REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Suši – charakteristické přísady

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Suši se podává jako hlavní jídlo nebo jako předposlední chod Japonského menu. Pojídá se buď tyčinkami, nebo rukama. Jednohubka se ponoří do směsi sójové omáčky a wasabi a vloží se celá, bez ukusování, do úst.


TONGU, jsou známější jako houby shitake. Používají se čerstvé nebo sušené. Suché houby jsou velice vydatné a ještě aromatičtější než čerstvé.

GARNÁTY, nejmenším zástupcům těchto živočichů se říká krabi, těm větším scampi. Za syrova

mají hnědošedou barvu, po uvaření jsou krásně růžoví.

LOSOS se při přípravě suši používá syrový v podobě filetu s kůží nebo i bez kůže a také uzený. Při nákupu je nezbytné dbát na to, aby ryba byla prvotřídní!

ŠOYU, SU a SAKÉ (sójová omáčka, rýžový ocet a rýžové víno) jsou nepostradatelným triem pro okořenění, zjemnění a ochucení.

PLÁTKY NORI se vyrábějí z purpurové mořské řasy, která se vylisuje a usuší. Pražením takřka černých plátků se její chuť zjemní. Předpražené plátky poznáme podle zelené barvy.

KAVIÁR a JIKRY existují v mnoha barvách, dle druhu ryby z níž pocházejí: kaviár z lososa je červenožlutý a hrubozrnný, tresčí kaviár je menší a hnědočervený, sledí kaviár svítí žlutě, jeseteří se stříbrošedě leskne.

KOME, japonská kulatá rýže je při vaření silně lepivá. V prodejnách ji mnohdy označují jako

rýži suši, ketan nebo nikiši.

GARI nebo ŠOGA, nakládaný krémově nebo růžově zbarvený zázvor, bez kterého se jako

přílohy ke všem druhům suši prostě neobejdeme.

KAMPYO, sušená dýně nakrájená na tenké plátky se musí před přípravou namočit. Používá se hlavně do suši v podobě závitků.

KONBU a WAKAME jsou druhy japonských mořských řas, které se používají při vaření rýže nebo jako přísada do polévky. V létě je koupíte čerstvé, jindy jen sušené.

MIRIN, sladké řýžové víno podobné sirupu s nízkým množstvím alkoholu je vhodné k vaření.

RENKON, kořen lotosu, je světlý kořen vodní liliovité rostliny. Prodává se čerstvý, mražený, sušený nebo nakládaný.

SURIMI je lisované rybí maso, které se často označuje jako „krabí“. Jednotlivé tyčinky zavinuté ve fólii se nabízejí čerstvé nebo mražené.

TAKUAN je velice oblíbená náplň do suši. Bílá ředkev se po usušení nakládá a mnohdy získává žluté zbarvení.

WASABI je ostrý zelený křen, který je v restauracích, kde se podává suši, znám jako namida (slzy). Wasabi se prodává v podobě pasty určené k přímému použití, nebo jako prášek, který se rozmíchá ve vodě.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy