Základní recept na vařený chřest. Chutná k šunce, steakům, omeletám nebo bramborám, v polévce nebo zapékaný.
Ingredience:
200 g | chřestu |
10 g | másla |
0,5 l | vody |
trochu cukru | |
sůl |
Postup:
- Chřest oloupeme; dřevnaté konce odřízneme, tužší spodní část oloupeme (bílý chřest loupeme celý, u zeleného chřestu se loupe jen poslední třetina pazochu), pak chřest opět opláchneme pod studenou tekoucí vodou
- Svážeme kuchyňskou nití do svazečků
- Vaříme ve vroucí osolené vodě spolu s trochou cukru a másla 10-15 minut.
Bílý a fialový chřest se vaří v průměru 7 až 9 minut, silnější výhonky 10 až 20 minut. Zelený chřest je uvařený za 3 až 5 minut, silnější výhonky 5 až 15 minut.
Poznámka:Teplé omáčky k vařenému chřestu: Omáčka z oříškového másla, Kerblíková omáčka s mandlemi.