REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bramborové šulánky s vanilkovou strouhankou a myrobalánovou omáčkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Bramborové škubánky dělaly už naše prababičky. Byl to tak polulární pokrm, že se dostal i do několika pohádek. Vyzkoušejte i vy tento tradiční staročeský recept prověřený několika generacemi kuchařek.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
700 gbrambor uvařených ve slupce
300 gmyrabalánové (špendlíkové, nebo jiné pikantní ovocké zavařeniny)
300 gstrouhanky
200 ghrubé mouky
100 gmoučkového cukru
100 gmásla
50 gdětské krupičky
1 lžícesolamylu
2 sáčkyvanilkové cukry (může být vanilkový lusk)
1 ksžloutek
1 ksvejce
cukr dle potřeby
skořice
ocet
rum
sůl

Postup:
  1. Den předem uvařené brambory ve slupce oloupeme a najemno nastrouháme
  2. Přidáme vejce, žloutek, mouku, krupičku, sůl a vypracujeme těsto, z něhož tvoříme válečky silné jako prst, pracujeme rychle, neboť těsto řídne
  3. Do hrnce dáme vařit vodu, přidáme sůl a lžíci octa, z bramborových válečků odsekáváme nožem kousky, které zavařujeme asi 10 minut (podle tloušťky)
  4. Pak šulánky slijeme, propláchneme a promastíme máslem
  5. Do pánvičky dáme část másla, vanilkový i rafinovaný cukr, strouhanku, pak zvolna opékáme asi pět minut
  6. Zavařeninu zředíme trochu vodou a rumem, přidáme skořici a v případě potřeby cukr
  7. Hotové šulánky obalujeme ve strouhankové směsi a poléváme omáčkou a zbytkem rozpuštěného másla.
Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autor fotografie i textu: Tomáš Mika

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Zelený svátek v irském duchu. Udělejte si zelenou domácí párty sami

Ačkoliv si dnes Den svatého Patrika spojíme spíše s rozjařeným veselím a setkáváním se s přáteli v místních hospůdkách, tak ne vždycky se nesl tento březnový svátek v podobně světském duchu. K oblíbenému každoročnímu popíjení se váže mnohaletá křesťanská tradice, která se během desetiletí přetavila v příjemnou společenskou událost, díky níž si můžeme originální pravou irskou párty udělat klidně u sebe doma.

číst dále ...

Mléčné jídelny PRAMEN – reklama z dob socialismu

Zavzpomínejte si na doby minulé díky tomuto krátkému videu, reklamě na provozovny PRAMEN. Kdo by si dal tehdejší jahodový nebo čokoládový koktejl? A co dortíčky a zmrzlinové poháry?

číst dále ...

Pohled pod pokličku francouzské kuchyně

Francouzská kuchyně je proslavená po celém světě a nejedno francouzské jídlo je ikonou pro každého začínajícího i profesionálního kuchaře, pekaře či cukráře. Pojďme se podívat, kde se věhlas francouzské kuchyni vzal a jak se národní chutě vyvíjely.

číst dále ...

Britské prémiové potraviny od Icelandu k dostání na Košík.cz

Taky se vám občas nechce nic vařit nebo nakupovat a rádi sáhnete do mrazáku pro zásoby? I mražené potraviny můžou být lahůdkou, což dokazuje Iceland, který nabízí prémiové britské potraviny. Ty si nyní exkluzivně můžete objednat na Košík.cz.

číst dále ...

Nejlepší velikonoční recepty. Výběr 20 nejvyhledávanějších velikonočních receptů z webu ReceptyOnLine.cz

Velikonoce máme pomalu za dveřmi a tak je třeba vytáhnout z virtuálního šuplíku ty nejlepší a hlavně osvědčené velikonoční recepty například na beránka, slanou bábovku, jidáše, velikonoční sekanou, nádivku ….

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy