Podle tohoto receptu vyuzená kotleta se skvěle hodí jen tak, na chleba spolu s nakládanou okurkou, ovšem výtečná je také jako součást studených masových mís, nebo ji můžeme použít na obložené pečivo. Výhodou je doba přípravy, protože ji nakládáme jen 2 dny, pak ji lze ihned udit a ihned po vyuzení konzumovat!
Ingredience:
1,5-2 kg | vepřové kotlety |
4-5 ks | stroužků českého česneku |
4-6 lžic | plnotučné hořčice |
Na směs na obalení kotlety: | |
4 vrchovaté lžíce | hnědého cukru nebo 3 lžíce hnědého cukru + 1 lžíce pomerančového cukru |
1 vrchovatá lžíce | soli |
1 vrchovaté lžíce | sladké mleté červené papriky |
1 lžička | sušené citronové kůry |
1 lžička | mletého pepře |
Ostatní: | |
potravinářská fólie |
Postup:
- Česnek prolisujeme, vetřeme ho důkladně do očištěné, osušené kotlety.
- Kotletu dále potřeme hořčicí, následně obalíme do směsi připravené smícháním surovin uvedených v ingrediencích na směs.
- Připravenou kotletu zabalíme do potravinářské fólie, uložíme do lednice a necháme 2 dny odležet.
- Kotletu vybalíme z fólie, napíchneme na hák a necháme v pokojové teplotě 1 hodinu vyset a odpočívat.
- Udírnu vytopíme na 70-80 °C, udíme 6 hodin, občas navlhčíme piliny, udíme-li pomocí pilin.
- Kotletu vytaženou z udírny necháme tak 15 minut mírně prochladnout a ztuhnout, pak ji nakrájíme na tenké plátky a můžeme se do ní pustit. Skvělá je ale i druhý den, studená.