Těsto z hrubé mouky, vajec, vody a soli (nudlové těsto) vyválené, vykrájené čtverečky naplněné švestkovými povidly, přeložené, pomašlované, uvařené doměkka, podávané přelité rozpuštěným máslem, posypané osmaženou strouhankou a posypané skořicovým cukrem.
Ingredience:
350 g | hrubé mouky |
100 g | másla |
7 lžic | vody |
2 lžíce | moučkového cukru |
2 ks | vejce |
1 ks | bílek |
povidla | |
skořice | |
voda | |
sůl |
Postup:
1. Na vál připravíme kopeček z hrubé mouky, uděláme v něm důlek, do kterého vyklepneme vejce, přidáme vodu, nepatrně soli a nožem s kulatým nožem zpracujeme vláčné těsto, dobře propracované těsto necháme chvíli odpočinout
2. Z připraveného těsta vyválíme placku, z které vykrájíme čtverce, na každý dáme lžíci kopeček povidel, okraje potřeme rozšlehaným bílkem, čtverečky v půli přeložíme a kraje dobře spojíme
3. Taštičky vkládáme do vroucí osolené vody a vaříme je asi 8 minut, potom je cedníkem vyjmeme a dobře odkapané upravujeme na talíře
4. Taštičky přeléváme rozpuštěným máslem, sypeme osmaženou strouhankou a skořicovým cukrem.