REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!


1.

Chřest s kvalitní šunkou zapečený se sýrem může být skvělý začátek vícechodového obědového menu. Recept, který rozhodně stojí za vyzkoušení!

Zapékaný chřest se šunkou, sýrem a kapary – RECEPT ZDE!

 

2.

Tahle sezónní lahůdková zelenina je vynikající i na grilu. Vyzkoušejte tento osvědčený recept, určitě se stane vašim oblíbeným!

Grilovaný bílý chřest – RECEPT ZDE!

 

3.

Vyzkoušejte také tento skvělý recept na chřest! Jde o předpečený korpus z listového těsta pokladený povařenými pazouchy chřestu, slaninou a sýrem, zapečený v troubě přelitý zakysanou smetanou smíchanou s rozšlehanými vejci.

Slaný chřestový koláč – RECEPT ZDE!

 

4.

Skvělá je také polévka z chřestu. Tento recept je na polévku z povařeného chřestu a jarní cibulky, dochucenou smetanou a kořením, ozdobenou opečenou slaninou a jarní cibulkou.

Chřestová polévka III. – RECEPT ZDE!

 

5.

V jednoduchosti je krása! Často ty nejednodušší recepty chutnají nejlépe. Vyzkoušejte například tento jednoduchý recept na chřest. V mírně osolené a oslazené vodě povařený, dobře očištěný chřest, servírovaný okapaný, přelitý čerstvě připravenou teplou holandskou omáčkou.

Vařený chřest s holandskou omáčkou – RECEPT ZDE!

 

6.

Další náš tip na skvělý pokrm z chřestu. Jde o oblíbené jídlo především ve Francii, kde se uvařený chřest podává s kousky vaječné omelety (nebo zabalený do omelety), přelitý holandskou omáčkou.

Chřest s palačinkou v holandské omáčce – RECEPT ZDE!

 

7.

V tomto výběru rozhodně nesmí chybět základní recept na vařený chřest…. Základní recept na vařený chřest. Chutná k šunce, steakům, omeletám nebo bramborám, v polévce nebo zapékaný.

Vařený chřest – RECEPT ZDE!

 

8.

Chřest se dá také zamrazit či nakládat a zavařovat. Zavařování chřestu – základní recept na sterilaci výhonků chřestu. Takto zavařený chřest vydrží ve spíži až 6 měsíců. Díky naložení jen do vody bez dalších příchutí, můžeme sterilovaný chřest použít téměř do všech receptů na čerstvý chřest.

Zavařený chřest – RECEPT ZDE!

 

9.

A máme tu další prověřený recept, tentokrát na chřestový salátek. Připravte si doma chutný obědový těstovinový salát z penne, vařeného chřestu, cherry rajčátek a šunky, servírovaný ochucený česnekovo-olivovou zálivkou.

Chřestový salát s těstovinami penne – RECEPT ZDE!

 

10.

Němci jsou jedni z největších konzumentů chřestu. Chřest, německy Spargel, je považovaný za královskou zeleninu. Tento recept je na königlich gemüse, upravenou jednoduše a chutně, jak ji upravují právě Němci.

Chřest se strouhankou – RECEPT ZDE!

 

11.

A máme tu další recept, kde chřest je velmi důležitou surovinou. Pláty rozváleného listového těsta pokladené plátky šunka, sýra a stonky zeleného chřestu, posypané nasekanou zelenou bazalkou, stočené, nohavice potřené rozšlehaným vejcem a upečené v troubě pěkně dozlatova posypané hrubozrnnou solí, kmínem a pepřem.

Listový závin s chřestem, šunkou a sýrem – RECEPT ZDE!

 

12.

Chřest uvařený doměkka, servírovaný zamotaný do opečených plátků šunky, hojně přelitý omáčkou z bešamelu ochucenou sýrem. Tento recept se stal v naší rodině velmi oblíbeným!

Chřest se sýrovou omáčkou – RECEPT ZDE!

 

13.

Skvělý je také tento recept. Chřest s bolzanskou omáčkou z majonézy, vajíček, bílého pepře a petrželky je delikátní předkrm, který připravíte snadno a rychle.

Chřest s bolzanskou omáčkou – RECEPT ZDE!

 

14.

A máme tu tip na úžasnou snídani. Recept na jednu z variant na chutnou omeletu ochucenou kromě jiného paličkami chřestu a šunkou, vhodnou například jako součást snídaňového menu.

Omeleta s chřestem II. – RECEPT ZDE!

 

Další skvělé recepty na chřest nebo s chřestem najdete například zde: zeleninová, ovocná, vegetariánská jídla.

Články k tématu najdete zde: Správná příprava chřestu, Renesance chřestu v Čechách…

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Soutěž Svačina roku Rio Mare má rekordní účast a mediálního partnera

Soutěž Svačina roku Rio Mare vstupuje do 7. ročníku s rekordní účastí škol i studentů. I letos mladí kuchaři soutěží o ceny v hodnotě 45 000 Kč. Novinkou soutěže je rozšíření hlavních surovin o Rio Mare makrely a sardinky. Soutěž pořádá výhradní distributor značky Rio Mare na českém trhu společnost Bolton Czechia. Mediálním partnerem soutěže jsou regionální noviny Deník.

číst dále ...

U Galerie Vaňkovka se uskuteční Food Truck Festival. Gastronomický zážitek připraví 21 dodávek a 12metrový vagón

Na další várku dobrot se mohou od 11. do 13. října těšit návštěvníci Food Truck Festivalu, který se odehraje v prostorách vedle Galerie Vaňkovka. Na pultech občerstvovacích dodávek nebudou chybět například populární burgery s vyladěnými recepturami, roast beefy, kachní paličky, mexické tacos, ale i méně tradiční jídla jako kanadské hranolky poutine či čínské knedlíčky Dim Sum. Část výtěžku z prodeje občerstvení poputuje na konto Nadace Emil podporující mladé hendikepované sportovce.

číst dále ...

Rozdá se 300 žemlovek zdarma. Zachraň jídlo tím oslaví vznik kuchařky

Večer 16. října bude ve znamení “záchranářských” receptů. V Pražském kreativním centru oslaví iniciativa Zachraň jídlo vznik nové kuchařky Zachraň jídlo v kuchyni, která obsahuje 100 receptů, jak doma neplýtvat jídlem. Během happeningu rozdají dobrovolníci 300 porcí luxusních žemlovek ze surovin, které by se jinak nevyužily. Kromě křtu kuchařky a výdeje žemlovek bude na místě bohatý program: od workshopů na výrobu sušenek z dužiny, promítání filmu o plýtvání jídlem, výstavy až po drinky ze “zachráněného” ovoce. Vstup na akci je zdarma.

číst dále ...

Zdravá hravá snídaně pro malé i velké

Snídaně je základ dne. Říkají to babičky, maminky i odborníci. První ranní pokrm nás nastartuje, dodá nám energii a často určí i náladu, která nás bude provázet po zbytek dne. Nezapomínejte proto snídat a dopřejte si na to dostatek času. A to naučte i své děti.

číst dále ...

Proč nejíme luštěniny?

Všichni víme, že jsou luštěniny zdravé, plné vlákniny a bílkovin a v neposlední řadě také vitamínů a minerálů. Přitom jsou chutné a u mnoha národů obhajují dokonce první příčky mezi konzumovanými potravinami. Co tedy způsobuje naši nechuť ke konzumaci této jinde oblíbené součásti jídelníčku?

číst dále ...

Hurá do školy po pořádné snídani

Ráno nepřemýšlíme jen nad tím, jakou svačinu svým potomkům přibalit s sebou do školy. Hlavu nám často také zamotá rozhodování, co připravit k snídani. Pokud vám došla inspirace a chcete zkusit něco nového, určitě oceníte pár tipů na zdravé a hravé snídaně, které „dělají den“. Nezbývá-li vám na ně v každodenním shonu čas, pusťte se do jejich přípravy o víkendu, kdy můžete zapojit i děti. Jak vybírat suroviny a na co si dát pozor?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy