REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Správná příprava chřestu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Chřest je nejlepší vařený nebo dušený, politý rozpuštěným máslem. Dnes si povíme, jak chřest správně uvařit …


Škola vaření - Správná příprava chřestu vařenímPředevším v období sklizně, bychom měli chřest pojídat čerstvý. Uložený v polyetylénových sáčcích v ledničce vydrží chřestové výhonky čerstvé až 3 dny. Při zmrazování svážeme výhonky do svazečků a necháme je vybělit (spařit v horké vodě): tlusté výhonky 4 minuty a tenké 2 minuty. Chřest zmrazujeme nejlépe v umělohmotných dózách, ale jen výjmečně, protože čerstvý je nejlepší!

Pokud chceme chřest uvařit, postupujeme takto:

  1. Před tepelnou úpravou chřest důkladně propláchneme pod studenou tekoucí vodou, poté ho necháme důkladně okapat.
  2. Chřest musíme oloupat a to nejlépe škrabkou na chřest, nebo tzv. úspornou škrabkou, hlavičky chřestu jsou velice křehké, proto je při loupání chráníme prsty, aby se neodlomily.
  3. Dolní konce chřestu jsou většinou dřevnaté, proto je musíme odkrojit, asi 1-1,5 cm dlouhé odřezky spolu se slupkami nevyhodíme, ale použijeme je třeba do polévky.
  4. Oloupané a zkrácené výhonky chřestu svážeme motouzem k sobě vždy po 8-10 kusech, budou se nám, pak lépe vytahovat s vařící vody.
  5. Vaření chřestu dvěma způsoby:
  • V podlouhlé hluboké nádobě chřest uvaříme a to v dostatatečném množství osolené vody smíchané s lžíčkou másla a lžičkou cukru, zcela ponořený chřest vaříme 15-20 minut.
  • Chřest můžeme uvařit také ve vysoké úzké nádobě, kterou naplníme vodou tak, aby voda sahala do poloviny svazku chřestu, v zaklopeném hrnci se silnější část chřestu uvaří ve vodě a křehké hlavičky v páře.

Více o chřestu se dozvíte v naší encykopedii zeleniny: Chřest

    Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

    Fotogalerie:


    reklama


    Nejnovější články

    Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

    Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

    číst dále ...

    Zajímavé recepty a tipy z krůtího masa

    Když se řekne „grilování“, téměř všichni si okamžitě vybaví kuřecí prsa nebo marinovanou vepřovou krkovici. Krůtí maso je bohužel trochu upozaděné. A to je veliká škoda. Právě tento druh drůbežího masa je pro grilování skutečně výbornou volbou. Krůtí maso nabízí nepřeberné množství úpravy na grilu.

    číst dále ...

    Jak na domácí přípravu kávy

    Milovníci dobré kávy nejsou odkázáni jenom na návštěvu kavárny. Dobrou kávu si můžete připravit dokonce i doma. Stačí si vybrat dobrý kávovar. Jak zvolit ten správný? Na samém počátku je vhodné si položit některé základní otázky. Zejména si tak promyslete, jak často budete svůj kávovar využívat….

    číst dále ...

    Kozí jogurty Bon Lait: Poznejte tu pravou chuť Francie

    Ne nadarmo jsou výrobky z kozího mléka považovány za jedny z nejlepších a nejzdravějších. Není divu, kozí mléko totiž působí pozitivně nejen na nervovou soustavu, ale i na imunitní systém, pokožku a celý trávící trakt. Má se za to, že kozí mléko dokonce funguje jako prevence nádorových onemocnění.

    číst dále ...

    Mladé maso překvapí a zpestří jarní menu

    Chystáte se se sílícím sluncem pustit do vaší kuchyně i nové recepty? Pokud ano, máme pro vás tip. Upečte si kromě tradičního jarního kuřátka i pečínku z mladého masa. Jeho sezóna začíná začátkem května a ekofarmy tak nabídnou bohatý výběr čerstvého jehněčího, kůzlečího nebo telecího masa. Ale pamatujte, to, co udělá v jarní kuchyni z obyčejného obědu výjimečný zážitek, není speciální recept, ale kvalitní potraviny pocházející z produkce ekologického zemědělství.

    číst dále ...

    Překvapte maminku vlastnoručně vyrobenou dobrotou

    Druhá květnová neděle bude tradičně patřit všem maminkám. Chcete-li tu svou opravdu potěšit, zapomeňte letos na kupované dárky a obdarujte ji lahůdkou vlastní výroby. Inspiraci najdete v receptech od České veganské společnosti, díky kterým budete na Den matek myslet navíc také na matičku Zemi. Ať už vsadíte na lívance do postele, veganský tvarohový dort či svěží jahodový koláč, určitě si společně skvěle pochutnáte.

    číst dále ...

    Ta nejlepší zmrzlina je domácí

    Teplé dny se blíží a my pomalu odlehčujeme nejen šatník, ale i jídelníček. Pokud máte chuť na něco sladkého a přitom osvěžujícího, vyzkoušejte domácí zmrzlinu. Receptů už existuje nespočet a pokud si troufáte i na vlastní experimentovaní, kreativitě se meze nekladou. V pohodlí a bezpečí domova vám tím správným „sparring partnerem“ bude výrobník zmrzliny The Smart Scoop BCI600 od prémiové značky Sage.

    číst dále ...

    Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy