REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Luncheon meat, neboli lančmít na topince

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vojenská pochoutka připravovaná zobáky (mladými vojíny) mazákům (starším vojákům) za dob totality v kasárnách, když byl hlad. Jednalo se vlastně o jednu z forem šikany, kdy mladí vojáci museli svým starým pákám, tedy vojákům, co byli již více jak rok na vojně, opéci na víčku ešusu, případně na pánvi, pokud ji měli, topinky a kolečka lančmítu. Opečený chleba pokladený usmaženým lančmítem a případně i kolečky cibule byla na vojně velká pochutina. A není divu, asi nejhorší oběd, co jsem já osobně na vojně zažil, byly brambory smíchané s těstovinami a vajíčky. Pak topinky s lančmítem byly vlastně taková delikatesa na dojezení. :) Někde se mu také říkalo “tatarák pro mazáky” …


Ingredience:
1 plechovkaLuncheon meat z vepřového masa
4 ksplátky chleba
1 kscibule, pokud se podařila sehnat
víčko ešusu nebo pánvička
pepř
sůl

Postup:
  1. Konzervu lančmítu otevřeme, z obou stran, z jedné plech odstraníme, na druhé straně plech necháme, opatrně nožem obkoužíme lančmít v plechovce, tím se uvolní, na stranu s víčkem zatlačíme a tak dostaneme celý obsah konzervy z plechovky, luncheon meat rozkrájíme na 4 kolečka
  2. Z plechovky a po bocích tuku seškrábneme tuk, na něm opečeme plátky chleba z obou stran, pak opečeme z obou stran i kolečka lančmítu
  3. Opečený lančmít servírujeme na topinkách, můžeme ještě osolit, okořenit pepřem případně obložit kolečky cibule.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy