Velikonoční mazanec z mouky, cukru, tvarohu, rozinek …, upečený dozlatova.
Ingredience:
500 g | hladké mouky + na poprášení válu |
150 g | moučkového cukru |
150 g | másla |
70 g | sekaných loupaných mandlí |
50 g | kandovaného ovoce |
50 g | rozinek |
2 ks | velkých vajec |
1 ks | měkkého tvarohu (ne vaničkový) |
1 lžíce | citronové šťávy |
1 lžíce | rumu |
1 sáček | vanilinového cukru |
1 sáček | prášku do pečiva |
kůra z necelé poloviny citronu | |
Na dokončení: | |
2 lžíce | mléka |
1 lžíce | moučkového cukru |
Postup:
1. Šlehačem krátce zpracujeme změklé máslo, přisypeme moučkový cukr, 3 minuty šleháme do světlé nadýchané pěny, přidáme vanilinový cukr ještě 1 minutu šleháme, pak zašleháme jedno vejce a jakmile se spojí s pěnou zašleháme i druhé vejce
2. Přidáme tvaroh, rum, citronovou šťávu, na jemno nastrouhanou citronovou kůru a krátce vše zašleháme v hladký krém
3. Potom vařečkou vpracujeme nasekané mandle i prosátou hladkou mouku s kypřicím práškem do pečiva a těsto za občasného podsypávání moukou na válu hněteme rukama asi 5 minut, až bude jemné a hebké
4. Nakonec vpracujeme rozinky i kandované ovoce, z těsta vytvarujeme kouli hladkou bez prasklin a zploštíme ji na výšku asi 4 centimetry
5. Mazanec přendáme na plech vyložený pečicím papírem, uprostřed naznačíme křížek, vložíme do vyhřáté trouby na 170 °C a pečeme 30 minut
6. Pak povytáhneme mazanec z trouby, mašlovačkou ho celý potřeme mlékem (nevyndáváme ho úplně z trouby, těsto by se srazilo), vrátíme zpět do trouby a dopečeme dozlatova (asi 20 minut), hotový už jen pocukrujeme.