REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!


1.

Chřest s kvalitní šunkou zapečený se sýrem může být skvělý začátek vícechodového obědového menu. Recept, který rozhodně stojí za vyzkoušení!

Zapékaný chřest se šunkou, sýrem a kapary – RECEPT ZDE!

 

2.

Tahle sezónní lahůdková zelenina je vynikající i na grilu. Vyzkoušejte tento osvědčený recept, určitě se stane vašim oblíbeným!

Grilovaný bílý chřest – RECEPT ZDE!

 

3.

Vyzkoušejte také tento skvělý recept na chřest! Jde o předpečený korpus z listového těsta pokladený povařenými pazouchy chřestu, slaninou a sýrem, zapečený v troubě přelitý zakysanou smetanou smíchanou s rozšlehanými vejci.

Slaný chřestový koláč – RECEPT ZDE!

 

4.

Skvělá je také polévka z chřestu. Tento recept je na polévku z povařeného chřestu a jarní cibulky, dochucenou smetanou a kořením, ozdobenou opečenou slaninou a jarní cibulkou.

Chřestová polévka III. – RECEPT ZDE!

 

5.

V jednoduchosti je krása! Často ty nejednodušší recepty chutnají nejlépe. Vyzkoušejte například tento jednoduchý recept na chřest. V mírně osolené a oslazené vodě povařený, dobře očištěný chřest, servírovaný okapaný, přelitý čerstvě připravenou teplou holandskou omáčkou.

Vařený chřest s holandskou omáčkou – RECEPT ZDE!

 

6.

Další náš tip na skvělý pokrm z chřestu. Jde o oblíbené jídlo především ve Francii, kde se uvařený chřest podává s kousky vaječné omelety (nebo zabalený do omelety), přelitý holandskou omáčkou.

Chřest s palačinkou v holandské omáčce – RECEPT ZDE!

 

7.

V tomto výběru rozhodně nesmí chybět základní recept na vařený chřest…. Základní recept na vařený chřest. Chutná k šunce, steakům, omeletám nebo bramborám, v polévce nebo zapékaný.

Vařený chřest – RECEPT ZDE!

 

8.

Chřest se dá také zamrazit či nakládat a zavařovat. Zavařování chřestu – základní recept na sterilaci výhonků chřestu. Takto zavařený chřest vydrží ve spíži až 6 měsíců. Díky naložení jen do vody bez dalších příchutí, můžeme sterilovaný chřest použít téměř do všech receptů na čerstvý chřest.

Zavařený chřest – RECEPT ZDE!

 

9.

A máme tu další prověřený recept, tentokrát na chřestový salátek. Připravte si doma chutný obědový těstovinový salát z penne, vařeného chřestu, cherry rajčátek a šunky, servírovaný ochucený česnekovo-olivovou zálivkou.

Chřestový salát s těstovinami penne – RECEPT ZDE!

 

10.

Němci jsou jedni z největších konzumentů chřestu. Chřest, německy Spargel, je považovaný za královskou zeleninu. Tento recept je na königlich gemüse, upravenou jednoduše a chutně, jak ji upravují právě Němci.

Chřest se strouhankou – RECEPT ZDE!

 

11.

A máme tu další recept, kde chřest je velmi důležitou surovinou. Pláty rozváleného listového těsta pokladené plátky šunka, sýra a stonky zeleného chřestu, posypané nasekanou zelenou bazalkou, stočené, nohavice potřené rozšlehaným vejcem a upečené v troubě pěkně dozlatova posypané hrubozrnnou solí, kmínem a pepřem.

Listový závin s chřestem, šunkou a sýrem – RECEPT ZDE!

 

12.

Chřest uvařený doměkka, servírovaný zamotaný do opečených plátků šunky, hojně přelitý omáčkou z bešamelu ochucenou sýrem. Tento recept se stal v naší rodině velmi oblíbeným!

Chřest se sýrovou omáčkou – RECEPT ZDE!

 

13.

Skvělý je také tento recept. Chřest s bolzanskou omáčkou z majonézy, vajíček, bílého pepře a petrželky je delikátní předkrm, který připravíte snadno a rychle.

Chřest s bolzanskou omáčkou – RECEPT ZDE!

 

14.

A máme tu tip na úžasnou snídani. Recept na jednu z variant na chutnou omeletu ochucenou kromě jiného paličkami chřestu a šunkou, vhodnou například jako součást snídaňového menu.

Omeleta s chřestem II. – RECEPT ZDE!

 

Další skvělé recepty na chřest nebo s chřestem najdete například zde: zeleninová, ovocná, vegetariánská jídla.

Články k tématu najdete zde: Správná příprava chřestu, Renesance chřestu v Čechách…

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

25 nejlepších receptů na pečené vánoční cukroví

Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na pečené vánoční cukroví. Snad náš výběr vás bude inspirovat a pomůže vám s rozhodnutím, které vánoční cukroví letos upečete.

číst dále ...

Sváteční vaření z regionálních specialit

S příchodem adventu nastává jedno z nejkrásnějších období celého roku. Čas více než kdy jindy můžeme trávit se svými blízkými a každý takový okamžik si žádá něco velmi speciálního. A proto jsme pro vás připravili několik slavnostních receptů, kterými potěšíte doslova všechny strávníky. Při výběru surovin pro přípravu těchto svátečních pokrmů doporučujeme sledovat označení Regionální potravina, jejíž logo stvrzuje, že se jedná o kvalitní produkty, které navíc pocházejí přímo z vašeho kraje a blízkého okolí. Budete tak mít jistotu, že kupujete kvalitní potraviny a zároveň tak podpoříte místní farmáře. Krásné prožití vánočních svátků.

číst dále ...

Vánoce na TV Paprika

Kulinářská stanice TV Paprika přináší bohatý vánoční program, jež opět nešetří nápady a návody na ty nejlepší dobroty. Inspirujte se novými recepty od samotného mistra – Jamieho Olivera, který ukáže, že i s jedním hrncem je možné nadělat mnoho parády. Chybět nebude ani oblíbená trojice kuchařů – Gordon, Gino a Fred, kteří se vydají oslavit Vánoce až za polární kruh. To vše a mnohem více, sledujte v prosinci na televizní stanici TV Paprika.

číst dále ...

Znáte červené kiwi?

Kiwi je stálicí mezi exotickým ovocem. Během zimních měsíců je na českých stolech velmi oblíbené a zná ho úplně každý. Tedy pokud jde o zelené kiwi. Znáte ale kiwi červené? Svým oválným tvarem a hnědou slupkou je velmi podobné svému zelenému protějšku, ale jeho slupka nemá chloupky. Po rozkrojení se liší barvou, která je spíše žlutá a přechází až do červena. Rozdíl je také v chuti, která je jemnější a méně výrazná. Červené kiwi je však, stejně jako to zelené, plné vitamínů a dalších tělu prospěšných látek.

číst dále ...

Levné vánoční cukroví – cukroví za pár korun

Drahota, kam se podíváš a tak nezbývá, než začít šetřit. Ale umíte si představit vánoce bez vánočního cukroví? Většina Čechů asi ne a tak pro ty, co letos opravdu potřebují ušetřit tu máme výběr některých receptů na vánoční cukroví, které pořídíte za pár korun. Jde jak o levné pečené vánoční cukroví, tak o to nepečené. Inspirujte se našimi recepty a dopřejte si i letos několik druhů levného vánočního cukroví, které nezruinuje vaše konto.

číst dále ...

Recepty, které ozvláštní podzimní menu. Kombinaci masa a báječných sezónních dobrot si zamilujete!

Bloudíte mezi regály obchodů a marně přemýšlíte, jakými pokrmy ozvláštnit pochmurné podzimní víkendy? Pak vsaďte na to, co je právě nejdostupnější – lokální čerstvé a šťavnaté suroviny. Vždyť na podzim jich je k dostání celá řada a byla by chyba je řádně nevyužít. Zkombinujte je s masem a provoňte kuchyni neodolatelnými dobrotami!

číst dále ...

Vánoční pečení v plném proudu. Vyzkoušejte netradiční druhy mouky a myslete na kvalitu!

Jelikož se tolik očekávané období vánočních svátků nezadržitelně blíží, většina domácností už oprašuje recepty a pomalu se chystá na přípravu cukroví. Linecké, perníčky, vanilkové rohlíčky nebo třeba pracny. Každý máme svůj oblíbený druh, na který jednoduše nedáme dopustit. Pokud byste však rádi každoroční vánoční klasice letos dodali nový rozměr, zapomeňte na pšeničnou mouku a vyměňte ji za zajímavější alternativy. Zároveň myslete na to, že kvalita je na prvním místě!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy