Na plátky pokrájené jehněčí maso, zprudka opečené na pánvi na sádle, slanině a cibuli, zapečené v troubě spolu se zeleninou, brambory a rýží, podlité vývarem.
Ingredience:
Rozpis na cca 6 porcí: | |
600 g | jehněčího masa (měla jsem ramínko) |
100 g | rýže (v suchém stavu) |
100 g | slaniny |
1/2 hrnku | vývaru z kostí (nebo jiného) |
2 lžíce | zelené natě (petrželové + celerové) |
1 lžíce | sádla |
6 ks | rajčat |
5 ks | paprikových lusků |
5 ks | stroužků česneku |
5 ks | brambor |
4 ks | cibule |
1 ks | větší kedlubny |
1 ks | lilek |
čerstvě drcený pepř | |
sůl dle potřeby |
Postup:
1. Do velké pánve hodíme na kostičky nakrájenou slaninku, přidáme sádlo a vyškvaříme do voňava a křupava
2. Přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, česnek na plátky a maso pokrájené na menší kostky, osolíme, opepříme a zprudka restujeme, dokud se nám maso nezatáhne
3. Přidáme lilek pokrájený na kostičky, papriku na nudličky, kedlubnu na tenké půl nebo čtvrt plátky, vsypeme propláchnutou a na sítku okapanou rýži a vše promícháme
4. Nakonec vsypeme natě, případně dosolíme
5. Zapékací mísu nebo pekáč zlehka vymažeme sádlem a poklademe oškrábanými a na půl cm kolečka nakrájenými bramborami, zlehka osolíme a navrstvíme masozeleninovou směs z pánve
6. Nahoru naklademe na kolečka nakrájená rajčata, přidáme vývar a přiklopíme
7. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C cca 1 hodinu, pak bez pokličky ještě 30 minut, pokud je třeba, podléváme vývarem, ale zelenina pustí šťávy dost.
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová