REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bramborové šišky s povidly a ořechovou strouhankou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Šišky připravené z bramborového těsta, servírované teplé, přelité povidly a rozpuštěným máslem, posypané ořechovou strouhankou a cukrem.


Ingredience:
600 gbrambor
225 ghrubé mouky
1 kscelého vejce
1 ksvaječný žloutek
1,5 lžíceocta
lžička soli
mírně osolená voda
Ostatní:
8 lžicmásla + 1 lžíce na strouhanku
6 lžicpovidel + voda na zředění
6 lžictrounanky
1 hrstvlašských ořechů

Postup:

1. Brambory oloupeme, překrájíme a v mírně osolené vodě uvaříme doměkka, necháme zchládnout
2. Na vál si prolisuje brambory, vprostřed uděláme důlek, do kterého dáme vejce a žloutek, sůl, ocet a postupně přisypáváme mouku, nejdříve příborovým nožem a pak rukama zpracujeme pružné nelepivé těsto (pracujeme rychle, těsto řídne!)
3. Těsto rozdělíme na více částí a z každé části vyválíme hada, toha pak krájíme na menší kousky a vypracujeme šišky, ty vhodíme do vroucí osolené vody a vaříme cca 2 minuty
3. Na lžíci másla osmažíme strouhanku dozlatova a přidáme pomleté ořechy
4. V kastrůlku si rozehřejeme povidla, která naředíme vodou do konzistence omáčky
5. Máslo určené k polévání šišek si rozehřejeme
6. Šišky na talířích přelijeme povidly, posypeme ořechovou strouhankou, pocukrujeme a přelijeme horkým máslem.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy