REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Nekynutý mazanec

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Velikonoční mazanec z mouky, cukru, tvarohu, rozinek …, upečený dozlatova.


Ingredience:
500 ghladké mouky + na poprášení válu
150 gmoučkového cukru
150 gmásla
70 gsekaných loupaných mandlí
50 gkandovaného ovoce
50 grozinek
2 ksvelkých vajec
1 ksměkkého tvarohu (ne vaničkový)
1 lžícecitronové šťávy
1 lžícerumu
1 sáčekvanilinového cukru
1 sáčekprášku do pečiva
kůra z necelé poloviny citronu
Na dokončení:
2 lžícemléka
1 lžícemoučkového cukru

Postup:

1. Šlehačem krátce zpracujeme změklé máslo, přisypeme moučkový cukr, 3 minuty šleháme do světlé nadýchané pěny, přidáme vanilinový cukr ještě 1 minutu šleháme, pak zašleháme jedno vejce a jakmile se spojí s pěnou zašleháme i druhé vejce
2. Přidáme tvaroh, rum, citronovou šťávu, na jemno nastrouhanou citronovou kůru a krátce vše zašleháme v hladký krém
3. Potom vařečkou vpracujeme nasekané mandle i prosátou hladkou mouku s kypřicím práškem do pečiva a těsto za občasného podsypávání moukou na válu hněteme rukama asi 5 minut, až bude jemné a hebké
4. Nakonec vpracujeme rozinky i kandované ovoce, z těsta vytvarujeme kouli hladkou bez prasklin a zploštíme ji na výšku asi 4 centimetry
5. Mazanec přendáme na plech vyložený pečicím papírem, uprostřed naznačíme křížek, vložíme do vyhřáté trouby na 170 °C a pečeme 30 minut
6. Pak povytáhneme mazanec z trouby, mašlovačkou ho celý potřeme mlékem (nevyndáváme ho úplně z trouby, těsto by se srazilo), vrátíme zpět do trouby a dopečeme dozlatova (asi 20 minut), hotový už jen pocukrujeme.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Existuje dokonalé jídlo? Anthony Bourdain se to vydal zjistit

Anthony Bourdain byl rokenrolovou hvězdou světa gastronomie. Proslavil se v doběla rozpáleném pekle newyorských kuchyní, svým džentlmenstvím a láskou k francouzské kuchyni. V letech 2013–2018 se vydal na fascinující gastronomickou jízdu kolem světa. A jaký byl jeho cíl? Najít dokonalé jídlo.

číst dále ...

Dnes poprvé otevírá „Kukang Coffee“ – v Česku unikátní kavárna, která pomáhá chránit outloně na Sumatře!

Právě dnes otevřela své dveře prvním hostům unikátní „ochranářská“ kavárna „Kukang Coffee“! Můžete si v ní vychutnat šálek kávy a podílet se tím na ochraně outloňů a pomoci farmářům z daleké Sumatry. Poznejte s námi příběh kávy, která chrání přírodu!

číst dále ...

4 nejlepší třešňové Cake Pops recepty

Tak dobré a přitom tak rychle pryč. Třešně jsou jedna z těch typicky letních surovin, která je pryč dřív, než se rozkoukáte. Vrhněte se na ně tento rok pořádně a až se vám přejí čerstvé, zakomponujte je do dezertů! Hitem jsou teď dezerty, které si každý jednoduše vezme do ruky bez složitého krájení a oddělování.

číst dále ...

3 okamžiky, kdy se vyhnout cukru a vsadit na svačinku plnou bílkovin

Když nás trápí pocit hladu, zaženeme ho jídlem. Spousta potravin ho dokáže přirozeným způsobem potlačit, obzvlášť potom ty, které jsou bohaté na proteiny a navozují rychlý pocit sytosti. Jiné zase naopak ovlivňují chutě a je lepší se jim vyhnout obloukem. Jsou to ty s vysokým glykemickým indexem, které sice „zaplácnou“, ale zanedlouho se žaludek ozve znovu a o to silněji. Obzvlášť pozor si dejte na potraviny, v kterých byste nenápadně ukrytý cukr nečekali. Ozývá se hlad nevhod? Zažeňte ho unikátní proteinovou tyčinku bez přidaného cukru.

číst dále ...

Kouzlete se saláty a připravte si svěží večeři

Dostaňte se na léto do formy. Vyzkoušejte namísto těžkých a smažených pokrmů lehká jídla, jako jsou čím dál oblíbenější Buddha bowls. Přestože můžete mít pocit, že vás zeleninový salát nezasytí, věřte, že v kombinaci s kvalitním masem nebo sýrem, tomu bude právě naopak. Nejen, že zaženete hlad, ale budete mít také spoustu energie. Salát nemusí být jen kombinace nakrájené zeleniny, ale mísa plná vyvážených a plných chutí.

číst dále ...

Zpestřete si grilování prvním nutričně kompletním rostlinným burgerem od české Many

Česká firma Mana přišla s novinkou, kterou je první nutričně kompletní rostlinný burger na světě. I přes jeho rostlinný původ neztrácí tento burger nic na chuti ani textuře. Díky intenzivnímu vývoji se podařilo vytvořit burger, který chutná stejně dobře jako ty masové, má pevnou strukturu, a přitom je i skvěle šťavnatý. ManaBurger není jen pro vegany, ale i pro ty, kteří mají rádi chuť poctivého burgeru z hovězího masa, ale chtějí si místo něj občas dopřát zdravější a nutričně plnohodnotnou alternativu vyrobenou s výrazně nižším dopadem na planetu. Výroba tohoto burgeru je totiž výrazně šetrnější k životnímu prostředí než produkce hovězího masa. Energetická náročnost je o polovinu nižší a spotřeba vody dokonce o 99 %.

číst dále ...

Zelenina jako strašák dětských talířů

Zelenina – základní potravina, která by měla mít své místo v dospělém, ale i dětském jídelníčku. Jenže donutit děti zeleninu jíst, bývá občas problém. Můžete ji ale šikovně schovat do jídel, ve kterých nepůjde tolik poznat. Přinášíme vám tipy, jak udělat pokrmy ze zeleniny atraktivnější a taky chutnější.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy