Přes noc naložené mleté vepřové maso, druhý den naplněné do paprik, ty upečené v troubě na podušené cibulce a rajčatech, spolu s houbami, podlité vývarem.
Ingredience:
600 g | mleté vepřové plece |
6 ks | čerstvých paprik (nebo více, záleží na velikosti) |
2 ks | stroužky česneku |
2 lžičky | balkánské Čubrice |
2 lžičky | drceného kmínu |
100 ml | metany na vaření 12 % |
pepř | |
sůl | |
Dále budeme potřebovat: | |
300 g | mražených hub |
200-300 ml | vývaru nebo vodu a masox (gelový bujon...) |
5 ks | masitých rajčat |
1 ks | větší cibule |
2 lžíce | jíška tmavá Knorr |
2 lžíce | sádla |
1 lžička | cukru |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Maso okořeníme (kromě soli), přidáme smetanu a řádně promícháme a propracujeme, v uzavřené nádobě necháme přes noc v lednici
2. Na druhý den před přípravou teprve podle chuti a potřeby osolíme
3. Papriky omyjeme, uřízneme jim prdelky, vybereme zrníčky a masovou směsí je naplníme
4. V hrnci rozpálíme sádlo, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět, pak přidáme na osminky pokrájená rajčata, přidáme sůl, pepř a cukr a necháme lehce orestovat
5. Přidáme papriky a rozmražené houby, podlejeme vývarem a přikryté pečeme v troubě na 200 °C tak 30 minut, pak odklopíme a pečeme dalších 30 minut, papriky během druhého pečení obracíme, podle potřeby doléváme vodou nebo vývarem
6. Nakonec přidáme hotovou tmavou jíšku, necháme provařit, podle chuti dosolíme.
Podáváme s vařeným bramborem.
Poznámka:Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová