Recepty na masné výrobky, tentokrát na tlačenku z vepřového masa, jazyka, srdce a kůže.
Ingredience:
2 kg | libového vepřového masa, jazyk a srdce (vše vařené) |
500 g | hřbetního špeku |
500 g | kůže (vařené) |
100 g | soli |
1 g | ledku |
1/4 ks | mletého muškátového oříšku |
5 ks | zrnek zeleného pepře |
1/2 lžičky | nového koření hřebíček |
1/4 lžičky | mletého hřebíčku |
1 lžička | mletého pepře |
1 lžička | cukru |
1 lžíce | tymiánu |
1 l | přecezené prasečí krve |
Postup:
- Tak 2 kg libového vepřového masa, jazyk, srdce a 500 g kůže (všechno vařené) se společně s 500 g hřbetního špeku nakrájí na kostky velké asi jako palec a nahrubo umele na masovém strojku.
- K ochucení se přidá 100 g soli, 1 vrchovatá čajová lžička mletého pepře, podle chuti několik zrnek zeleného pepře, 1/2 čajové lžičky nového koření a hřebíček, 1 g ledku, 1 čajová lžička cukru, 1 polévková lžíce tymiánu a ¼ mletého muškátového oříšku. K masové směsi se přidá 1 l přecezené prasečí krve.
- Tato směs se pak plní nejlépe do prasečích střev.
- Tlačenka se nechá asi 2 hodiny táhnout ve vodě při 80 °C.
- Po pomalém vychladnutí se potom tlačenka udí ve studeném kouři 3 až 4 dny, čímž získá vynikající chuť.
Více o uzení najdete v naší škole vaření: Udíme.