REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bramborové šulánky s vanilkovou strouhankou a myrobalánovou omáčkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Bramborové škubánky dělaly už naše prababičky. Byl to tak polulární pokrm, že se dostal i do několika pohádek. Vyzkoušejte i vy tento tradiční staročeský recept prověřený několika generacemi kuchařek.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
700 gbrambor uvařených ve slupce
300 gmyrabalánové (špendlíkové, nebo jiné pikantní ovocké zavařeniny)
300 gstrouhanky
200 ghrubé mouky
100 gmoučkového cukru
100 gmásla
50 gdětské krupičky
1 lžícesolamylu
2 sáčkyvanilkové cukry (může být vanilkový lusk)
1 ksžloutek
1 ksvejce
cukr dle potřeby
skořice
ocet
rum
sůl

Postup:
  1. Den předem uvařené brambory ve slupce oloupeme a najemno nastrouháme
  2. Přidáme vejce, žloutek, mouku, krupičku, sůl a vypracujeme těsto, z něhož tvoříme válečky silné jako prst, pracujeme rychle, neboť těsto řídne
  3. Do hrnce dáme vařit vodu, přidáme sůl a lžíci octa, z bramborových válečků odsekáváme nožem kousky, které zavařujeme asi 10 minut (podle tloušťky)
  4. Pak šulánky slijeme, propláchneme a promastíme máslem
  5. Do pánvičky dáme část másla, vanilkový i rafinovaný cukr, strouhanku, pak zvolna opékáme asi pět minut
  6. Zavařeninu zředíme trochu vodou a rumem, přidáme skořici a v případě potřeby cukr
  7. Hotové šulánky obalujeme ve strouhankové směsi a poléváme omáčkou a zbytkem rozpuštěného másla.
Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autor fotografie i textu: Tomáš Mika

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy