REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Blbouni

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Recept paní Maruš na levné kynuté knedlíky s povidly.


Ingredience:
500 ghladké mouky
50 gmásla (Hera a podobně)
50 gcukru krupice
1 kssáčku sušeného droždí
3 lžíceoleje
špetka soli
podle potřeby vlažná voda

Postup:

1. Mouku přesejeme do misky přidáme cukr, sůl, droždí a za sucha promícháme, pak přidáme olej, tuk a vodu 2. Zpočátku mícháme vařečkou potom rukou (lépe se propracuje), až je těsto hladké a tvoří se bubliny
3. Přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo kynout asi hodinu
4. Lžíci namáčíme v mouce a vykrajujeme z těsta menší bochánky, které zakulatíme, doprostřed uděláme důlek a dáme povidla, pak důkladně uzavřeme, položíme na vál a necháme asi 10 minut kynout
5. Vaříme ve vodě asi 5 minut po každé straně, musíme si dát pozor abychom je nepřevařili, na chuti by nic neztratily ale na vzhledu ano.

Doporučení:

Podáváme polité rozpuštěným máslem a posypané nasucho upraženou strouhankou a krupicovým cukrem. Může být i se strouhaným tvarohem, nebo mákem. Strouhanku dáme na pánev a pražíme, přitom poctivě mícháme aby se nám strouhanka nepřipálila,lze udělat větší množství a pak ji dát do sklenice se závitem a uložit napříště v chladničce. Tuto strouhanku lze použít i na slano, na vařený květák, brokolici nebo růžičkovou kapustu.

Poznámka:

Samozřejmě můžeme zadělat mlékem a místo oleje dát 2 vejce, ale už to není tak levné.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy