Lunchmeat (lančmít) začala vyrábět ve 2. světové válce anglická armáda jako konzervy pro vojáky, tehdy se vyráběl jen z vepřových odřezků. V minulém století se pak stal i v tehdejším Československu velmi oblíbenou konzervou na výlety, ale i pro zpracování doma. Smažil se či obaloval, připravovali se z něj polévky, guláše ale i další pokrmy. Stejně tak chutnal jen tak, na plátky pokladený na čerstvém chlebu. I dnes se dá běžně koupit. Zkuste si ale raději vyrobit vlastní lunchmeat, vařený v šunkovaru pro rychlou spotřebu.
Ingredience:
1 kg | libovějšího bůčku s kostí |
1 kg | vepřového plecka |
40 g | soli |
25 g | černého pepře |
10 g | červené sladké mleté papriky |
10 g | sušeného česneku |
1,5 dl | vychladnutého vepřového vývaru |
Ostatní (pomůcky): | |
umělý sáček na tlačenky, mlýnek na maso, šunkovar |
Postup:
- Bůček vykostíme, odřízneme kůži a dáme s kostmi vařit, vývar budeme potřebovat.
- Bůček i plecko nakrájíme na menší kostky a umeleme na desce 3 mm najemno. Do směsi přidáme všechno koření, přilijeme vývar, pořádně vymícháme.
- Směs uložíme do lednice, necháme alespoň 12 hodin rozležet.
- Druhý den směs naplníme do umělého sáčku, vložíme do šunkovaru a vaříme 2 hodiny při 80-85 °C. Necháme vychladnout do druhého dne.
Směsí na lunchmeat můžeme rovněž naplnit do skleniček (2 cm pod okraj) a vařit podobně 2 hodiny a druhý den znovu 1 hodinu, takto sterilovaný vydrží déle.
Obalovaný domácí lunchmeat v trojobalu s bramborovou kaší je lahůdka. Ovšem stejně tak je skvělý jen tak, obložený na čerstvém chlebu spolu s cibulí a dobře vychlazeným pivem.
Další recept k tématu:
- Domácí lančmít
- Luncheon meat, neboli lančmít na topince
- Kapustové placičky s lančmítem
- Rychlý guláš z lančmítu
- Nudlový salát s lančmítem
- Obalený (smažený) lančmít…
Text i foto: D. Marounek