Papriky lze využít na mnoho způsobů. Připravit z nich chutnou polévku, či grilovací pastu, nebo také hlavní chod, například tím, že je naplníme a pak upečeme v troubě. Další možností je naložit je na zimu, či z nich připravit chutnou čalamádu. Ovšem to je jen zlomek možností, jak naložit s paprikami z vaší zahrádky. V tomto článku se můžete inspirovat originálními, vyzkoušenými recepty, kde papriky hrají hlavní roli. Tak neváhejte a vyzkoušejte některý z našich paprikových receptů.
1.
Španělský paprikový salát
Začneme zlehka, první recept jsme vybrali ze španělské kuchyně a to na letní obědový salát z opečených paprik, cibule, choriza a nakrájené topinky. Jde o velkou dobrotu!
2.
Papriky plněné mletým masem, rajská omáčka
A teď dáme klasiku! Deset rodin, deset různých receptů na plněné papriky s mletým masem. Někteří si je pečou jen tak, jiní přidávají rajčatovou omáčku. I náplň se může lišit. Preferujete v ní rýži nebo housku? V tomto receptu hraje prim rovnováha chutí, jednoduchost, ale zároveň i pestrost.
3.
Pomazánka z paprik a fazolí
Potravina, paprika, která k nám původně doputovala z Ameriky a záhy se rozšířila po celém kontinentu, má v našich kuchyních skutečně široké využití. Nenechte se ale zmást, že nesejde na tom, který její druh do pokrmu přidáváte. Není zkrátka paprika jako paprika a rozdíly nespočívají pouze v barvě, ale také v obsažených látkách i chuti. Vyzkoušejte tento recept, který má kořeny v mexické kuchyni u kterého právě papriky hrají svoji nezastupitelnou roli. Jde o výbornou pomazánku, která vám určitě zachutná.
4.
Paprikový salát sterilovaný
A máme tu také první recept na konzervované papriky. Salát, podle tohoto receptu, můžeme vyrobit jak ze zelných, tak barevných paprik. Jde o skvělou přílohu k různě upraveným masům, především pak ke grilovaným nebo pečeným, také k různě upraveným uzeninám.
5.
Polévka z pečených paprik
Také polévky z paprik patří mezi výtečné pokrmy. Vyzkoušejte určitě i tento tento recept na papriky upečené v troubě, oloupané, nakrájené na proužky, povařené zalité kuřecím vývarem, polévka pak rozmixovaná, zjemněná smetanou, servírovaná ozdobená nastrouhaným sýrem, kolečky nakrájené kapie a nasekanou petrželkou.
6.
Grilované papriky plněné balkánským sýrem
Ať už máte rádi lehkou večeři, preferujete vegetariánskou stravu, nebo chcete shodit pár kilogramů, potěší vás naše papriky z grilu. Budou příjemně měkké, provoněné létem a plné lákavě svěžího jogurtu s balkánským sýrem a bylinkami. Abychom z pokrmu získali co nejvíce vitaminů, těsně před podáváním ho zakápneme olivovým olejem a citronovou šťávou, čímž jídlo získá trochu více šmrncu. S chutí do toho.
7.
Pomazánka z pečených paprik
A pomazánky, máte je rádi? Podle tohoto receptu připravená pomazánka je skvělá nejen namazaná na pečivu, ale lze ji podávat také ke grilovanému masu, rybě atd.
8.
Červené papriky s česnekem a cibulí nakládané v bílém víně
A tento recept znáte? V troubě pod grilem opečené papriky, spařené, oloupané, zbavené jadřinců, nakonec naložené v nálevu z octa, bílého vína, vody a koření spolu s cibulí a česnekem, zavařené.
9.
Plněné papriky na hříbkách a rajčatech
A opět recept na téma plněné papriky. Přes noc naložené mleté vepřové maso, druhý den naplněné do paprik, ty upečené v troubě na podušené cibulce a rajčatech, spolu s houbami, podlité vývarem.
10.
Paprikové květinky
Další z receptů, které by bylo škoda přehlédnout! Barevné masité papriky nakrájené na kroužky, ty naplněné tvarohovo-sýrovou pomazánkou, servírované ozdobené cibulí a petrželkou.
11.
Paprikový salát s cibulí
Jeden z těch jednoduchých receptů na chutnou přílohu právě z paprik. Jde o lehký salát z pokrájených barevných paprik ochucených hořčicovou zálivkou doplněnou koprem. Podáváme jako přílohu k masitým pokrmům.
12.
Nakládané papriky plněné zelím
Vynikající pochoutka k masitým pokrmům! Nejlepší jsou, na tento recept, kapie nebo dlouhé papriky, které se vejdou do sklenice o objemu 0,7 l , do nich se vlezou 3-4 kusy papriky.
13.
Pikantní papriková pasta
A další z receptů, co musíte rozhodně vyzkoušet! Výborná pasta ostřejší chuti vhodná k pečeným klobásám, masu, ale i na dochucování omáček. Jde o sterilovaný produkt z masitých paprik, česneku, oleje, cukru, octa ….
14.
Pikantní papriková omáčka k minutkovým masům
Pokud jste doposud tento recept neznali, nevadí. Jistě si většina z vás pikantní paprikovou omáčku zařadí mezi své oblíbené recepty. Omáčku lze použít ke kuřecímu, vepřovému i hovězímu masu.
15.
Papriková polévka
A máme tu další tip na úžasnou paprikovou polévku. Jde o polévku připravenou z kostiček barevných paprik, konzervy loupaných a nakrájených rajčat, černých oliv, nakládaných bílých fazolí a dalších ingrediencí.
16.
Plněné paprikové lodičky
V tomto receptu jde především o nápad. Větší barevné papriky naplněné masovou směsí, vytvarované jako lodičky. Skvělý nápad, jak překvapit své strávníky, především pak děti.
17.
Zeleninová směs na topinky (sterilovaná)
Zpracovat zeleninovou úrodu můžete i jinak než ji naložit do sladkokysela. Z cuket, paprik a rajčat si vyrobte domácí zeleninovou směs, která je vynikající třeba na topinkách. Když ji zavaříte do skleniček, můžete si křupavé topinky nebo bramboráky s vláčnou směsí dopřát, kdykoliv vás napadne. Pektin pomůže směs lehce zpevnit, takže se pohodlně roztírá.
18.
Lečo do 15 minut
Lečo bez paprik? Nemyslitelné! Lečo z rajčat, papriky, párků nebo klobásy, klasika, která neomrzí. Když máte v lednici kousek uzeniny, vajíčka a zeleninu, vykouzlíte chutnou večeři do 15 minut
19.
Domácí sterilované lečo
A lečo si můžeme i zavařit! Z uvedené várky surovin uvedených v tomto receptu získáme 6 sklenic o obsahu 0,7 l skvělého leča.
20.
Papriky plněné sýrovou pěnou
Měkký sýr smíchaný s nastrouhaným tvrdým sýrem, křenem a mlékem. Takto připravenou hmotou plníme očištěné paprikové lusky, které servírujeme studené, nebo je můžeme před podáním zapéci pod grilem.
Další recepty, nejen ty na zpracování paprik, najdete v naší internetové kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: recepty jídel, recepty na nápoje…
Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu
Jarní chlebíčkový večírek – 8 originálních receptů na netradiční jarní chlebíčky