REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Česnekový bok naložený v láku a uzený teplým kouřem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vyuzený bůček je skvělý například jako pamlsek k pivu, ovšem výtečně funguje především na promaštění vnitřností při konzumaci něčeho ostřejšího, jako například domácí slivovice. Výroba není složitá, jen naložení trvá nejméně 10 dní, ale klidně i tři týdny! Ale stojí za to si na tuto dobrotu počkat.


Ingredience:
cca 1 kgvepřového boku s kůží (lze naráz zpracovat i více kusů!)
20-25 gpragandy (rychlo soli) nebo klasické soli
3-4 ksstroužky českého česneku
Lák na naložení:
1 lvody
60 gpragandy nebo klasické mořské soli

Postup:
  1. Do bůčku vetřeme sůl a oloupané, prolisované stroužky česneku a to tak, aby jsem nevynechali žádný kousek masa, ani jeho záhyby.
  2. Maso dáme na 2 dny do lednice do vhodně velké mísy s poklopem.
  3. Po dvou dnech připravíme lák; v 1 litru vody rozpustíme 60 g solící směsi pragandy, nebo klasické soli, jde to lépe, pokud vodu mírně zahřejeme.
  4. Maso vychladlým lákem zalejeme, musí být celé ponořené! Ideální je ho zatížit nějakým závažím. Dáme opět zaklopené do lednice, ale tentokráte nejméně na 10 dní, ale klidně i na delší dobu, třeba i na 20 dní. Řídíme se jednoduchou poučkou, čím je maso více tučné, tím déle ho nakládáme. Obden maso kontrolujeme, zda lák správně voní (pokud zapáchá, prostě ho vyměníme), a po týdnu ho přeskládáme, pokud naráz nakládáme více kusů, pěkně odspoda nahoru a naopak.
  5. V den uzení maso vyndáme z láku a opláchneme pod vlažnou tekoucí vodou, pak jednotlivé kusy napíchneme na háky, či háky, pokud budeme udit více kusů. Necháme nejméně 1 hodinu důkladně okapat při pokojové teplotě.
  6. Udírnu vytopíme na 60 až 80 °C, udíme 6 hodin, pravidelně kropíme piliny.
  7. Po vyuzení musíme maso ještě dát přes noc ztuhnout do lednice. Až nyní se můžeme do bůčku pustit.
Doporučení:

Láku na naložení masa si připravíme tolik, kolik budeme nakládat a pak udit kusů bůčku. To stejné platí pro česnek a sůl, výše uvedené množství je uvedeno pouze na cca 1 kg bůčku.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Vybíráme gril na zahradu – jaký to bude?

Sluníčko už na nás z oblohy sem tam vykoukne a polechtá nás svými paprsky. Zima brzy skončí, vystřídá jí jaro a my se ani nenadějeme a nastane čas letních párty, zahradních grilovaček, koupání v bazénu a dalších radovánek. Plánujete si letos konečně splnit sen a svůj starý gril vyměnit za nový? Poradíme vám, jak na to!

číst dále ...

Sezona grilování je tady, užijte si ji s recepty od Spaku

Teplé letní počasí se konečně dostavilo a přímo vybízí k příjemnému strávení odpoledne nebo večera v parku či na zahradě. A jak lépe si vychutnat tuto krásnou roční dobu než lahodným jídlem z grilu? Užijte si grilovačku za doprovodu značky Spak a oslavte 30 let působení této společnosti v ČR.

číst dále ...

Jak na „Luxus za pár korun“? To prozradí Jiří Halamka od 16. května na TV Paprika

Znáte Jirku Halamku? A víte, že si s ním můžete opět zavařit? Televizní stanice TV Paprika totiž uvádí nový kulinární pořad, který bude opět pod taktovkou oblíbeného kuchaře. Jirka předvede svůj kulinářský um, přičemž ukáže, jak snadno lze připravit báječnou večeři z obyčejných surovin, které máme běžně ve spíži. V pořadu „Luxus za pár korun“ se budete moci inspirovat, jak z tradičních ingrediencí připravit pokrmy, které ze všedních dnů vytvoří ty, jež si budete pamatovat.

číst dále ...

Světový den koktejlů: oslavte ho míchaným drinkem plným zdraví

V pátek 13. května je speciální den pro všechny milovníky koktejlů. Přesně před 216 lety byla v USA zveřejněna první definice míchaného drinku. Když se řekne míchaný koktejl, nemusí ale nutně jít o alkoholický nápoj. Zkuste letos slavit tak, abyste víc prospěli svému zdraví. Namíchejte si některý z proteinových koktejlů KetoMix. Jsou snadné na přípravu, skvěle zasytí a dodají tělu nejen kvalitní bílkoviny, ale i důležitou vlákninu, vitamíny a minerální látky.

číst dále ...

Květen měsíc májovek

Květen je měsíc, kdy vyrůstá další chutná a houbaři ceněná houba, čirůvka májovka – Calocybe gambosa (viz náš atlas hub). Májovky mají nezaměnitelnou vůní, okurkově moučnou a někteří houbaři ji považují za nejlepší houbu na smetanovou houbovou omáčku. Májovky vyrůstají někdy, při jarních deštících, už koncem dubna. Naleznete je v prosvětlených listnatých lesících, hájích, parkách nebo sadech.

číst dále ...

Češi si neumí představit svůj pracovní den bez kávy. Stává se významným zaměstnaneckým benefitem

Káva je celosvětově nejoblíbenějším nápojem, denně se jí vypije kolem dvou miliard šálků. Velké oblibě se těší i u nás, bez kávy by nedokázalo žít 6 z 10 Čechů. Jedním z míst, kde si kávu dopřáváme nejčastěji, je naše zaměstnání. Průzkum pro značku L’OR Professional potvrdil, že kávu v práci pije pravidelně nebo alespoň občas 85 % českých zaměstnanců, přičemž skoro polovina Čechů si neumí představit pracovní den bez kávy. Během pracovního dne vypijeme nejčastěji dva až tři šálky. Průzkum pro značku L’OR Professional dále ukázal, že se káva stává i významným zaměstnaneckým benefitem a faktorem, který může přispět k motivování zaměstnance, a tedy ke snížení rizika jeho odchodu k jinému zaměstnavateli.

číst dále ...

Rizoto jako od Itala: Vyznejte se v italské rýži

Krátkozrnná i kulatozrnná, bílá i černá. Vybrat správný druh rýže může být v široké nabídce obchodů někdy trochu problém. Pokud nechcete, aby vaše rizoto připomínalo sypkou klasiku ze školní jídelny s porcí nakládané řepy navíc, naučte se základní orientaci v druzích italské rýže.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy