REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

slavnostní, velikonoční a vánoční

Odpalovaná hnízda

Velikonoční dezert podle profesionálů z Hery. Korpus tohoto dezertu se skládá ze dvou částí – odpalovaného těsta a těsta oplatkového.

Ořechový beránek

Velikonoční beránek připravený z vajec, vlašských ořechů, hladké nebo polohrubé mouky a moučkového cukru.

Perníková velikonoční vajíčka

Vajíčko z perníku můžete udělat na několik způsobů. Celé perníkové nebo jen perníkovou skořápku a naplnit překvapením v podobě bonbonů.

Perníkový dort s višněmi

Upečený dortový korpus, na povrchu potřený višňovou marmeládou a pokladený višněmi, pak celý potřený ušlehanou smetanou, nakonec ozdobený čokoládovými hoblinkami.

Perníkový vánoční medvídek

Provoňte domácnost tradiční vůní a připravte perníkový dezert, který potěší velké i malé, rodinu i blízké na návštěvě. Děti vám navíc mohou pomoci s jeho zdobením, fantazii se meze nekladou a na ozdobu dobře poslouží i bonbony Haribo.

Piškotové kraslice

Moučník z polohrubé mouky, másla, vajec, cukru ……. a čokoládové polevy.

Piškotový beránek s čokoládou uvnitř

Klasický beránek s čokoládovou polevou už dnes nikoho nepřekvapí. Vyzkoušejte čokoládu přidat do těsta tak, aby nebyla na první pohled vidět. Pak sledujte překvapené strávníky.

Piškotový máslový zajíček

Pečený zajíček z mouky, vajec, měkkého tvarohu a cukru, pocukrovaný moučkovým cukrem.

Pralinkové řezy

Upečené řezy z mouky, cukru, smetany, čokoládovým pralinek a dalších ingrediencí, potřené čokoládovou polevou, ozdobené cukrovými vajíčky.

Pudinková vánočka

Jedna z variant na tradiční vánoční pečivo.

Recept na makového beránka (pro velkou formu)

Sladký beránek je tradičním symbolem českých Velikonoc a rozhodně nesmí chybět na žádném stole. Každý jistě zná recepty z piškotového, šlehačkového nebo biskupského těsta, v Českém ráji se ale od nepaměti pečou beránky makové. Červené pole máků se totiž kdysi rozprostírala v celé této oblasti až do podhůří Krkonoš a drobné černé kuličky byly oblíbenou kulinářskou surovinou.

Rumové vdolečky

Vdolečky z kynutého těsta usmažené dozlatova, potřené povidly, posypané strouhaným tvarohem, zdobené šlehačkou.

Rybízoví šneci

Pečení šneci z listového těsta plnění náplní z rybízové marmelády, rumu a solamylu.

Sladký kynutý cop plněný nutellou

I když toto není přímo velikonoční recept, díky tvaru se hodí i na slavnostní menu na naše Velikonoce. Jde o kynuté těsto potřené hojně nutellou, na několika místech naříznuté, zamotané, upletené do tvaru copu a pak upečené v troubě dozlatova. Rozpis na dva copy!

Smažené copánky

Copánky z kynutého těsta usmažené dozlatova, pokapané medem, posypané cukrem.

Sněhový dort s tajemstvím

Upečený korpus plněný ochucenými jablky, ozdobený bílkovým sněhem.

Staročeská vánočka

Vánočka z kynutého těsta dochucená rozinkami a mandlemi, potřená vejcem, posypaná mandlemi, upečená dozlatova.

Šlehačkový beránek

Další varianta na přípravu velikonočního beránka.

Štóla s mandlemi a rozinkami

Vánoční štóla z mouky, cukru, mandlí, rozinek a dalších ingrediencí, po upečení potřená rozpuštěným máslem a posypaná cukrem.

Štola tvarohová

Recept od Vitany na výbornou vánoční štolu upečenou v troubě dozlatova z tvarohového těsta, servírovanou pomašlovanou máslem a posypanou moučkovým cukrem.

Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy