REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ristorante Pellegrino láká na pravou italskou kuchyni

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Zajímavosti z domovaVoňavé plátky prosciutta, lahodné hoblinky gorgonzoly, vůně čerstvé bazalky a plná chuť rajských jablíček. Chcete je ochutnat? Nemusíte až do daleké Itálie. Kvalitní italská kuchyně je vám teď mnohem blíž díky Ristorante Pellegrino.

Nově otevřená restaurace Ristorante Pellegrino v Ostravě-Jih láká milovníky italské kuchyně na grandiózní gurmánský zážitek v podání italského šéfkuchaře Giorgia Dalla Libery. Za pravou chutí italských specialit stojí jeho letité zkušenosti a vášeň pro vaření, ale i kvalitní a výhradně čerstvé suroviny přímo z Itálie. Autentickou atmosféru Itálie na vás dýchne i jedinečný vinný sklep postavený z 200 let starých cihel, který stejně jako stylové prostředí slibuje příjemně strávené chvíle. A nechybí ani požehnání restauraci od samotného faráře, tak jak velí italské zvyklosti.


Šéfkuchař restaurace Giorgio Dalla Libera už jako malý pozoroval babičku a maminku při vaření a sám aktivně vaří od svých 16 let. Svou první restauraci si jednapadesátiletý Ital otevřel už o dva roky později. Jaké jsou podle Giorgia nejdůležitější ingredience pravé italské kuchyně? „Jsou to hlavně italský temperament a láska ke kuchařskému umění. K nim přidávám tradiční suroviny, upravím dle původních receptur a vznikne chuťově velmi vyvážené, a přitom jednoduché jídlo,“ shrnuje ve zkratce.

 

Zajímavosti z domova

 

Přesto, že se italská kuchyně tváří jednoduše, málokdo umí správně uvařit byť jen těstoviny. Giorgio radí jak na to. „Na 100 g těstovin dávám litr vody. Do vroucí vody osolené špetkou mořské soli vložím těstoviny a vařím. Nezapomeňte, že každý druh těstovin má svůj čas. Scedím je však o minutu dříve, ať jsou al dente a nerozváří se mi,“ prozradil Ital pocházející původem z průmyslové oblasti Thiene Vicenza, nedaleko Benátek. Giorgio si rád vaří jídla sám a nejvíce si pochutná na mořských rybách a mořských plodech. „Nejraději mám Gamberoni alla Busera, což jsou velké krevety vařené v rajčatové omáčce. A pak tradiční benátský recept Cozze in Casiopipa, tedy mušle slávky,“ svěřil se Giorgio.

V menu Ristorante Pellegrino najdete pestrou škálu jídel od těstovin tagliattele či penne s vyzrálým prosciuttem a gorgonzolou, přes čerstvé saláty ala Italia, až po plátky roastbeefu a ryby. Jednou měsíčně pak Giorgio chystá pro návštěvníky restaurace nový recept šéfkuchaře. Ani ti nejmenší nepřijdou zkrátka, na italských jídlech si díky vlastnímu menu pochutnají i děti. Giorgio nakonec prozradil recept na jedno z tradičních italských jídel – Tagliatelle Bolognese. Jídlo typické v Itálii pro nedělní oběd, kdy se celá rodina schází u jednoho stolu.

 

Recept na Tagliatelle bolognese (porce pro 4 lidi):

Zajímavosti z domova

Těstoviny:

  • 300 g mouky
  • 3 vajíčka
  • sůl
  • bílý pepř

Omáčka:

  • 100 g pancet
  • 150 g telecího mletého masa
  • 150 g hovězího mletého masa
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 celer
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 dcl červeného vína
  • 2 dcl vývaru
  • 2 dcl mléka
  • 500 ml rajčatové omáčky, nebo 0,5 kg rajčat
  • 50 g parmazánu
  • sůl
  • pepř

Postup:

Nejprve si připravíme omáčku. Cibuli, mrkev a celer oškrábeme, nakrájíme na malé kousíčky a opražíme si je do zlatova na 2 dcl olivovém oleji. Pak přidáme telecí a hovězí mleté maso a mícháme, dokud neztratí barvu krve. Maso zalijeme 3 dcl domácího vývaru. Pak přidáme půl kila čerstvých, vyzrálých rajčat, nebo 500 ml rajčatové omáčky. Nakonec skleničku červeného vína, sůl a bílý pepř podle chuti. Necháme vařit na mírném ohni hodinu a půl. Pokud se nám zdá, že se směs začíná vysušovat, přidáme vývar.

Mezitím si připravíme tagliatelle. Odměříme si 300 g mouky, uděláme do hromádky mouky důlek. Dám do něj tři vajíčka a začnu zpracovávat těsto. Jakmile je vše spojené, rozválíme na tenký plátek, který necháme vysušit 10 minut. Poté posypeme moukou, zamotáme a pokrájíme na tenké plátky, které oddělíme a necháme prosušit. Dále si připravíme vodu, nejlépe na 100 g těstovin 1 litr vody, a do ní přidáme mořskou sůl. Do vroucí vody pak vložíme těstoviny. Scedíme cca po 5 min., aby byly těstoviny aldente, Těstoviny vložíme do mísy a přidáme omáčku. Na těstoviny zalité omáčkou nastrouháme parmezán, který omáčku zahustí a propojí s těstovinami.

Dobrou chuť přeje Giorgio Dalla Libera – šéfkuchař Ristorante Pellegrino.

Ostrava, 19. října 2015

 

Kontakt:

Ristorante Pellegrino

Pavlovova 3059/40, Ostrava, 700 30

www.ristorante-pellegrino.cz

Tel: 736 766 666

Facebook: www.facebook.com/ristorantepellegrino

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

U Galerie Vaňkovka se uskuteční Food Truck Festival. Gastronomický zážitek připraví 21 dodávek a 12metrový vagón

Na další várku dobrot se mohou od 11. do 13. října těšit návštěvníci Food Truck Festivalu, který se odehraje v prostorách vedle Galerie Vaňkovka. Na pultech občerstvovacích dodávek nebudou chybět například populární burgery s vyladěnými recepturami, roast beefy, kachní paličky, mexické tacos, ale i méně tradiční jídla jako kanadské hranolky poutine či čínské knedlíčky Dim Sum. Část výtěžku z prodeje občerstvení poputuje na konto Nadace Emil podporující mladé hendikepované sportovce.

číst dále ...

Rozdá se 300 žemlovek zdarma. Zachraň jídlo tím oslaví vznik kuchařky

Večer 16. října bude ve znamení “záchranářských” receptů. V Pražském kreativním centru oslaví iniciativa Zachraň jídlo vznik nové kuchařky Zachraň jídlo v kuchyni, která obsahuje 100 receptů, jak doma neplýtvat jídlem. Během happeningu rozdají dobrovolníci 300 porcí luxusních žemlovek ze surovin, které by se jinak nevyužily. Kromě křtu kuchařky a výdeje žemlovek bude na místě bohatý program: od workshopů na výrobu sušenek z dužiny, promítání filmu o plýtvání jídlem, výstavy až po drinky ze “zachráněného” ovoce. Vstup na akci je zdarma.

číst dále ...

Zajímejte se o původ ryb, které nakupujete

Výživoví poradci, lékaři i odborníci nám radí, že bychom měli jíst ryby dvakrát týdně. Jsou přece plné tělu prospěšných látek, lehce stravitelné a také skvěle chutnají. Jenže stále častěji se ozývají hlasy, že počet ryb v oceánech dramaticky klesá. Nadměrný rybolov devastuje bohatství modrých hlubin, a pokud se tento přístup nezmění, brzy nebudeme mít co servírovat na stůl. Pokud patříte k těm, co řeší původ a kvalitu potravin, začněte se zajímat i o rybí „rodokmen“.

číst dále ...

Proč nejíme luštěniny?

Všichni víme, že jsou luštěniny zdravé, plné vlákniny a bílkovin a v neposlední řadě také vitamínů a minerálů. Přitom jsou chutné a u mnoha národů obhajují dokonce první příčky mezi konzumovanými potravinami. Co tedy způsobuje naši nechuť ke konzumaci této jinde oblíbené součásti jídelníčku?

číst dále ...

Hurá do školy po pořádné snídani

Ráno nepřemýšlíme jen nad tím, jakou svačinu svým potomkům přibalit s sebou do školy. Hlavu nám často také zamotá rozhodování, co připravit k snídani. Pokud vám došla inspirace a chcete zkusit něco nového, určitě oceníte pár tipů na zdravé a hravé snídaně, které „dělají den“. Nezbývá-li vám na ně v každodenním shonu čas, pusťte se do jejich přípravy o víkendu, kdy můžete zapojit i děti. Jak vybírat suroviny a na co si dát pozor?

číst dále ...

Netradiční a moderní expozice Zahradní slavnost přilákala na podzimní Floru Olomouc 20 tisíc návštěvníků.

Olomouc opět po roce ožila tradiční podzimní přehlídkou ovoce a zeleniny Flora Olomouc. I přes sobotní deštivé počasí navštívilo podzimní Floru 20 tisíc návštěvníků. Ta letos představila neobvyklé a umělecké zpracování hlavní expozice Zahradní slavnost. Pavilon A se zahalil do barevného podzimu plného plodin oslavující celoroční práci, hojnost a sklizeň. Výstava připomněla také výročí sametové revoluce. Podzimní Flora Olomouc se konala od 3. do 6. října 2019 a byla doprovázena oblíbenými Zahradnickými trhy, festivalem Olima či projektem Rozkvetlé památky.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy