REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!


1.

Chřest s kvalitní šunkou zapečený se sýrem může být skvělý začátek vícechodového obědového menu. Recept, který rozhodně stojí za vyzkoušení!

Zapékaný chřest se šunkou, sýrem a kapary – RECEPT ZDE!

 

2.

Tahle sezónní lahůdková zelenina je vynikající i na grilu. Vyzkoušejte tento osvědčený recept, určitě se stane vašim oblíbeným!

Grilovaný bílý chřest – RECEPT ZDE!

 

3.

Vyzkoušejte také tento skvělý recept na chřest! Jde o předpečený korpus z listového těsta pokladený povařenými pazouchy chřestu, slaninou a sýrem, zapečený v troubě přelitý zakysanou smetanou smíchanou s rozšlehanými vejci.

Slaný chřestový koláč – RECEPT ZDE!

 

4.

Skvělá je také polévka z chřestu. Tento recept je na polévku z povařeného chřestu a jarní cibulky, dochucenou smetanou a kořením, ozdobenou opečenou slaninou a jarní cibulkou.

Chřestová polévka III. – RECEPT ZDE!

 

5.

V jednoduchosti je krása! Často ty nejednodušší recepty chutnají nejlépe. Vyzkoušejte například tento jednoduchý recept na chřest. V mírně osolené a oslazené vodě povařený, dobře očištěný chřest, servírovaný okapaný, přelitý čerstvě připravenou teplou holandskou omáčkou.

Vařený chřest s holandskou omáčkou – RECEPT ZDE!

 

6.

Další náš tip na skvělý pokrm z chřestu. Jde o oblíbené jídlo především ve Francii, kde se uvařený chřest podává s kousky vaječné omelety (nebo zabalený do omelety), přelitý holandskou omáčkou.

Chřest s palačinkou v holandské omáčce – RECEPT ZDE!

 

7.

V tomto výběru rozhodně nesmí chybět základní recept na vařený chřest…. Základní recept na vařený chřest. Chutná k šunce, steakům, omeletám nebo bramborám, v polévce nebo zapékaný.

Vařený chřest – RECEPT ZDE!

 

8.

Chřest se dá také zamrazit či nakládat a zavařovat. Zavařování chřestu – základní recept na sterilaci výhonků chřestu. Takto zavařený chřest vydrží ve spíži až 6 měsíců. Díky naložení jen do vody bez dalších příchutí, můžeme sterilovaný chřest použít téměř do všech receptů na čerstvý chřest.

Zavařený chřest – RECEPT ZDE!

 

9.

A máme tu další prověřený recept, tentokrát na chřestový salátek. Připravte si doma chutný obědový těstovinový salát z penne, vařeného chřestu, cherry rajčátek a šunky, servírovaný ochucený česnekovo-olivovou zálivkou.

Chřestový salát s těstovinami penne – RECEPT ZDE!

 

10.

Němci jsou jedni z největších konzumentů chřestu. Chřest, německy Spargel, je považovaný za královskou zeleninu. Tento recept je na königlich gemüse, upravenou jednoduše a chutně, jak ji upravují právě Němci.

Chřest se strouhankou – RECEPT ZDE!

 

11.

A máme tu další recept, kde chřest je velmi důležitou surovinou. Pláty rozváleného listového těsta pokladené plátky šunka, sýra a stonky zeleného chřestu, posypané nasekanou zelenou bazalkou, stočené, nohavice potřené rozšlehaným vejcem a upečené v troubě pěkně dozlatova posypané hrubozrnnou solí, kmínem a pepřem.

Listový závin s chřestem, šunkou a sýrem – RECEPT ZDE!

 

12.

Chřest uvařený doměkka, servírovaný zamotaný do opečených plátků šunky, hojně přelitý omáčkou z bešamelu ochucenou sýrem. Tento recept se stal v naší rodině velmi oblíbeným!

Chřest se sýrovou omáčkou – RECEPT ZDE!

 

13.

Skvělý je také tento recept. Chřest s bolzanskou omáčkou z majonézy, vajíček, bílého pepře a petrželky je delikátní předkrm, který připravíte snadno a rychle.

Chřest s bolzanskou omáčkou – RECEPT ZDE!

 

14.

A máme tu tip na úžasnou snídani. Recept na jednu z variant na chutnou omeletu ochucenou kromě jiného paličkami chřestu a šunkou, vhodnou například jako součást snídaňového menu.

Omeleta s chřestem II. – RECEPT ZDE!

 

Další skvělé recepty na chřest nebo s chřestem najdete například zde: zeleninová, ovocná, vegetariánská jídla.

Články k tématu najdete zde: Správná příprava chřestu, Renesance chřestu v Čechách…

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Rychlé a chutné svačiny pro děti i dospělé podle Drůbežářského závodu Klatovy

Září a s ním spojený začátek nového školního roku je pro každého jinak náročný. Děti se těší na nové zážitky a kamarády a rodiče organizují, jak všechno zvládnout. Jeden z důležitých úkolů pro rodiče je připravit dětem svačinu, která je nejen nasytí ale bude zároveň i velmi pestrá. Ideálním řešením je ovoce, zelenina a k tomu jednoduché ale vydatné tipy od Drůbežářského závodu Klatovy. Kombinace křupavého čerstvého pečiva, svěží zeleniny a Kuřecí prsní zauzené šunky nejvyšší jakosti krájené, která je oceněná značkou kvalitních potravin KLASA a certifikátem České cechovní normy nebo Kuřecího dětského junioru bez přidaných E, tak potěší nejen malého školáka, ale i teenagera a neodolají ani samotní rodiče.

číst dále ...

Prague mussel week odstartoval. Zapojí se Les Moules, Bruxx i Grandhotel Pupp

Týden od 21. do 27. září patří v desítkách restaurací holandským slávkám. Druhý ročník festivalu Prague mussel week nabízí zvýhodněná mušlová menu připravená skutečnými kulinářskými esy. Zapojili se například Les Moules, Bruxx či Grandhotel Pupp. Recepty na slávkové pochoutky od šéfkuchařů zapojených restaurací jsou dostupné i na webu PMW.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Ochutnejte nejznámější jídla z dánské kuchyně

Dánská kuchyně je pro většinu z nás spíše velkou neznámou, při pohledu na typická dánská jídla však brzy zjistíte, že by byla chyba ji nevyzkoušet. Vyniká totiž použitím čerstvých, lokálních surovin s důrazem na ingredience, které se pěstují či chovají přímo v Dánsku. Jídla inspirovaná dánskou kuchyní si můžete dopřát v rámci Dánského menu, které bude k dostání už příští týden na všech pobočkách Bageterie Boulevard.

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy