Starý rakouský recept, podle kterého si připravíte tak 150 kusů pravého lineckého vánočního cukroví.

Linecké cukroví bez lepku

Klasické linecké cukroví připravené z hotové univerzální směsi bez lepku Labeta a dalších surovin, po upečení cukroví slepované nejlépe domácí marmeládou.

Linecké cukroví bez lepku na lehčí způsob

Odlehčené bezlekové cukroví z pohankové mouky, žloutků, kokosového tuku, třtinovéhío cukru a vanilkového lusku, vhodné i pro dietáře. Recept z dílny NATUR HOUSE.cz

Linecké cukroví s kdoulovým džemem

Málokdo si dovede představit Vánoce bez lineckého cukroví, které je jedním z nejoblíbenějších. Pokud ho chcete mít opravdu „vymazlené“, nesmí chybět v těstu voňavé máslo a na potření kvalitní marmeláda nebo džem plný ovoce. Zkuste si letos toto klasické cukroví ozvláštnit něčím novým, například Znojemským kdoulovým extra džemem od Ing. Zuzany Boudové a rodinné firmy Bouda 1883 – Originál ze Znojma, která má více než stoletou tradici. Netradiční džem je natolik kvalitní, že si letos vysloužil prestižní ocenění Regionální potravina v kraji Jihomoravském.

Linecké cukroví s mákem

Pečení šneci plnění makovou náplní, obalení v cukru, potření žloutkem.

Linecké cukroví se skořicí a nasekanými praženými mandlemi

Marmeládou slepené linecké cukroví ochucené, kromě jiného, skořicí, ozdobené nasekanými, pak opraženými mandlemi.

Linecké cukroví vyválené pomocí embosovaného válečku

Současný trend zdobení vánočního cukroví je dekorace cukroví pomocí embosovaných válečků a razítek. Jde o jednoduchý trik, který ovšem ve výsledku dodá klasickému vánočnímu cukroví nový, neotřelý vzhled.

Linecké cukroví z rýžové mouky

Nemusíte být zrovna ze zdravotních důvodů na bezlepkové dietě, abyste do jídelníčku zařadili bezlepkovou rýžovou mouku. Obměna surovin může do vaší kuchyně přinést chuťovou i výživovou pestrost. Vyzkoušejte například recept na toto bezlepkové linecké cukroví.

Linecké cukroví ze špaldové mouky

Recept na klasické linecké vánoční, marmeládou slepované, cukroví, ale upečené ze špaldové mouky Pernerka. Chutná skvěle!

Linecké hvězdičky

Linecké hvězdičky jsou vánočním evergreenem, který na štědrovečerní tabuli neodmyslitelně patří. Užijte si proto sváteční tradice se vším všudy a mlsejte.

Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy