V bylinkách, cukru, soli a pepři obalená vepřová panenka, usušená v lednici v čisté bavlněné utěrce.
Ingredience:
500 g a více | vepřové panenky v celku |
1,5 kg | mořské soli |
1 kg | krystalového cukru |
mletý červený pepř (lze použít i klasický černý, nebo směs barevných pepřů) | |
rozmarýn | |
tymián | |
čistá bavlněná utěrka |
Postup:
1. Panenku očistíme od zbytků tuku, pak ji důkladně osušíme například papírovou utěrkou (maso neumýváme, natáhlo by vodu a později by vytekla všechna chuť)
2. Sůl a cukr pořádně spolu promícháme, bylinky nasekáme na drobno
3. Na rozprostřenou utěrku nasypeme půlku cukrovo-slané směsi, panenku hojně posypeme mletým pepřem a důkladně obalíme v bylinkách 4. Položíme ji na utěrku se směsí a zasypeme druhou půlkou cukrovo-slané směsi, tak, aby panenka byla celá zasypaná, obalíme utěrkou a dáme do chladničky
5. V lednici ji necháme zhruba 7 dní, pravidelně ji kontrolujeme, když je utěrka mokrá, vyměníme ji za jinou suchou utěrku
6. Hotovou “usušenou” panenku krájíme ostrým nožem na tenké plátky a můžeme ji podávat.
Maso můžeme zatížit, pustí pak ještě více vody.