Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Česnekový bok naložený v láku a uzený teplým kouřem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vyuzený bůček je skvělý například jako pamlsek k pivu, ovšem výtečně funguje především na promaštění vnitřností při konzumaci něčeho ostřejšího, jako například domácí slivovice. Výroba není složitá, jen naložení trvá nejméně 10 dní, ale klidně i tři týdny! Ale stojí za to si na tuto dobrotu počkat.


Ingredience:
cca 1 kgvepřového boku s kůží (lze naráz zpracovat i více kusů!)
20-25 gpragandy (rychlo soli) nebo klasické soli
3-4 ksstroužky českého česneku
Lák na naložení:
1 lvody
60 gpragandy nebo klasické mořské soli

Postup:
  1. Do bůčku vetřeme sůl a oloupané, prolisované stroužky česneku a to tak, aby jsem nevynechali žádný kousek masa, ani jeho záhyby.
  2. Maso dáme na 2 dny do lednice do vhodně velké mísy s poklopem.
  3. Po dvou dnech připravíme lák; v 1 litru vody rozpustíme 60 g solící směsi pragandy, nebo klasické soli, jde to lépe, pokud vodu mírně zahřejeme.
  4. Maso vychladlým lákem zalejeme, musí být celé ponořené! Ideální je ho zatížit nějakým závažím. Dáme opět zaklopené do lednice, ale tentokráte nejméně na 10 dní, ale klidně i na delší dobu, třeba i na 20 dní. Řídíme se jednoduchou poučkou, čím je maso více tučné, tím déle ho nakládáme. Obden maso kontrolujeme, zda lák správně voní (pokud zapáchá, prostě ho vyměníme), a po týdnu ho přeskládáme, pokud naráz nakládáme více kusů, pěkně odspoda nahoru a naopak.
  5. V den uzení maso vyndáme z láku a opláchneme pod vlažnou tekoucí vodou, pak jednotlivé kusy napíchneme na háky, či háky, pokud budeme udit více kusů. Necháme nejméně 1 hodinu důkladně okapat při pokojové teplotě.
  6. Udírnu vytopíme na 60 až 80 °C, udíme 6 hodin, pravidelně kropíme piliny.
  7. Po vyuzení musíme maso ještě dát přes noc ztuhnout do lednice. Až nyní se můžeme do bůčku pustit.
Doporučení:

Láku na naložení masa si připravíme tolik, kolik budeme nakládat a pak udit kusů bůčku. To stejné platí pro česnek a sůl, výše uvedené množství je uvedeno pouze na cca 1 kg bůčku.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Česnek ořešec

Doba růstu medvědího česneku pomalu končí, ovšem to nevadí! V přírodě můžeme narazit na další planě rostoucí česnek, jde o česnek ořešec – Allium scorodoprasum. Dříve se pěstoval jako zelenina na zahrádkách, dnes je skoro zapomenutý. Znali ho už staří Slované, Germáni, či Keltové. Je rozšířený v celé Evropě. Z česneku ořešce byl patrně vyšlechtěn klasický česnek kuchyňský.

číst dále ...

Závojenka podtrnka – opomíjená chutná jarní houba

Příroda na jaře nás může obdařit také houbami, na které nemusíme chodit do lesa, klidně nám totiž mohou vyrůst na zahradě nebo v sadu. Do této skupiny hub patří i jedlá závojenka podtrnka – Entoloma clypeatum. Podtrnka roste pod růžokvětými stromy a keři rodu Prunus. Můžeme ji najít pod třešněmi, švestkami, jabloněmi, hruškami, meruňkami v křovinách pod trnkami, šípkovou růží, hlohem atd. Na stanovišti se objevuje jednotlivě i v početných skupinách. Podtrnku sbírali už naši předkové. Její lidové názvy jsou např. podslivka, podslivník, darmolka, falešná májovka. Podtrnky nyní rostou, zkuste štěstí v sadu, zahradě, v křovinách podél cest s růžokvětými keři a dodržujte pravidlo, na podtrnky se do lesa nechodí!

číst dále ...

NOVINKA: S extra kofeinem i bez. F.H. Prager uvádí dvě nové příchutě kombuchy

Popularita tohoto kvašeného nápoje, který obvykle vzniká fermentací černého nebo zeleného čaje, neustále roste. Kombucha patří do skupiny takzvaných funkčních nápojů, jejichž kategorie zažívá velký boom a na trhu se tak objevují nové příchutě. V květnu 2024 F.H. Prager představí dvě novinky – “Rooibos”, který je bez kofeinu a “Matcha” se zvýšeným obsahem přírodního kofeinu.

číst dále ...

Smažáková pětka ve Vinohradském Parlamentu

Smažený sýr neboli smažák patří u Čechů mezi nejoblíbenější bezmasé pokrmy už desetiletí a v různých variantách se s ním setkáte jak v hospodách či restauracích, tak i asijských bistrech. S obalovaným eidamem nebo hermelínem se potkáte často, ale co takové blaťácké zlato, tvarůžky nebo čedar? Tyto a další méně známé podoby obalovaného smaženého sýra můžete ochutnat v posledním dubnovém týdnu ve Vinohradském Parlamentu.

číst dále ...

Mořské plody, jak je neznáte: ochutnejte to nejzajímavější z hlubin oceánu

Mořské plody jsou pokladem oceánu se širokou škálou chutí a textur, které milují gurmáni po celém světě. Ačkoliv mnozí možná spojují mořské plody s návštěvou přístavu nebo rybího trhu, existuje další způsob, jak si tuto pochoutku užít, a to v podobě konzervy. Nemluvíme však o jen tak obyčejných konzervách z regálů obchodních řetězců. Tyto lahůdky jsou výsledkem pečlivého procesu, který začíná lovem a končí na vašem talíři.

číst dále ...

Čaj Matcha: chytrá alternativa kávy i silný antioxidant

Zajímá vás, jak mít dostatek energie? Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý? Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí? Zázračný zelený prášek není jen trend. Tento čaj by doma měli mít jak vyznavači zdravého životního stylu, tak lidé, kteří hledají alternativu kávy. Dokáže totiž předat tělu energii na celý den. Matcha čaj je oblíbeným nápojem po celém světě a jeho zdravotní přínosy jsou i vědecky doloženy. Má kořeny v japonské tradici, kde ho využívají jako “antiaging” nápoj a hraje také důležitou roli při čajových obřadech.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.