REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Suši – charakteristické přísady

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Suši se podává jako hlavní jídlo nebo jako předposlední chod Japonského menu. Pojídá se buď tyčinkami, nebo rukama. Jednohubka se ponoří do směsi sójové omáčky a wasabi a vloží se celá, bez ukusování, do úst.


TONGU, jsou známější jako houby shitake. Používají se čerstvé nebo sušené. Suché houby jsou velice vydatné a ještě aromatičtější než čerstvé.

GARNÁTY, nejmenším zástupcům těchto živočichů se říká krabi, těm větším scampi. Za syrova

mají hnědošedou barvu, po uvaření jsou krásně růžoví.

LOSOS se při přípravě suši používá syrový v podobě filetu s kůží nebo i bez kůže a také uzený. Při nákupu je nezbytné dbát na to, aby ryba byla prvotřídní!

ŠOYU, SU a SAKÉ (sójová omáčka, rýžový ocet a rýžové víno) jsou nepostradatelným triem pro okořenění, zjemnění a ochucení.

PLÁTKY NORI se vyrábějí z purpurové mořské řasy, která se vylisuje a usuší. Pražením takřka černých plátků se její chuť zjemní. Předpražené plátky poznáme podle zelené barvy.

KAVIÁR a JIKRY existují v mnoha barvách, dle druhu ryby z níž pocházejí: kaviár z lososa je červenožlutý a hrubozrnný, tresčí kaviár je menší a hnědočervený, sledí kaviár svítí žlutě, jeseteří se stříbrošedě leskne.

KOME, japonská kulatá rýže je při vaření silně lepivá. V prodejnách ji mnohdy označují jako

rýži suši, ketan nebo nikiši.

GARI nebo ŠOGA, nakládaný krémově nebo růžově zbarvený zázvor, bez kterého se jako

přílohy ke všem druhům suši prostě neobejdeme.

KAMPYO, sušená dýně nakrájená na tenké plátky se musí před přípravou namočit. Používá se hlavně do suši v podobě závitků.

KONBU a WAKAME jsou druhy japonských mořských řas, které se používají při vaření rýže nebo jako přísada do polévky. V létě je koupíte čerstvé, jindy jen sušené.

MIRIN, sladké řýžové víno podobné sirupu s nízkým množstvím alkoholu je vhodné k vaření.

RENKON, kořen lotosu, je světlý kořen vodní liliovité rostliny. Prodává se čerstvý, mražený, sušený nebo nakládaný.

SURIMI je lisované rybí maso, které se často označuje jako „krabí“. Jednotlivé tyčinky zavinuté ve fólii se nabízejí čerstvé nebo mražené.

TAKUAN je velice oblíbená náplň do suši. Bílá ředkev se po usušení nakládá a mnohdy získává žluté zbarvení.

WASABI je ostrý zelený křen, který je v restauracích, kde se podává suši, znám jako namida (slzy). Wasabi se prodává v podobě pasty určené k přímému použití, nebo jako prášek, který se rozmíchá ve vodě.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

Nové zeleninové omáčky od Araxu nejen na grilování!

Rýži, těstoviny, luštěniny, obiloviny, kuskus, ale také vločky a různé přílohové nebo polévkové směsi můžete v Česku zakoupit pod značkou ARAX. Ta si přízeň svých zákazníků získává již od roku 1997. Široký sortiment výrobků můžete zakoupit v každém supermarketu Kaufland, Globus, Penny Market, Norma, Billa, ale také v mnoha maloobchodních sítích (ROSA Market, Kubík, Brněnka, JIP…) po celé České republice.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy