REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

ostatní

Baba mandlová

Recept z doby Rudolfa II.

Blbouni

Recept paní Maruš na levné kynuté knedlíky s povidly.

Bramborové šišky s mákem

Uvařené bramborové šišky, posypané mákem a moučkovým cukrem, přelité rozpuštěným máslem.

Bramborové šišky s mákem II.

Uvařené bramborové šišky, servírované posypané mletým mákem a cukrem, pokapané rozpuštěným máslem.

Bramborové šišky s povidly a ořechovou strouhankou

Šišky připravené z bramborového těsta, servírované teplé, přelité povidly a rozpuštěným máslem, posypané ořechovou strouhankou a cukrem.

Bramborové šulánky s vanilkovou strouhankou a myrobalánovou omáčkou

Bramborové škubánky dělaly už naše prababičky. Byl to tak polulární pokrm, že se dostal i do několika pohádek. Vyzkoušejte i vy tento tradiční staročeský recept prověřený několika generacemi kuchařek.

Bramborovo-tvarohové ovocné knedlíky

Knedlíky připravené z vařených brambor, hrubé mouky, měkkého tvarohu a vejce, plněné ovocem, uvařené ve vodě.

Jablečné koláčky II.

Podušené kousky jablek spolu s cukrem, smíchané s praženými vločkami nebo usekanými ořechy a nastrouhanými piškoty, vytvarované do tvaru koláčků, zdobené čokoládovou polevou a ořechy nebo vločkami.

Jahodové a borůvkové knedlíky z odpalovaného těsta

Ovocné knedlíky z odpalovaného těsta patří mezi tradiční sezónní pokrmy, když máme zahrádky plné jahod a borůvek je po lesích také dost. Ovšem lze je připravit i ze zavařených jahod a borůvek!

Krupicové knedlíky s klevelou

Knedlíky z krupice a dalších ingrediencí servírované přelité švestkovou klevelou.

Lačná pýcha z Vysočiny

Tento dezert podáváme v létě vychlazený a v zimě teplý.

Medová pěna s drobným ovocem

Ve vodní lázni vyšlehaný med spolu s vaječnými žloutky, vychlazený, promíchaný s tuhým sněhem z bílků, servírovaný s kousky ovoce.

Mouřenín v bílé košili

Pudink dle staročeského krajového receptu.

Muzika

Tradiční staročeský vánoční dezert. Podáváme jako přílohu nebo s kouskem vánočky místo dezertu.

Nekynuté švestkové knedlíky

Těsto namíchané z polohrubé mouky, teplého mléka, másla, špetky soli a jednoho vajíčka, vyválené do tvaru hada, do plátků těsta zabalené celé švestky, knedlíčky uvařené ve vodě a podávané hojně posypané rozemletým mákem smíchaným s cukrem, přelité rozpuštěným máslem.

Ňoky z odpalovaného těsta se žahourem

Recept z lidové kuchyně na ovocnou řídkou kaši z borůvek servírovanou spolu s domácími ňoky z odpalovaného těsta.

Nudle s jablky

Moučník z uvařených širokých nudlí, podušených jablek, tvarohu a cukru.

Pohančena

Tradiční staročeský vánoční pokrm. Ve vodě a mléce povařená pohanka, omaštěná máslem, ochucená medem nebo cukrem, při servírování posypaná nastrouhaným perníkem.

Povidlové taštičky III.

Těsto z hrubé mouky, vajec, vody a soli (nudlové těsto) vyválené, vykrájené čtverečky naplněné švestkovými povidly, přeložené, pomašlované, uvařené doměkka, podávané přelité rozpuštěným máslem, posypané osmaženou strouhankou a posypané skořicovým cukrem.

Povidlové taštičky z bramborového těsta

Porce taštiček z bramborového těsta, plněné povidly, posypané mákem a cukrem, přelité rozpuštěným máslem.

Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy