Recept z lidové kuchyně na ovocnou řídkou kaši z borůvek servírovanou spolu s domácími ňoky z odpalovaného těsta.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
Na ňoky: | |
200 g | krupice |
60 g | másla |
400 ml | mléka |
1 lžička | soli |
2 ks | vejce |
slaná voda na uvaření noků | |
Na žahour: | |
500 g | borůvek |
60 g | pískového cukru |
20 g | másla |
15 g | škrobové moučky |
1/8 l | mléka |
Ostatní: | |
moučkový cukr na posypání, lístky máty na ozdobu |
Postup:
- Připravíme si ňoky; do hrnce nalijeme mléko a přivedeme ho k varu, vhodíme máslo a sůl, až nám mléko vře a máslo je zcela rozpuštěné, tak tenkým pramínkem přisypáváme krupici, intenzivně mícháme (odpalujeme), dokud se nám těsto nelepí na stěny hrnce ani na vařechu
- Přidáme muškátový oříšek, zamícháme a necháme vychladnout, pak do hmoty přidáme vajíčka jedno po druhém, důkladně vymícháme
- Lžící nebo pomocí dvou lžic vykrajujeme ňoky, které házíme do vroucí osolené vody, vaříme 2 až 3 minuty (před každým dalším tvarováním noků namáčíme lžíce ve vroucí vodě)
- Uvařené ňoky vytáhneme z vody a necháme důkladně okapat
- Přípravíme si žahour; cukr na kastrolku pokropíme asi 2 lžícemi vody a přivedeme do varu, když se cukr perlí, což poznáme podle toho, že smočíme-li do cukru vařečku a vytáhneme ji, tvoří se na koncích cukrových nití kapičky – perličky, vhodíme do něho přebrané čisté borůvky a zlehka je povaříme, aby zůstaly v podstatě celé, nerozvařené, přidáme máslo a zalijeme mlékem, v němž jsme rozkverlali mouku, měla by nám vzniknout zahoustlá omáčka – žahour
- Ňoky na talíři posypeme moučkovým cukrem, přeléváme žahourem, ozdobíme například lístky máty.
Jako další přílohu či zdobení můžeme podávat zakysanou smetanu, bílý jogurt nebo například šlehačku.
Poznámka:Foto i část receptu: Naďa Indruchová, volně upraveno ReceptyOnLine.cz