REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Nekynutý mazanec

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Velikonoční mazanec z mouky, cukru, tvarohu, rozinek …, upečený dozlatova.


Ingredience:
500 ghladké mouky + na poprášení válu
150 gmoučkového cukru
150 gmásla
70 gsekaných loupaných mandlí
50 gkandovaného ovoce
50 grozinek
2 ksvelkých vajec
1 ksměkkého tvarohu (ne vaničkový)
1 lžícecitronové šťávy
1 lžícerumu
1 sáčekvanilinového cukru
1 sáčekprášku do pečiva
kůra z necelé poloviny citronu
Na dokončení:
2 lžícemléka
1 lžícemoučkového cukru

Postup:

1. Šlehačem krátce zpracujeme změklé máslo, přisypeme moučkový cukr, 3 minuty šleháme do světlé nadýchané pěny, přidáme vanilinový cukr ještě 1 minutu šleháme, pak zašleháme jedno vejce a jakmile se spojí s pěnou zašleháme i druhé vejce
2. Přidáme tvaroh, rum, citronovou šťávu, na jemno nastrouhanou citronovou kůru a krátce vše zašleháme v hladký krém
3. Potom vařečkou vpracujeme nasekané mandle i prosátou hladkou mouku s kypřicím práškem do pečiva a těsto za občasného podsypávání moukou na válu hněteme rukama asi 5 minut, až bude jemné a hebké
4. Nakonec vpracujeme rozinky i kandované ovoce, z těsta vytvarujeme kouli hladkou bez prasklin a zploštíme ji na výšku asi 4 centimetry
5. Mazanec přendáme na plech vyložený pečicím papírem, uprostřed naznačíme křížek, vložíme do vyhřáté trouby na 170 °C a pečeme 30 minut
6. Pak povytáhneme mazanec z trouby, mašlovačkou ho celý potřeme mlékem (nevyndáváme ho úplně z trouby, těsto by se srazilo), vrátíme zpět do trouby a dopečeme dozlatova (asi 20 minut), hotový už jen pocukrujeme.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Prague mussel week odstartoval. Zapojí se Les Moules, Bruxx i Grandhotel Pupp

Týden od 21. do 27. září patří v desítkách restaurací holandským slávkám. Druhý ročník festivalu Prague mussel week nabízí zvýhodněná mušlová menu připravená skutečnými kulinářskými esy. Zapojili se například Les Moules, Bruxx či Grandhotel Pupp. Recepty na slávkové pochoutky od šéfkuchařů zapojených restaurací jsou dostupné i na webu PMW.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy