REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ristorante Pellegrino láká na pravou italskou kuchyni

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Zajímavosti z domovaVoňavé plátky prosciutta, lahodné hoblinky gorgonzoly, vůně čerstvé bazalky a plná chuť rajských jablíček. Chcete je ochutnat? Nemusíte až do daleké Itálie. Kvalitní italská kuchyně je vám teď mnohem blíž díky Ristorante Pellegrino.

Nově otevřená restaurace Ristorante Pellegrino v Ostravě-Jih láká milovníky italské kuchyně na grandiózní gurmánský zážitek v podání italského šéfkuchaře Giorgia Dalla Libery. Za pravou chutí italských specialit stojí jeho letité zkušenosti a vášeň pro vaření, ale i kvalitní a výhradně čerstvé suroviny přímo z Itálie. Autentickou atmosféru Itálie na vás dýchne i jedinečný vinný sklep postavený z 200 let starých cihel, který stejně jako stylové prostředí slibuje příjemně strávené chvíle. A nechybí ani požehnání restauraci od samotného faráře, tak jak velí italské zvyklosti.


Šéfkuchař restaurace Giorgio Dalla Libera už jako malý pozoroval babičku a maminku při vaření a sám aktivně vaří od svých 16 let. Svou první restauraci si jednapadesátiletý Ital otevřel už o dva roky později. Jaké jsou podle Giorgia nejdůležitější ingredience pravé italské kuchyně? „Jsou to hlavně italský temperament a láska ke kuchařskému umění. K nim přidávám tradiční suroviny, upravím dle původních receptur a vznikne chuťově velmi vyvážené, a přitom jednoduché jídlo,“ shrnuje ve zkratce.

 

Zajímavosti z domova

 

Přesto, že se italská kuchyně tváří jednoduše, málokdo umí správně uvařit byť jen těstoviny. Giorgio radí jak na to. „Na 100 g těstovin dávám litr vody. Do vroucí vody osolené špetkou mořské soli vložím těstoviny a vařím. Nezapomeňte, že každý druh těstovin má svůj čas. Scedím je však o minutu dříve, ať jsou al dente a nerozváří se mi,“ prozradil Ital pocházející původem z průmyslové oblasti Thiene Vicenza, nedaleko Benátek. Giorgio si rád vaří jídla sám a nejvíce si pochutná na mořských rybách a mořských plodech. „Nejraději mám Gamberoni alla Busera, což jsou velké krevety vařené v rajčatové omáčce. A pak tradiční benátský recept Cozze in Casiopipa, tedy mušle slávky,“ svěřil se Giorgio.

V menu Ristorante Pellegrino najdete pestrou škálu jídel od těstovin tagliattele či penne s vyzrálým prosciuttem a gorgonzolou, přes čerstvé saláty ala Italia, až po plátky roastbeefu a ryby. Jednou měsíčně pak Giorgio chystá pro návštěvníky restaurace nový recept šéfkuchaře. Ani ti nejmenší nepřijdou zkrátka, na italských jídlech si díky vlastnímu menu pochutnají i děti. Giorgio nakonec prozradil recept na jedno z tradičních italských jídel – Tagliatelle Bolognese. Jídlo typické v Itálii pro nedělní oběd, kdy se celá rodina schází u jednoho stolu.

 

Recept na Tagliatelle bolognese (porce pro 4 lidi):

Zajímavosti z domova

Těstoviny:

  • 300 g mouky
  • 3 vajíčka
  • sůl
  • bílý pepř

Omáčka:

  • 100 g pancet
  • 150 g telecího mletého masa
  • 150 g hovězího mletého masa
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 celer
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 dcl červeného vína
  • 2 dcl vývaru
  • 2 dcl mléka
  • 500 ml rajčatové omáčky, nebo 0,5 kg rajčat
  • 50 g parmazánu
  • sůl
  • pepř

Postup:

Nejprve si připravíme omáčku. Cibuli, mrkev a celer oškrábeme, nakrájíme na malé kousíčky a opražíme si je do zlatova na 2 dcl olivovém oleji. Pak přidáme telecí a hovězí mleté maso a mícháme, dokud neztratí barvu krve. Maso zalijeme 3 dcl domácího vývaru. Pak přidáme půl kila čerstvých, vyzrálých rajčat, nebo 500 ml rajčatové omáčky. Nakonec skleničku červeného vína, sůl a bílý pepř podle chuti. Necháme vařit na mírném ohni hodinu a půl. Pokud se nám zdá, že se směs začíná vysušovat, přidáme vývar.

Mezitím si připravíme tagliatelle. Odměříme si 300 g mouky, uděláme do hromádky mouky důlek. Dám do něj tři vajíčka a začnu zpracovávat těsto. Jakmile je vše spojené, rozválíme na tenký plátek, který necháme vysušit 10 minut. Poté posypeme moukou, zamotáme a pokrájíme na tenké plátky, které oddělíme a necháme prosušit. Dále si připravíme vodu, nejlépe na 100 g těstovin 1 litr vody, a do ní přidáme mořskou sůl. Do vroucí vody pak vložíme těstoviny. Scedíme cca po 5 min., aby byly těstoviny aldente, Těstoviny vložíme do mísy a přidáme omáčku. Na těstoviny zalité omáčkou nastrouháme parmezán, který omáčku zahustí a propojí s těstovinami.

Dobrou chuť přeje Giorgio Dalla Libera – šéfkuchař Ristorante Pellegrino.

Ostrava, 19. října 2015

 

Kontakt:

Ristorante Pellegrino

Pavlovova 3059/40, Ostrava, 700 30

www.ristorante-pellegrino.cz

Tel: 736 766 666

Facebook: www.facebook.com/ristorantepellegrino

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy