REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Domácí lunchmeat

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Lunchmeat (lančmít) začala vyrábět ve 2. světové válce anglická armáda jako konzervy pro vojáky, tehdy se vyráběl jen z vepřových odřezků. V minulém století se pak stal i v tehdejším Československu velmi oblíbenou konzervou na výlety, ale i pro zpracování doma. Smažil se či obaloval, připravovali se z něj polévky, guláše ale i další pokrmy. Stejně tak chutnal jen tak, na plátky pokladený na čerstvém chlebu. I dnes se dá běžně koupit. Zkuste si ale raději vyrobit vlastní lunchmeat, vařený v šunkovaru pro rychlou spotřebu.


Ingredience:
1 kglibovějšího bůčku s kostí
1 kgvepřového plecka
40 gsoli
25 gčerného pepře
10 gčervené sladké mleté papriky
10 gsušeného česneku
1,5 dlvychladnutého vepřového vývaru
Ostatní (pomůcky):
umělý sáček na tlačenky, mlýnek na maso, šunkovar

Postup:
  1. Bůček vykostíme, odřízneme kůži a dáme s kostmi vařit, vývar budeme potřebovat.
  2. Bůček i plecko nakrájíme na menší kostky a umeleme na desce 3 mm najemno. Do směsi přidáme všechno koření, přilijeme vývar, pořádně vymícháme.
  3. Směs uložíme do lednice, necháme alespoň 12 hodin rozležet.
  4. Druhý den směs naplníme do umělého sáčku, vložíme do šunkovaru a vaříme 2 hodiny při 80-85 °C. Necháme vychladnout do druhého dne.
Doporučení:

Směsí na lunchmeat můžeme rovněž naplnit do skleniček (2 cm pod okraj) a vařit podobně 2 hodiny a druhý den znovu 1 hodinu, takto sterilovaný vydrží déle.

Obalovaný domácí lunchmeat v trojobalu s bramborovou kaší je lahůdka. Ovšem stejně tak je skvělý jen tak, obložený na čerstvém chlebu spolu s cibulí a dobře vychlazeným pivem.

Další recept k tématu:

Poznámka:

Text i foto: D. Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Není rýže, jako rýže. Jak to s jejími druhy vlastně je?

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?

číst dále ...

Kapusta, polníček a řeřicha. Pusťte jaro do své kuchyně

Kvetoucí stromy a zpívající ptáci nám dávají jasně najevo, že je jaro už konečně tady. Kromě sluníčka a probouzející se přírody už také vykukuje první zelenina. Je tak nejvyšší čas dát sbohem vydatným a hutným pokrmům a otevřít se lehčím variantám. Mladá jarní zelenina vesměs nevyžaduje žádné složité úpravy a její chuť vynikne i krátkým varem. Báječná je však i zasyrova. Představíme vám 3 druhy zeleniny, které by neměly chybět v žádném jarním salátu.

číst dále ...

Maso a grilování: Kam pro ten nejlepší kus?

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger – steakových partií masa existuje několik, a ne každý se hodí na vše. Kritérií, podle kterých vybírat, je nepřeberné množství. Pokud si budete chtít při prvních jarních grilovačkách připravit lahodný steak, měli byste zvolit opravdu pěkně vyzrálý kus masa. Nezapomínejte, že s čím kvalitnějšími ingrediencemi pracujete, o to lepší bude výsledek.

číst dále ...

Ořechové krémy jako součást zdravého jídelníčku: Jak poznat ten kvalitní?

Když se řekne oříškový krém, spousta z nás si s ním spojuje mlsání, a proto se mylně domníváme, že bychom se mu měli spíše vyhýbat. Přitom pokud si vyberete kvalitní ořechové máslo a dáte si pozor na množství, přinese vám i řadu benefitů.

číst dále ...

Přivítejte jaro skleničkou květinového vína

Možná jste již zaexperimentovali s víny z jiného ovoce než z hroznů, ale co vína z květin? Nejen na českém trhu působí stále jako jeden z nejčerstvějších přírůstků, přitom jejich historie není o nic kratší než u tradičního vína. Za ochutnání rozhodně stojí. Ostatně s přicházejícím jarním obdobím je právě láhev dobře vychlazeného květinového vína tou, po které sáhnete, pokud chcete dny plné slunce a pučících stromů pořádně přivítat.

číst dále ...

Lahodný kozí sýr, jak ho neznáte. Připravte si lehký jarní oběd, který vás zasytí

Teplejší počasí si žádá odlehčené pokrmy. Pokud patříte k těm, které salát nezasytí, zkuste si ho trošku vylepšit a doplnit o kvalitní kozí sýr. Dodá jídlům nezvyklé lahodnou příchuť, a navíc ho ocení i ti, kteří si třeba kravskou verzi dopřát nemohou. Rozhodně se nehodí jen do salátů, vynikající je také na grilu.

číst dále ...

Svátky jara jinak aneb chutné velikonoční recepty nejen pro vegany

Svátky jara už jsou téměř za dveřmi a vy pomalu začínáte přemýšlet nad tím, čím letos ozvláštníte sváteční tabuli? Nebojte se experimentovat, zatímco na Vánoce bývá menu zpravidla téměř neměnné, Velikonoce dávají mnohem větší prostor vyzkoušet něco nového. Potřebnou inspiraci najdete v receptech na chutné velikonoční menu od České veganské společnosti, které milé překvapí i zapřisáhlé masožravce.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy