REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Česnekový bok naložený v láku a uzený teplým kouřem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vyuzený bůček je skvělý například jako pamlsek k pivu, ovšem výtečně funguje především na promaštění vnitřností při konzumaci něčeho ostřejšího, jako například domácí slivovice. Výroba není složitá, jen naložení trvá nejméně 10 dní, ale klidně i tři týdny! Ale stojí za to si na tuto dobrotu počkat.


Ingredience:
cca 1 kgvepřového boku s kůží (lze naráz zpracovat i více kusů!)
20-25 gpragandy (rychlo soli) nebo klasické soli
3-4 ksstroužky českého česneku
Lák na naložení:
1 lvody
60 gpragandy nebo klasické mořské soli

Postup:
  1. Do bůčku vetřeme sůl a oloupané, prolisované stroužky česneku a to tak, aby jsem nevynechali žádný kousek masa, ani jeho záhyby.
  2. Maso dáme na 2 dny do lednice do vhodně velké mísy s poklopem.
  3. Po dvou dnech připravíme lák; v 1 litru vody rozpustíme 60 g solící směsi pragandy, nebo klasické soli, jde to lépe, pokud vodu mírně zahřejeme.
  4. Maso vychladlým lákem zalejeme, musí být celé ponořené! Ideální je ho zatížit nějakým závažím. Dáme opět zaklopené do lednice, ale tentokráte nejméně na 10 dní, ale klidně i na delší dobu, třeba i na 20 dní. Řídíme se jednoduchou poučkou, čím je maso více tučné, tím déle ho nakládáme. Obden maso kontrolujeme, zda lák správně voní (pokud zapáchá, prostě ho vyměníme), a po týdnu ho přeskládáme, pokud naráz nakládáme více kusů, pěkně odspoda nahoru a naopak.
  5. V den uzení maso vyndáme z láku a opláchneme pod vlažnou tekoucí vodou, pak jednotlivé kusy napíchneme na háky, či háky, pokud budeme udit více kusů. Necháme nejméně 1 hodinu důkladně okapat při pokojové teplotě.
  6. Udírnu vytopíme na 60 až 80 °C, udíme 6 hodin, pravidelně kropíme piliny.
  7. Po vyuzení musíme maso ještě dát přes noc ztuhnout do lednice. Až nyní se můžeme do bůčku pustit.
Doporučení:

Láku na naložení masa si připravíme tolik, kolik budeme nakládat a pak udit kusů bůčku. To stejné platí pro česnek a sůl, výše uvedené množství je uvedeno pouze na cca 1 kg bůčku.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

26 nejlepších receptů z houbařské kuchařky – TOP recepty na zpracování a přípravu hub

Ty nejlepší houbařské recepty z naší databáze webu ReceptyOnLine.cz pro inspiraci na jednom místě. Vybrali jsme pro vás klasické, ale i méně známé recepty na zpracování a úpravu hub. Vyzkoušené, oblíbené recepty na naložení a zavaření hub, ale také recepty na jejich tepelné zpracování. Prostě TOP recepty na houby 26x jinak!

číst dále ...

Kuřecí burger třikrát jinak a vždy na jedničku!

Byly doby, kdy opekání buřtů bylo vrcholem letního grilování, ale naštěstí ty doby jsou dávno pryč. Češi se stali přeborníky v grilování různých druhů mas, uzenin, zeleniny, ovoce, sýrů a dokonce i sladkostí. Pokud jste fanouškem grilování tak jistě víte, co všechno je potřeba pro dokonalý gurmánský zážitek zajistit! Nejde jen o značku grilu a grilovací um kuchaře, protože výslednou chuť a neopakovatelný zážitek z jídla, tvoří právě kvalitní suroviny. Ty není tak jednoduché v dnešní době vybrat, proto je dobré se inspirovat spolehlivými značkami jako je např. Drůbežářský závod Klatovy.

číst dále ...

Probuďte se do jara. Tradiční recepty z kvalitních sezónních surovin, které osvěží vaše smysly

Jaro je v plném proudu. Čas obnovy a nových začátků. Příroda je v rozpuku a na našich loukách se objevuje spousta bylinek a dalších surovin, které jsou skvělým pomocníkem i v gastronomii. Je tedy ideální čas na tradiční čerstvé recepty plné barev, chutí a pestrosti, které nejenom zahřejí, ale okoření každý jarní den. A jak to udělat, aby se vaše kulinární umění stalo fenoménem? Vařte či pečte z těch nejkvalitnějších surovin a výrobků, které poznáte podle log kvality na obalech, jako je například Klasa, Regionální potravina nebo BIO.

číst dále ...

Sírovec – podle Angličanů kuře z lesa

V květnu se začíná objevovat na živých i mrtvých kmenech stromů sírovec žlutooranžový – Leatiporus sulphureus (starší české názvy rovněž – chorošovec sírový, choroš sírový). Je to jednoletá, dřevokazná houba z čeledi chorošovitých (Polyporacea). Jde o kosmopolitní druh, což znamená, že roste na celém světě. Sírovec nejčastěji v kuchyni upravujeme povařením v osolené vodě, vodu můžeme i ochutit, například Podravkou, ovšem ideální je vývar z kostí. Nejčastější úprava sírovce je připravit ho jako klasický řízek. Jeho dužnina se nakrájí na 1 cm silné plátky a obalí v trojobalu, chutí pak připomíná kuřecí maso, proto ten nadpis!

číst dále ...

TIP – Snadný chleba na prázdniny

Koupit si čerstvý chléb z kvalitních přísad nemusí být během letních prázdnin na chalupě úplně hračka. Ale co kdybyste takový chléb mohli mít úplně kdykoli nehledě na den v týdnu a čas? Stačí si s sebou zabalit připravenou pečící směs bez konzervantů i éček od Pernerky. Pečící směs pro snadnou přípravu chleba Pernerka stačí pouze doplnit vodou, vytvořit těsto, nechat vykynout a následně upéct. Čerstvý chléb z kvalitní mouky si tak můžete upéct kdykoli.

číst dále ...

Kdo negriluje, není Čech: Jak si u grilu neuříznout ostudu

Nažhavený gril, naložené šťavnaté maso, nakrájená zelenina… A pak okamžik hrůzy, kdy jistíte, že jste maso nedopekli, zelenina je oproti tomu už černá a návštěva pozvaná na propečený burger bude zřejmě o chlebu. I grilování má svá pravidla, která je dobré znát, ještě než si uvážete kolem pasu stylovou zástěru. Naučte se grilovat jako profesionál!

číst dále ...

Vyrazte poslední květnový víkend za kuchařskými hvězdami na Eats and Beats festival

Jste fanoušky kvalitního jídla a dobré hudby? Pak o víkendu od 26. do 28. května vyrazte na unikátní Eats and Beats food festival, který proběhne v nákupním centru Metropole Zličín. Nenechte si ujít exkluzivní propojení kvalitního jídla, dobré hudby a nekonečné zábavy, které přináší Eats and Beats food festival nákupního centra Metropole Zličín. Kromě skvělého jídla z rozmanitých foodtracků a stánků se mohou návštěvníci festivalu těšit také na dvě kuchařské hvězdy. V sobotu 27. 5. se od 13:00 do 15:00 na centrálním náměstí představí známý šéfkuchař a bývalý porotce soutěže MasterChef Marek Raditsch, v neděli ve stejný čas a na stejném místě předvede své kuchařské dovednosti současný porotce soutěže MasterChef a kulinářské eso Jan Punčochář.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy