hlavní jídlo
Bělehradský vepřový plátek
Recept ze srbské kuchyně z 80. let minulého století, tehdy ještě bývalé Jugoslávie. Pokrm podávaný se zajímavou přílohou.
Čevabčiči III.
Srbské národní jídlo. Mleté hovězí maso opečené v oleji.
Džulbastija
Mírně naklepané roštěnky, potřené česnekem, servírované posypané jemně nakrájenou cibulí.
Guláš po srbsku
Osmahnuté kostky hovězího masa podušené na cibulovém základě s paprikami a rajčaty doměkka.
Pljeskavica
Pljeskavica, původně srbské národní jídlo, které se zabydlelo v celém Chorvatsku, Bosně i Černé hoře.
Plněný vepřový bůček po srbsku
V troubě upečený vepřový bůček naplněný nádivkou ze zelených paprik, rajčat, cibule a vajec.
Slepice po srbsku
Porce slepice podušené na cibulovém základě s rajčatovým protlakem, rajčaty a paprikou.
Srbská Djulbastia
Djulbastia neboli Srbské filé je jednoduchý pokrm populární v českých restauracích v druhé polovině minulého století. Jedná se vlastně o opečené plátky pravé svíčkové servírované potřené česnekem.
Srbská musaka
Vepřové plecko nakrájené na kostičky s rajčaty a paprikou, přelité rozšlehanými vejci se sýrem, zapečené v troubě.
Srbská sarma
Jedna z variant oblíbených rýží a masem plněných zelných listů. Obdoba ukrajinských golubců nebo moravských šulek, turecké dolmy, či rumunských sarmale.
Srbská vajíčka
Velmi rychlé a syté jídlo z vařených vajec a omáčky z rajčatového pyré, smetany a dalších ingrediencí.
Srbské kuře
Pokrm připravený v tlakovém hrnci. Porce kuřete podušené spolu s paprikami a rajčaty.
Srbské rizoto
Rizoto připravené z kousků podušeného vepřového masa, spařených a oloupaných rajčat, rýže …
Srbské zelí
Kostky vepřové krkovičky podušené spolu s nudličkami hlávkového zelí, rajčaty a sterilovanými kapiemi.
Srbský burek pita ze skopového masa
Závin plněný mletým skopovým masem.
Srbský džuveč
Na plátky pokrájené jehněčí maso, zprudka opečené na pánvi na sádle, slanině a cibuli, zapečené v troubě spolu se zeleninou, brambory a rýží, podlité vývarem.
Srbský fazolový guláš
Guláš s uzeninou, paprikami, fazolemi a rajským protlakem.
Srbský guláš
Maso nakrájené na kostky, osmahnuté na cibulovém základě, podušené spolu s rajčaty a paprikou doměkka.
Srbský guláš II.
Chutný guláš z balkánské kuchyně. Brambory se vaří v guláši spolu s masem a dalšími surovinami. Příloha se, k takto připravenému guláši, nepodává.
Vepřová žebra pečená na srbský způsob
Vepřoví masitá žebra chvíli povařená, pak upečená v troubě zasypaná zeleninou.
reklama