REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Domácí lunchmeat

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Lunchmeat (lančmít) začala vyrábět ve 2. světové válce anglická armáda jako konzervy pro vojáky, tehdy se vyráběl jen z vepřových odřezků. V minulém století se pak stal i v tehdejším Československu velmi oblíbenou konzervou na výlety, ale i pro zpracování doma. Smažil se či obaloval, připravovali se z něj polévky, guláše ale i další pokrmy. Stejně tak chutnal jen tak, na plátky pokladený na čerstvém chlebu. I dnes se dá běžně koupit. Zkuste si ale raději vyrobit vlastní lunchmeat, vařený v šunkovaru pro rychlou spotřebu.


Ingredience:
1 kglibovějšího bůčku s kostí
1 kgvepřového plecka
40 gsoli
25 gčerného pepře
10 gčervené sladké mleté papriky
10 gsušeného česneku
1,5 dlvychladnutého vepřového vývaru
Ostatní (pomůcky):
umělý sáček na tlačenky, mlýnek na maso, šunkovar

Postup:
  1. Bůček vykostíme, odřízneme kůži a dáme s kostmi vařit, vývar budeme potřebovat.
  2. Bůček i plecko nakrájíme na menší kostky a umeleme na desce 3 mm najemno. Do směsi přidáme všechno koření, přilijeme vývar, pořádně vymícháme.
  3. Směs uložíme do lednice, necháme alespoň 12 hodin rozležet.
  4. Druhý den směs naplníme do umělého sáčku, vložíme do šunkovaru a vaříme 2 hodiny při 80-85 °C. Necháme vychladnout do druhého dne.
Doporučení:

Směsí na lunchmeat můžeme rovněž naplnit do skleniček (2 cm pod okraj) a vařit podobně 2 hodiny a druhý den znovu 1 hodinu, takto sterilovaný vydrží déle.

Obalovaný domácí lunchmeat v trojobalu s bramborovou kaší je lahůdka. Ovšem stejně tak je skvělý jen tak, obložený na čerstvém chlebu spolu s cibulí a dobře vychlazeným pivem.

Další recept k tématu:

Poznámka:

Text i foto: D. Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Vybíráme gril na zahradu – jaký to bude?

Sluníčko už na nás z oblohy sem tam vykoukne a polechtá nás svými paprsky. Zima brzy skončí, vystřídá jí jaro a my se ani nenadějeme a nastane čas letních párty, zahradních grilovaček, koupání v bazénu a dalších radovánek. Plánujete si letos konečně splnit sen a svůj starý gril vyměnit za nový? Poradíme vám, jak na to!

číst dále ...

Sezona grilování je tady, užijte si ji s recepty od Spaku

Teplé letní počasí se konečně dostavilo a přímo vybízí k příjemnému strávení odpoledne nebo večera v parku či na zahradě. A jak lépe si vychutnat tuto krásnou roční dobu než lahodným jídlem z grilu? Užijte si grilovačku za doprovodu značky Spak a oslavte 30 let působení této společnosti v ČR.

číst dále ...

Jak na „Luxus za pár korun“? To prozradí Jiří Halamka od 16. května na TV Paprika

Znáte Jirku Halamku? A víte, že si s ním můžete opět zavařit? Televizní stanice TV Paprika totiž uvádí nový kulinární pořad, který bude opět pod taktovkou oblíbeného kuchaře. Jirka předvede svůj kulinářský um, přičemž ukáže, jak snadno lze připravit báječnou večeři z obyčejných surovin, které máme běžně ve spíži. V pořadu „Luxus za pár korun“ se budete moci inspirovat, jak z tradičních ingrediencí připravit pokrmy, které ze všedních dnů vytvoří ty, jež si budete pamatovat.

číst dále ...

Světový den koktejlů: oslavte ho míchaným drinkem plným zdraví

V pátek 13. května je speciální den pro všechny milovníky koktejlů. Přesně před 216 lety byla v USA zveřejněna první definice míchaného drinku. Když se řekne míchaný koktejl, nemusí ale nutně jít o alkoholický nápoj. Zkuste letos slavit tak, abyste víc prospěli svému zdraví. Namíchejte si některý z proteinových koktejlů KetoMix. Jsou snadné na přípravu, skvěle zasytí a dodají tělu nejen kvalitní bílkoviny, ale i důležitou vlákninu, vitamíny a minerální látky.

číst dále ...

Květen měsíc májovek

Květen je měsíc, kdy vyrůstá další chutná a houbaři ceněná houba, čirůvka májovka – Calocybe gambosa (viz náš atlas hub). Májovky mají nezaměnitelnou vůní, okurkově moučnou a někteří houbaři ji považují za nejlepší houbu na smetanovou houbovou omáčku. Májovky vyrůstají někdy, při jarních deštících, už koncem dubna. Naleznete je v prosvětlených listnatých lesících, hájích, parkách nebo sadech.

číst dále ...

Češi si neumí představit svůj pracovní den bez kávy. Stává se významným zaměstnaneckým benefitem

Káva je celosvětově nejoblíbenějším nápojem, denně se jí vypije kolem dvou miliard šálků. Velké oblibě se těší i u nás, bez kávy by nedokázalo žít 6 z 10 Čechů. Jedním z míst, kde si kávu dopřáváme nejčastěji, je naše zaměstnání. Průzkum pro značku L’OR Professional potvrdil, že kávu v práci pije pravidelně nebo alespoň občas 85 % českých zaměstnanců, přičemž skoro polovina Čechů si neumí představit pracovní den bez kávy. Během pracovního dne vypijeme nejčastěji dva až tři šálky. Průzkum pro značku L’OR Professional dále ukázal, že se káva stává i významným zaměstnaneckým benefitem a faktorem, který může přispět k motivování zaměstnance, a tedy ke snížení rizika jeho odchodu k jinému zaměstnavateli.

číst dále ...

Rizoto jako od Itala: Vyznejte se v italské rýži

Krátkozrnná i kulatozrnná, bílá i černá. Vybrat správný druh rýže může být v široké nabídce obchodů někdy trochu problém. Pokud nechcete, aby vaše rizoto připomínalo sypkou klasiku ze školní jídelny s porcí nakládané řepy navíc, naučte se základní orientaci v druzích italské rýže.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy