REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Lososová šunka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Uzené vepřové maso připravené nakládáním v nálevu a pak uzením ve studeném kouři.


Ingredience:
1 ksvepřové kotlety v celku
4 lvody
500 gsoli
100 groztlučeného kandysového cukru
3 gledku

Postup:

1. K výrobě lososové šunky je potřeba jedna kotleta vcelku, která je vykostěná a zbavená kůže
2. Na libovém mase byste však měli nechat vrstvu špeku asi jeden palec silnou, zbývající tuk se později potře ledkem a použije se k „ovinutí“ šunky
3. Takto připravené maso se naloží do nálevu z asi 4 l vody, 500 g soli, 3 g ledku a 100 g roztlučeného kandysového cukru
4. Nálev se nejprve převaří a do nádoby k nakládání nalije až ve vychlazeném stavu
5. V nálevu se šunka připravuje 1 týden, udí se chladným kouřem také 1 týden
6. Mezi nakládáním a uzením musí lososová šunka důkladně oschnout na vzduchu.

Poznámka:

Více viz. články o uzení v naší škole vaření, např.:Maso vhodné k uzeníUzení mastných výrobkůNálevy a koření při uzení

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy