REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!


1.

Chřest s kvalitní šunkou zapečený se sýrem může být skvělý začátek vícechodového obědového menu. Recept, který rozhodně stojí za vyzkoušení!

Zapékaný chřest se šunkou, sýrem a kapary – RECEPT ZDE!

 

2.

Tahle sezónní lahůdková zelenina je vynikající i na grilu. Vyzkoušejte tento osvědčený recept, určitě se stane vašim oblíbeným!

Grilovaný bílý chřest – RECEPT ZDE!

 

3.

Vyzkoušejte také tento skvělý recept na chřest! Jde o předpečený korpus z listového těsta pokladený povařenými pazouchy chřestu, slaninou a sýrem, zapečený v troubě přelitý zakysanou smetanou smíchanou s rozšlehanými vejci.

Slaný chřestový koláč – RECEPT ZDE!

 

4.

Skvělá je také polévka z chřestu. Tento recept je na polévku z povařeného chřestu a jarní cibulky, dochucenou smetanou a kořením, ozdobenou opečenou slaninou a jarní cibulkou.

Chřestová polévka III. – RECEPT ZDE!

 

5.

V jednoduchosti je krása! Často ty nejednodušší recepty chutnají nejlépe. Vyzkoušejte například tento jednoduchý recept na chřest. V mírně osolené a oslazené vodě povařený, dobře očištěný chřest, servírovaný okapaný, přelitý čerstvě připravenou teplou holandskou omáčkou.

Vařený chřest s holandskou omáčkou – RECEPT ZDE!

 

6.

Další náš tip na skvělý pokrm z chřestu. Jde o oblíbené jídlo především ve Francii, kde se uvařený chřest podává s kousky vaječné omelety (nebo zabalený do omelety), přelitý holandskou omáčkou.

Chřest s palačinkou v holandské omáčce – RECEPT ZDE!

 

7.

V tomto výběru rozhodně nesmí chybět základní recept na vařený chřest…. Základní recept na vařený chřest. Chutná k šunce, steakům, omeletám nebo bramborám, v polévce nebo zapékaný.

Vařený chřest – RECEPT ZDE!

 

8.

Chřest se dá také zamrazit či nakládat a zavařovat. Zavařování chřestu – základní recept na sterilaci výhonků chřestu. Takto zavařený chřest vydrží ve spíži až 6 měsíců. Díky naložení jen do vody bez dalších příchutí, můžeme sterilovaný chřest použít téměř do všech receptů na čerstvý chřest.

Zavařený chřest – RECEPT ZDE!

 

9.

A máme tu další prověřený recept, tentokrát na chřestový salátek. Připravte si doma chutný obědový těstovinový salát z penne, vařeného chřestu, cherry rajčátek a šunky, servírovaný ochucený česnekovo-olivovou zálivkou.

Chřestový salát s těstovinami penne – RECEPT ZDE!

 

10.

Němci jsou jedni z největších konzumentů chřestu. Chřest, německy Spargel, je považovaný za královskou zeleninu. Tento recept je na königlich gemüse, upravenou jednoduše a chutně, jak ji upravují právě Němci.

Chřest se strouhankou – RECEPT ZDE!

 

11.

A máme tu další recept, kde chřest je velmi důležitou surovinou. Pláty rozváleného listového těsta pokladené plátky šunka, sýra a stonky zeleného chřestu, posypané nasekanou zelenou bazalkou, stočené, nohavice potřené rozšlehaným vejcem a upečené v troubě pěkně dozlatova posypané hrubozrnnou solí, kmínem a pepřem.

Listový závin s chřestem, šunkou a sýrem – RECEPT ZDE!

 

12.

Chřest uvařený doměkka, servírovaný zamotaný do opečených plátků šunky, hojně přelitý omáčkou z bešamelu ochucenou sýrem. Tento recept se stal v naší rodině velmi oblíbeným!

Chřest se sýrovou omáčkou – RECEPT ZDE!

 

13.

Skvělý je také tento recept. Chřest s bolzanskou omáčkou z majonézy, vajíček, bílého pepře a petrželky je delikátní předkrm, který připravíte snadno a rychle.

Chřest s bolzanskou omáčkou – RECEPT ZDE!

 

14.

A máme tu tip na úžasnou snídani. Recept na jednu z variant na chutnou omeletu ochucenou kromě jiného paličkami chřestu a šunkou, vhodnou například jako součást snídaňového menu.

Omeleta s chřestem II. – RECEPT ZDE!

 

Další skvělé recepty na chřest nebo s chřestem najdete například zde: zeleninová, ovocná, vegetariánská jídla.

Články k tématu najdete zde: Správná příprava chřestu, Renesance chřestu v Čechách…

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

7 důvodů proč pít MatchaTea

MatchaTea je hitem poslední doby. I když tradičně byl tento zelený nápoj součástí zenových buddhistických obřadů v Japonsku, dnes jej pijí lidé po celé Evropě. Ptáte se proč? Dáme vám hned 7 odpovědí.

číst dále ...

Víte, čím si sladíte život? Vyznejte se v cukrech a sladidlech

Mnoho z nás miluje sladké a „oslazuje si život“ s různými dobrotami. Cukry a sladidla nás lákají v mnoha svých podobách. Pokud patříte mezi sladkomilce a rádi byste se více dozvěděli, čímpak si život oslazujete, následující řádky vám pomohou lépe se v cukrech a sladidlech vyznat.

číst dále ...

Nemůžete se dočkat letní grilovačky? Buďte trendy a rozpalte to už teď

Lidé se u ohně scházeli odjakživa. Již v pravěku ženy hlídaly plápolající oheň, aby nevyhasl, dokud se muži nevrátili z lovu s pořádným úlovkem. Svou symboliku měl i v tzv. temném středověku, když se pálil oheň v den, kdy se na kopcích scházely čarodějnice s ďáblem, aby společně domluvili, jak škodit lidem. Dnes se u ohně setkáváme za účelem stmelování – ať už s kytarou, nebo špekáčkem, častěji pak u grilu s vyhlídkou na příjemnou zábavu a skvělé jídlo.

číst dále ...

Kapary, delikatesa, která obohatí salát, tapas nebo pomazánku

Kapary, zelené cosi, s nímž si mnoho lidí neví rady. Co to je? A kam se hodí? Kapary jsou nerozvinutá poupata kapary trnité, která roste nejčastěji ve Středomoří, ale také v Asii. Jedná se o keř, který roste v puklinách skal nebo zídek, a proto bývá mnohdy považován za plevel. Ale chyba lávky, kapary jsou vynikající přísada do nejrůznějších pokrmů.

číst dále ...

5 tipů jak dietně připravit kuřecí maso

Hledáte vhodné, chutné a přesto dietní způsoby na přípravu kuřecího masa? Vyzkoušejte osvědčených 5 tipů na jeho úpravu od Drůbežářského závodu Klatovy. „Fit vaření“ nemusí být jen o dušení masa, stačí se vyhnout zbytečnému tuku a oleji a máte vyhráno! Záleží především na dochucení a hře s kořením a bylinkami, to vše můžete sami ovlivnit!

číst dále ...

MatchaTea: Valentýnské recepty

Den svatého Valentýna je v Česku poměrně oblíbeným svátkem, a tak se okolo 14. února všechno kolem barví do růžových a červených odstínů. Už vás tyhle barvy nebaví? Zkuste na to letos jít jinak a vsaďte na zelenou s MatchaTea!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy