REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Česnekový bok naložený v láku a uzený teplým kouřem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vyuzený bůček je skvělý například jako pamlsek k pivu, ovšem výtečně funguje především na promaštění vnitřností při konzumaci něčeho ostřejšího, jako například domácí slivovice. Výroba není složitá, jen naložení trvá nejméně 10 dní, ale klidně i tři týdny! Ale stojí za to si na tuto dobrotu počkat.


Ingredience:
cca 1 kgvepřového boku s kůží (lze naráz zpracovat i více kusů!)
20-25 gpragandy (rychlo soli) nebo klasické soli
3-4 ksstroužky českého česneku
Lák na naložení:
1 lvody
60 gpragandy nebo klasické mořské soli

Postup:
  1. Do bůčku vetřeme sůl a oloupané, prolisované stroužky česneku a to tak, aby jsem nevynechali žádný kousek masa, ani jeho záhyby.
  2. Maso dáme na 2 dny do lednice do vhodně velké mísy s poklopem.
  3. Po dvou dnech připravíme lák; v 1 litru vody rozpustíme 60 g solící směsi pragandy, nebo klasické soli, jde to lépe, pokud vodu mírně zahřejeme.
  4. Maso vychladlým lákem zalejeme, musí být celé ponořené! Ideální je ho zatížit nějakým závažím. Dáme opět zaklopené do lednice, ale tentokráte nejméně na 10 dní, ale klidně i na delší dobu, třeba i na 20 dní. Řídíme se jednoduchou poučkou, čím je maso více tučné, tím déle ho nakládáme. Obden maso kontrolujeme, zda lák správně voní (pokud zapáchá, prostě ho vyměníme), a po týdnu ho přeskládáme, pokud naráz nakládáme více kusů, pěkně odspoda nahoru a naopak.
  5. V den uzení maso vyndáme z láku a opláchneme pod vlažnou tekoucí vodou, pak jednotlivé kusy napíchneme na háky, či háky, pokud budeme udit více kusů. Necháme nejméně 1 hodinu důkladně okapat při pokojové teplotě.
  6. Udírnu vytopíme na 60 až 80 °C, udíme 6 hodin, pravidelně kropíme piliny.
  7. Po vyuzení musíme maso ještě dát přes noc ztuhnout do lednice. Až nyní se můžeme do bůčku pustit.
Doporučení:

Láku na naložení masa si připravíme tolik, kolik budeme nakládat a pak udit kusů bůčku. To stejné platí pro česnek a sůl, výše uvedené množství je uvedeno pouze na cca 1 kg bůčku.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Zatočte s chřipkou a vsaďte na bio

Přichází podzim a s ním také nechvalně známé chřipkové období. Při nemocech i nachlazeních se snažíme tělu dodat co nejvíce vitamínů, abychom mu boj s viry ulehčili. Ty nejčastěji hledáme v citrusech, ale někdy zapomínáme, že řadu vitamínů obsahuje i u nás pěstované ovoce a zelenina. Jsou jimi plodiny, které jsou základem mnoha receptů, jako například cibule a česnek, ale i ty méně často používané druhy jako je řepa, paprika nebo třeba rakytník.

číst dále ...

3 jednoduché kávové drinky, jež oslní i v domácích podmínkách

Vytvořte si chvilku pro sebe a umíchejte si jeden z nenáročných kávových nápojů, jež vás přenese zpátky do letních dnů anebo zahřeje v průběhu těch zimních.

číst dále ...

Polévky vévodí podzimnímu menu, připravte si je z těch nejlepších surovin

Přišel podzim a s tím, jak stromy shazují listí, my oblékáme čím dál více vrstev. S měnícím se počasím se většinou proměňují i naše chutě. Spíš než osvěžující salát nás lákají vydatnější pokrmy a především něco, co nás pořádně zahřeje. Po návratu z krásné odpolední procházky, při které se ale podzimní sychravé počasí projevilo ve své plné síle, není nic příjemnějšího než talíř plný horké polévky. Surovin na ni je v tomto období dostatek, stačí jen vybrat ty nejlepší a jednoduše z nich vykouzlit ty nejlahodnější podzimní pochoutky.

číst dále ...

Vaříte rádi, ale bojujete s časem? Máme řešení. Božskou kuchařku

Máte občas pocit, že váš den by potřeboval nafouknout, abyste stihli uvařit dobrý oběd, večeři a upéct něco sladkého? V tom případě pro Vás máme řešení! Jedinečnou Božskou kuchařku, první svého druhu, pro zaměstnané rodiče, ale i pro svobodné a bezdětné. Zkrátka pro všechny, kteří marně hledají volné chvíle na vaření anebo jim po pozdním návratu domů už chybí energie.

číst dále ...

Ovoce v podzimních měsících? Stačí sáhnout do sáčku

Chutná a voní jako čerstvé, ale je lehčí, křupavější a při kontaktu s vodou, mlékem či jogurtem vypadá téměř jako právě utržené. Řeč je o lyofilizovaném ovoci, které stále častěji nahrazuje klasické sušené ovoce, jak jej známe. Věděli jste, že při tradičním sušení se rozpadají vitamíny A a C? Při lyofilizaci naopak zůstávají tyto látky, nezbytné k udržení tělesného zdraví, zachovány. Vsaďte s nástupem sychravých dní na sáček mrazem sušeného ovoce, ze kterého můžete mlsat jen tak nebo z něj přisypávat do snídaňových misek.

číst dále ...

Vychutnejte si podzim na vlně dýňových zákusků

Podzim je pro přírodu obdobím, kdy se před dlouhou zimou připravuje k odpočinku Ponuré počasí, pro které je typická těžká mlha zahalující zbarvené stromy, projasní dýně, královny podzimu, které se v tento čas sklízí. Barevné tykve rozzáří kuchyni a skvěle poslouží i jako dekorace domova. Dýně si ale zaslouží více pozornosti než jen skrze populární americký svátek Halloween.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy