Deset rodin, deset různých receptů na plněné papriky s mletým masem. Někteří si je pečou jen tak, jiní přidávají rajčatovou omáčku. I náplň se může lišit. Preferujete v ní rýži nebo housku? V tomto receptu hraje prim rovnováha chutí, jednoduchost, ale zároveň i pestrost.
Ingredience:
8 ks | paprik |
2 ks | stroužky česneku |
1 ks | starší rohlík nebo houska |
1 ks | cibule |
1 ks | vejce |
50 ml | mléka |
500 g | mletého masa |
1 lžička | soli |
1/2 lžičky | drceného kmínu |
Na omáčku: | |
500 ml | hovězího vývaru |
120 g | rajského protlaku |
1 plechovka | loupaná rajčata v konzervě |
4 ks | kuličky nového koření |
2 ks | bobkové listy |
1-2 ks | sladké mrkve |
1 ks | cibule |
30 g | hladké mouky |
30 g | másla |
2 lžíce | cukru krupice |
smetana | |
skořice | |
sůl |
Postup:
- Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Papriky zbavte stopky a jadérek. Česnek oloupejte, prolisujte a utřete se solí.
- Do mísy dejte mleté maso, nakrájený rohlík, jednu cibuli, česnek se solí, mléko, vejce a kmín. Lehce promíchejte a nechte chvíli odležet.
- Připravené papriky naplňte masovou směsí.
- V hrnci rozehřejte máslo a orestujte na něm nakrájenou cibuli s mrkví. Přidejte mouku a vše zasmahněte. Přidejte protlak a kousky rajčat. Vše promíchejte. Přidejte nové koření a bobkový list, zalijte vývarem a přiveďte k mírnému varu. Povařte alespoň 10 minut a dochuťte solí, cukrem a skořicí dle chuti.
- Připravené papriky vložte do kastrolu spolu s omáčkou. Dejte do trouby rozehřáté na 180 °C a pečte 45 minut.
- Po upečení papriky vyjměte. Omáčku promíchejte a podle potřeby tyčovým mixérem rozmixujte, případně zjemněte smetanou dle chuti.
Servírovat můžete s rýží, houskovými knedlíky nebo s těstovinami.
Poznámka:Recept k článku: Mleté maso není vůbec nudné
zdroj: www.zeru-maso.cz