REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ňoky z odpalovaného těsta se žahourem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Recept z lidové kuchyně na ovocnou řídkou kaši z borůvek servírovanou spolu s domácími ňoky z odpalovaného těsta.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
Na ňoky:
200 gkrupice
60 gmásla
400 mlmléka
1 lžičkasoli
2 ksvejce
slaná voda na uvaření noků
Na žahour:
500 gborůvek
60 gpískového cukru
20 gmásla
15 gškrobové moučky
1/8 lmléka
Ostatní:
moučkový cukr na posypání, lístky máty na ozdobu

Postup:
  1. Připravíme si ňoky; do hrnce nalijeme mléko a přivedeme ho k varu, vhodíme máslo a sůl, až nám mléko vře a máslo je zcela rozpuštěné, tak tenkým pramínkem přisypáváme krupici, intenzivně mícháme (odpalujeme), dokud se nám těsto nelepí na stěny hrnce ani na vařechu
  2. Přidáme muškátový oříšek, zamícháme a necháme vychladnout, pak do hmoty přidáme vajíčka jedno po druhém, důkladně vymícháme
  3. Lžící nebo pomocí dvou lžic vykrajujeme ňoky, které házíme do vroucí osolené vody, vaříme 2 až 3 minuty (před každým dalším tvarováním noků namáčíme lžíce ve vroucí vodě)
  4. Uvařené ňoky vytáhneme z vody a necháme důkladně okapat
  5. Přípravíme si žahour; cukr na kastrolku pokropíme asi 2 lžícemi vody a přivedeme do varu, když se cukr perlí, což poznáme podle toho, že smočíme-li do cukru vařečku a vytáhneme ji, tvoří se na koncích cukrových nití kapičky – perličky, vhodíme do něho přebrané čisté borůvky a zlehka je povaříme, aby zůstaly v podstatě celé, nerozvařené, přidáme máslo a zalijeme mlékem, v němž jsme rozkverlali mouku, měla by nám vzniknout zahoustlá omáčka – žahour
  6. Ňoky na talíři posypeme moučkovým cukrem, přeléváme žahourem, ozdobíme například lístky máty.
Doporučení:

Jako další přílohu či zdobení můžeme podávat zakysanou smetanu, bílý jogurt nebo například šlehačku.

Poznámka:

Foto i část receptu: Naďa Indruchová, volně upraveno ReceptyOnLine.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů z cukety

Cukety jsou vlastně odrůdy tureckých tykví, které se obvykle sklízejí nezralé. Především jejich dužina je vhodná na tepelnou úpravu a ke konzumaci. V tomto článku najdete seznam těch nejlepších receptů na cuketu, které najdete v naší databázi.

číst dále ...

Domácí ovocné nanuky s překvapením

Léto a prázdniny se pomalu ale jistě blíží ke konci, slunečné počasí nám ale snad ještě chvilku vydrží, navíc co si budeme povídat, především děti se zmrzliny nikdy nenabaží. Připravte si proto domácí ovocné nanuky, které vás příjemně osvěží a můžete je navíc vyšperkovat podle vlastní chutě. Je to tak jednoduché.

číst dále ...

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Vynikající kozí sýr třikrát jinak!

Léto a lehké pokrmy patří neodmyslitelně k sobě. Zkuste si vaše oblíbené jídlo ozvláštnit přídavkem kozího sýra. Nejen, že dodá lahodnou chuť, ale také je vhodný pro ty, kteří trpí intolerancí na kravskou bílkovinu. Kozí sýr najde uplatnění při grilovačce či na slano s palačinkou. Výborný je také v kombinaci s bramborami.

číst dále ...

Vynikající salát pokaždé jinak

Inspirace na obědy a večeře není nikdy dost. Zejména v letních měsících většina z nás vyhledává spíše lehké pokrmy, a proto přijdou vhod především tipy na nejrůznější domácí saláty. Rychle ale vyžeňte z hlavy představu zvadlých zelených lístků s kousky rajčete. Pořádný salát je kombinací luštěnin, celozrnných plodin, sýrů, masa či oříšků a lahodné zeleniny. K tomu, abyste jej dochutili rozhodně nebudete potřebovat majonézu ani kečup!

číst dále ...

Ty nejlepší recepty na zpracování švestek

Malá švestková kuchařka – TOP recepty z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz. Vybrali jsme pro vás nejoblíbenější, prověřené recepty našich čtenářů na zpracování a využití čerstvých švestek v kuchyni.

číst dále ...

Apfelkiechl a štrúdl aneb Když přichází jablečný čas

Jablko patří mezi nejoblíbenější a nejprodávanější ovoce u nás, a v některých končinách už nastává jeho sklizeň. V českých kuchyních se velmi často objevují recepty spojené právě s jablky. Ať už je to štrúdl, salát s karamelizovanými jablky nebo třeba jablečný ocet. Zatímco u nás se sklidí zhruba 230 000 tun jablek ročně, v Jižním Tyrolsku je tomu přes jeden 1 000 000 tun. Proto není divu, že každá farma Roter Hahn má své vlastní tradiční a rodinné recepty na zpracování jablek ve formě báječných domácích produktů nebo jako nějakou sladkou pochoutku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy