REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

vepřové maso

Podkategorie: příprava uzením 37, pečené 3, vařené 9, ostatní 2

Anglická slanina

V domácích podmínkách vyuzená slanina vyrobená z tučného a dobře proleželého vepřového boku.

Bůčková mortadela

Mortadela je vlastně silný, velmi jemný italský salám. Tento počeštěný recept však také nemá chybu.

Cikánská pečeně

Uzený masný výrobek připravený z vykostěné vepřové pečeně, utřeného (drceného) česneku a vepřové krve.

Česká slanina

Výroba domácí slaniny pomocí uzení.

Česnekový bok naložený v láku a uzený teplým kouřem

Vyuzený bůček je skvělý například jako pamlsek k pivu, ovšem výtečně funguje především na promaštění vnitřností při konzumaci něčeho ostřejšího, jako například domácí slivovice. Výroba není složitá, jen naložení trvá nejméně 10 dní, ale klidně i tři týdny! Ale stojí za to si na tuto dobrotu počkat.

Debrecínská pečeně

Proleželá vykostěná pečeně, povařená a potom vyuzená v paprikovo-vajíčkovém obalu.

Domácí lančmít

Uvařené, najemno rozemleté, maso spolu s dalšími surovinami. Lančmít chutná skvěle jak studený, obložený na pečivu, tak teplý, například grilovaný, nebo jen zprudka opečený na pánvi.

Domácí lisovaná šunka

Ve formě uvařené, dva dny naložené, kousky libové vykostěné vepřové plece bez kůže.

Domácí lunchmeat

Lunchmeat (lančmít) začala vyrábět ve 2. světové válce anglická armáda jako konzervy pro vojáky, tehdy se vyráběl jen z vepřových odřezků. V minulém století se pak stal i v tehdejším Československu velmi oblíbenou konzervou na výlety, ale i pro zpracování doma. Smažil se či obaloval, připravovali se z něj polévky, guláše ale i další pokrmy. Stejně tak chutnal jen tak, na plátky pokladený na čerstvém chlebu. I dnes se dá běžně koupit. Zkuste si ale raději vyrobit vlastní lunchmeat, vařený v šunkovaru pro rychlou spotřebu.

Domácí sušená vepřová panenka

V bylinkách, cukru, soli a pepři obalená vepřová panenka, usušená v lednici v čisté bavlněné utěrce.

Durynská krvavá tlačenka

Recepty na masné výrobky, tentokrát na tlačenku z vepřového masa, jazyka, srdce a kůže.

Jalovcové uzené

Tak 3-4 týdny naložené vepřové maso, vyuzené.

Jalovcové uzené maso nakládané v nálevu

Vepřové maso uzené , nakládané v soli, ledku, cukru a drcených jalovcových bobulích.

Jemná pepřová šunka

Uzené vepřové maso, tentokrát kýta nakládaná 4 týdny .

Kotleta naložená ve sladkoslané pikantní směsi, uzená teplým kouřem

Podle tohoto receptu vyuzená kotleta se skvěle hodí jen tak, na chleba spolu s nakládanou okurkou, ovšem výtečná je také jako součást studených masových mís, nebo ji můžeme použít na obložené pečivo. Výhodou je doba přípravy, protože ji nakládáme jen 2 dny, pak ji lze ihned udit a ihned po vyuzení konzumovat!

Lososová šunka

Uzené vepřové maso připravené nakládáním v nálevu a pak uzením ve studeném kouři.

Maďarský uzený špek

Uzené vepřové maso, tentokrát hřbetní špek nakládaný v soli a paprice.

Moravská slanina

Moravská slanina je vlastně silně vyuzená nasolená slanina nebo tučný bok bez žebírek, potřená před vyuzením několikrát vepřovou krví.

Moravské klobásy

V domácích podmínkách vyrobené vepřové klobásky spojené hovězím prátem, dochucené kořením a solí, vyuzené, pro delší trvanlivost pak ještě chvíli povařené.

Moravské uzené maso

Vepřové šunky nebo plecka, povařené, namočené v krvi a potom vyuzené v udírně.

Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy