ostatní
Baba mandlová
Recept z doby Rudolfa II.
Blbouni
Recept paní Maruš na levné kynuté knedlíky s povidly.
Bramborové šišky s mákem
Uvařené bramborové šišky, posypané mákem a moučkovým cukrem, přelité rozpuštěným máslem.
Bramborové šišky s mákem II.
Uvařené bramborové šišky, servírované posypané mletým mákem a cukrem, pokapané rozpuštěným máslem.
Bramborové šišky s povidly a ořechovou strouhankou
Šišky připravené z bramborového těsta, servírované teplé, přelité povidly a rozpuštěným máslem, posypané ořechovou strouhankou a cukrem.
Bramborové šulánky s vanilkovou strouhankou a myrobalánovou omáčkou
Bramborové škubánky dělaly už naše prababičky. Byl to tak polulární pokrm, že se dostal i do několika pohádek. Vyzkoušejte i vy tento tradiční staročeský recept prověřený několika generacemi kuchařek.
Bramborovo-tvarohové ovocné knedlíky
Knedlíky připravené z vařených brambor, hrubé mouky, měkkého tvarohu a vejce, plněné ovocem, uvařené ve vodě.
Jablečné koláčky II.
Podušené kousky jablek spolu s cukrem, smíchané s praženými vločkami nebo usekanými ořechy a nastrouhanými piškoty, vytvarované do tvaru koláčků, zdobené čokoládovou polevou a ořechy nebo vločkami.
Jahodové a borůvkové knedlíky z odpalovaného těsta
Ovocné knedlíky z odpalovaného těsta patří mezi tradiční sezónní pokrmy, když máme zahrádky plné jahod a borůvek je po lesích také dost. Ovšem lze je připravit i ze zavařených jahod a borůvek!
Krupicové knedlíky s klevelou
Knedlíky z krupice a dalších ingrediencí servírované přelité švestkovou klevelou.
Lačná pýcha z Vysočiny
Tento dezert podáváme v létě vychlazený a v zimě teplý.
Medová pěna s drobným ovocem
Ve vodní lázni vyšlehaný med spolu s vaječnými žloutky, vychlazený, promíchaný s tuhým sněhem z bílků, servírovaný s kousky ovoce.
Mouřenín v bílé košili
Pudink dle staročeského krajového receptu.
Muzika
Tradiční staročeský vánoční dezert. Podáváme jako přílohu nebo s kouskem vánočky místo dezertu.
Nekynuté švestkové knedlíky
Těsto namíchané z polohrubé mouky, teplého mléka, másla, špetky soli a jednoho vajíčka, vyválené do tvaru hada, do plátků těsta zabalené celé švestky, knedlíčky uvařené ve vodě a podávané hojně posypané rozemletým mákem smíchaným s cukrem, přelité rozpuštěným máslem.
Ňoky z odpalovaného těsta se žahourem
Recept z lidové kuchyně na ovocnou řídkou kaši z borůvek servírovanou spolu s domácími ňoky z odpalovaného těsta.
Nudle s jablky
Moučník z uvařených širokých nudlí, podušených jablek, tvarohu a cukru.
Pohančena
Tradiční staročeský vánoční pokrm. Ve vodě a mléce povařená pohanka, omaštěná máslem, ochucená medem nebo cukrem, při servírování posypaná nastrouhaným perníkem.
Povidlové taštičky III.
Těsto z hrubé mouky, vajec, vody a soli (nudlové těsto) vyválené, vykrájené čtverečky naplněné švestkovými povidly, přeložené, pomašlované, uvařené doměkka, podávané přelité rozpuštěným máslem, posypané osmaženou strouhankou a posypané skořicovým cukrem.
Povidlové taštičky z bramborového těsta
Porce taštiček z bramborového těsta, plněné povidly, posypané mákem a cukrem, přelité rozpuštěným máslem.
- 1
- 2
- Následující
reklama