REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ňoky z odpalovaného těsta se žahourem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Recept z lidové kuchyně na ovocnou řídkou kaši z borůvek servírovanou spolu s domácími ňoky z odpalovaného těsta.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
Na ňoky:
200 gkrupice
60 gmásla
400 mlmléka
1 lžičkasoli
2 ksvejce
slaná voda na uvaření noků
Na žahour:
500 gborůvek
60 gpískového cukru
20 gmásla
15 gškrobové moučky
1/8 lmléka
Ostatní:
moučkový cukr na posypání, lístky máty na ozdobu

Postup:
  1. Připravíme si ňoky; do hrnce nalijeme mléko a přivedeme ho k varu, vhodíme máslo a sůl, až nám mléko vře a máslo je zcela rozpuštěné, tak tenkým pramínkem přisypáváme krupici, intenzivně mícháme (odpalujeme), dokud se nám těsto nelepí na stěny hrnce ani na vařechu
  2. Přidáme muškátový oříšek, zamícháme a necháme vychladnout, pak do hmoty přidáme vajíčka jedno po druhém, důkladně vymícháme
  3. Lžící nebo pomocí dvou lžic vykrajujeme ňoky, které házíme do vroucí osolené vody, vaříme 2 až 3 minuty (před každým dalším tvarováním noků namáčíme lžíce ve vroucí vodě)
  4. Uvařené ňoky vytáhneme z vody a necháme důkladně okapat
  5. Přípravíme si žahour; cukr na kastrolku pokropíme asi 2 lžícemi vody a přivedeme do varu, když se cukr perlí, což poznáme podle toho, že smočíme-li do cukru vařečku a vytáhneme ji, tvoří se na koncích cukrových nití kapičky – perličky, vhodíme do něho přebrané čisté borůvky a zlehka je povaříme, aby zůstaly v podstatě celé, nerozvařené, přidáme máslo a zalijeme mlékem, v němž jsme rozkverlali mouku, měla by nám vzniknout zahoustlá omáčka – žahour
  6. Ňoky na talíři posypeme moučkovým cukrem, přeléváme žahourem, ozdobíme například lístky máty.
Doporučení:

Jako další přílohu či zdobení můžeme podávat zakysanou smetanu, bílý jogurt nebo například šlehačku.

Poznámka:

Foto i část receptu: Naďa Indruchová, volně upraveno ReceptyOnLine.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Červená řepa jako nepostradatelná lahůdka nejen do upršených podzimních dnů

Pro všechny milovníky barevných jídel máme skvělou zprávu. Nastává čas připravit si krásné pokrmy, které potěší na pohled v době šedivých dnů, ale zároveň budou také vitamínovou bombou, kterou v těchto dlouhých měsících jako když najdete! Červená řepa je hvězda nejen podzimní kuchyně a dokáže svou chutí pořádně překvapit. Připravte si s námi originální recepty!

číst dále ...

Celer jako výtečná surovina tentokrát v hlavní roli

Možná i vy patříte mezi ty, kteří považují celer za nudnou zeleninu, která je vhodná maximálně do vývaru či do oblíbené svíčkové. Nenechte se však mýlit a dejte mu šanci. Pověřte celer hlavní úlohou ve své kuchyni a zkuste z něj vykouzlit originální dobroty. Uvidíte, že tento zdánlivě nenápadný kousek umí pořádně překvapit!

číst dále ...

Nejznámější totalitní drinky, aneb co se pilo za dob socialismu

Za dob komunistů byl hodně omezený výběr alkoholických nápojů a lidé si museli vystačit s tím, co bylo. Vzniklo několik klasických receptur na míchané nápoje, velké, na žízeň, těm se říkalo long drinky, menší, ty byly určené hlavně na rychlou opičku. Někdy to byly opravdu šílené kombinace. Co se tedy pilo na diskotékách či zábavách za totáče? Říká vám něco pojem Beton nebo Polejvák? A co Bavorák, tedy myšleno nápoj, ne Němec z Bavorska! :) Sepsali jsme seznam těch největších totalitních hitů na alkoholické míchačky. Po kliknutí na jejich název či fotografii se pak objeví podrobné recepty příslušných drinků.

číst dále ...

Vlašské ořechy. Víte, jak s nimi nakládat?

S plody ořešáku královského se pravděpodobně setkal každý z nás. Podobnost zvrásněných jader vlašských ořechů s mozkem je velmi příznačná, neboť vysoký obsah omega-3 mastných kyselin účinně podporuje funkci mozku.

číst dále ...

Dýňová sezóna na obzoru: Připravte si originální recepty na ohni

Léto už se pomalu blíží ke konci, ale počasí ještě stále přeje grilování, a proto je nejvyšší čas si tuto oblíbenou sezónu ještě trošku užít. Zkuste si kulinářské tvoření na ohni zpestřit a vsaďte na dýně. Jejich sezóna začíná koncem srpna a trvá až do prvních mrazíků. Máte tak spoustu času vyzkoušet neotřelé recepty.

číst dále ...

Lilek – ideální surovina pro bezmasé pokrmy

Rádi byste vytvořili plnohodnotnou hostinu bez masa a dochází vám inspirace? Co takhle vyzkoušet zajímavé recepty z lilku neboli baklažánu? Tato fialová plodina, která technicky není zeleninou, ale ovocem, se totiž dá upravovat podobně jako maso. Je však důležité jej správně upravit a dochutit, aby nebyl příliš vodnatý či olejnatý. Pokud se budete řídit našimi recepty, uvidíte, že vykouzlíte gurmánské hody, které si vychutná celá rodina.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy