REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Renesance chřestu v Čechách

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pěstování chřestu v ČecháchChřest získává u Čechů stále větší oblibu. Největšími konzumenty chřestu jsou ale Němci a Holanďané. Nejrozšířenější je pěstování chřestu ve Francii, Itálii, Německu, Holandsku, Švýcarsku a Rakousku, kde můžeme malé chřestovny běžně vidět i v soukromých zahrádkách. V minulém století se pěstoval i u nás, známé byly chřestovny z okolí Brna, největší se pak nacházela přímo v Ivančicích u Brna. Další oblastí známou dříve na pěstování chřestu bylo Polabí. Právě Ivančická odrůda chřestu a jeho semínka se prodávají dodnes …


Tato lahůdková zelenina se správně nazývá chřest lékařský – Asparagus officinalis. Je to vytrvalá rostlina, jeho planá forma pochází z Orientu, odkud se rozšířila do střední a jižní Evropy a severní Afriky. Převážně je dvoudomá, případně i jednodomá, a nebo má dokonce květy oboupohlavní. Samčí rostliny bývají produktivnější, více odnožují.

Dužnaté dlouhé kořeny chřestu tvoří mohutný kořenový systém. Na kořenovém krčku jsou krátké dužnaté oddenky, z nichž vyrůstají výhonky. Právě tyto oddenky se konzumují mladé a nazývají se pazochy.

Pazochy se rychle vyvíjejí a nad zemí vyrůstají v mohutné až 2 m vysoké duté a stromkovitě rozvětvené lodyhy. Nepravidelné listy jsou zploštělé, zelené, stopkaté, květy jsou zvonkovité, žluté nebo žlutozelené. Plod je drobná, zpočátku zelená, bobule, později červená dužnatá bobule. Tuto formu chřestu budete znát jako asparágus co se přidává do květin jako dekorace.

Pro kuchyň jsou vyhledávané mladé, dužnaté, nerozvětvené výhony – pazochy. Nejvýhodnější k pěstování chřestu jsou lehčí hluboké půdy s propustnou spodinou. Na těžkých půdách lze také pěstovat, ale s pozdější sklizní a pracnějším ošetřováním, nesnáší zamokřené a kyselé půdy a hnojení průmyslovými hnojivy obsahující chlór.

Založení chřestovny je náročné na čas, sklizeň bývá až 3 nebo 4x za rok. Zelený chřest se nepřihrnuje takzvaně nehrůbkuje, sklízejí se pazochy 20 cm dlouhé. Bílý chřest se přihrnuje a zakrývá folií. Zelený chřest obsahuje 2x více vitamínu C než bílý. Bílý je zase jemnější a křehčí.

Chřest obsahuje bílkovinu asparagin, z vitamínu je zastoupen vitamín C, B, B2, PP, z minerálních látek obsahuje vápník, draslík fosfor, hořčík a železo.

 

Pěstování chřestu v Čechách

 

Foto nahoře i dole: zplanělá forma chřestu

 

Pěstování chřestu v Čechách

 

Chřest podporuje činnost ledvin a má diuretický účinek. Velký význam chřestu je v rané sklizni, sklízí se už od dubna, kdy je čerstvé zeleniny ještě na naše klimatické podmínky nedostatek.

 

Pěstování chřestu v Čechách

 

Chřest se nedá dlouho skladovat, v chladničce vydrží ovšem až 3 týdny, když se zchladí na 1°C. Vyšší teploty způsobují ztrátu zásobních látek. Nesnáší rovněž teploty pod 0 °C. Dá se dobře sterilovat, kdy se výhony předvaří, podle tloušťky, 3 až 4 minuty. Dají se použít i zlomky chřestu. Sterilovaný chřest ve sklenicích je běžně v prodeji. Nejlepší je ovšem čerstvý.

Nejznámější úprava chřestu je povařený chřest s holandskou omáčkou, skvělá je také chřestová polévka, zapékaný chřest se sýrem … a mnoho dalších receptů jak světové, tak i naší české kuchyně.

Velkým milovníkem chřestu byl francouzský král Ludvík XIV. Zahradník Ludvíka XIV. musel vymyslet způsob, jak oklamat přírodu a mít tuto lahůdku v každou roční dobu. Přišel na jeho pěstování pod ,,teplou vrstvou“ a tento zmodernizovaný proces se využívá dodnes.

 

Pěstování chřestu v Čechách

 

Chřest už považovali staří Římané a Řekové za silné afrodisiakum a luxusní pokrm vyvolených. Římský císař Julius César ho z oblibou pojídal vařený, přelitý rozpuštěným másle. Naopak katolická církev ho  ještě v 19. století zakazovala dívkám pro pověst falického symbolu vyvolávajícího nečisté myšlenky a dráždící smysly. Po roce 1948 většina chřestoven v naší republice zanikla díky komunistickému režimu, který je považoval za kapitalistický přežitek. Přitom Ivančický chřest byl ve světě proslulý jako plzeňské pivo!

O renesanci chřestu v Čechách se zasloužila firma Český chřest, v Hostíně v okrese Mělník, která byla první v republice, co zahájila jeho opětovné pěstování v Čechách ve velkém. Dnes se zde chřest pěstuje na 100 hektarech a firma chce rozšířit pěstování až na 200 hektarů. Největšími odběrateli jsou Holanďané, kteří právě zde objevili možnost pěstování chřestu.

 

Pěstování chřestu v Čechách

 

Firma Český chřest pořádá i chřestové slavnosti, které se zde konaly letos 10. května. Bylo možno zde koupit český chřest za příznivé ceny a to jak bílý, tak zelený. Také se zde připravovaly některý známé pokrmy z chřestu, které se prodávaly opravdu za lidovou cenu 20 Kč.

Podobná slavnost chřestu se koná 24.-25. května v Ivančicích u Brna, kde rovněž byla obnovena chřestárna. I díky ní se Český chřest opět vrací na světové výsluní.

Chřest je jarní elixír mládí, vyzkoušejte některý z chřestových pokrmů. Právě měsíc květen je doba jeho prvního sběru. Zpestřete si svůj jídelníček o tuto lahodnou a přitom zdravou zeleninu.

 

Pěstování chřestu v Čechách

 

Foto nahoře: nabídka pokrmů z chřestu na festivalu, foto dole: chřest za lidové ceny

 

Pěstování chřestu v Čechách

 

Text i foto: D. Marounek

Zdroje: Pěstování a použití méně známé zeleniny – L. Kott, J.

Moravec, SZN 1989, internet

 

Další informace o chřestu nejdete také v naší encyklopedii zeleniny zde: Chřest

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Zajímavé recepty a tipy z krůtího masa

Když se řekne „grilování“, téměř všichni si okamžitě vybaví kuřecí prsa nebo marinovanou vepřovou krkovici. Krůtí maso je bohužel trochu upozaděné. A to je veliká škoda. Právě tento druh drůbežího masa je pro grilování skutečně výbornou volbou. Krůtí maso nabízí nepřeberné množství úpravy na grilu.

číst dále ...

Jak na domácí přípravu kávy

Milovníci dobré kávy nejsou odkázáni jenom na návštěvu kavárny. Dobrou kávu si můžete připravit dokonce i doma. Stačí si vybrat dobrý kávovar. Jak zvolit ten správný? Na samém počátku je vhodné si položit některé základní otázky. Zejména si tak promyslete, jak často budete svůj kávovar využívat….

číst dále ...

Kozí jogurty Bon Lait: Poznejte tu pravou chuť Francie

Ne nadarmo jsou výrobky z kozího mléka považovány za jedny z nejlepších a nejzdravějších. Není divu, kozí mléko totiž působí pozitivně nejen na nervovou soustavu, ale i na imunitní systém, pokožku a celý trávící trakt. Má se za to, že kozí mléko dokonce funguje jako prevence nádorových onemocnění.

číst dále ...

Mladé maso překvapí a zpestří jarní menu

Chystáte se se sílícím sluncem pustit do vaší kuchyně i nové recepty? Pokud ano, máme pro vás tip. Upečte si kromě tradičního jarního kuřátka i pečínku z mladého masa. Jeho sezóna začíná začátkem května a ekofarmy tak nabídnou bohatý výběr čerstvého jehněčího, kůzlečího nebo telecího masa. Ale pamatujte, to, co udělá v jarní kuchyni z obyčejného obědu výjimečný zážitek, není speciální recept, ale kvalitní potraviny pocházející z produkce ekologického zemědělství.

číst dále ...

Překvapte maminku vlastnoručně vyrobenou dobrotou

Druhá květnová neděle bude tradičně patřit všem maminkám. Chcete-li tu svou opravdu potěšit, zapomeňte letos na kupované dárky a obdarujte ji lahůdkou vlastní výroby. Inspiraci najdete v receptech od České veganské společnosti, díky kterým budete na Den matek myslet navíc také na matičku Zemi. Ať už vsadíte na lívance do postele, veganský tvarohový dort či svěží jahodový koláč, určitě si společně skvěle pochutnáte.

číst dále ...

Ta nejlepší zmrzlina je domácí

Teplé dny se blíží a my pomalu odlehčujeme nejen šatník, ale i jídelníček. Pokud máte chuť na něco sladkého a přitom osvěžujícího, vyzkoušejte domácí zmrzlinu. Receptů už existuje nespočet a pokud si troufáte i na vlastní experimentovaní, kreativitě se meze nekladou. V pohodlí a bezpečí domova vám tím správným „sparring partnerem“ bude výrobník zmrzliny The Smart Scoop BCI600 od prémiové značky Sage.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy