Ke svátkům jara beránek zkrátka neodmyslitelně patří. Co jej takhle vyzkoušet v RAW verzi, která je plná oříšků, švestek, máku, zkrátka která je lahodná a jen se po ní zapráší? Velikonoční beránek zasytí, potěší chuťové pohárky, a navíc dodá tu správnou energii!
Ingredience:
Suroviny na formu o velikosti 29 cm: | |
Na korpus: | |
180 g | kešu ořechů |
170 g | slunečnicového semínka |
110 g | sušeného kokosu |
3 lžíce | sirupu (agáve, čekanka, javorový…) |
2 lžíce | roztaveného kakaového másla |
1-2 lžíce | vody (dle potřeby) |
špetka mořské soli | |
Náplň: | |
245 g | mletého máku |
135 g | sušených švestek |
35 g | rozinek |
30 g | datlí |
3 lžíce | sirupu (datlový, agáve, javorový, čekankový) |
2 ks | rozinky (na oči) |
1 ks | goji (na čumáček) |
stužka |
Postup:
Pro lepší stravitelnost, chuť a vstřebatelnost výživových látek ořechy a semínka předem namočíme do vody a následně usušíme při nízké teplotě. Ovoce používáme natural (nesířené) a jsou-li datle a švestky příliš suché, namočíme je před zpracováním na 30 minut do vody.
- V robotu s „S“ nožem zpracujeme suché suroviny na korpus na sypkou jemnou směs. Přidáme sladidlo a kakaové máslo a promícháme. Dle potřeby přidáme 1-2 lžíce vody, aby byla směs mírně lepkavá.
- Tak 205 g směsi odložíme stranou a zbytek vtlačíme do formy beránka s potravinářskou folií, abychom ho později pěkně vyklopili a dáme do lednice chladit.
- V mixéru rozmixuje vypeckované datle, švestky a sladidlo a stěrkou přendáme do mísy. Přidáme čerstvě umletý mák a náplň promícháme. Nakonec vmícháme rozinky. Naplníme korpus beránka a uzavřeme ho odloženou směsí na korpus.
- Beránka přikryjeme folií a dáme na 4 hodiny ztuhnout do lednice.
- Před servírováním beránka vyklopíme z formy, postavíme na talíř, z rozinek a goji vytvoříme oči a čumáček. Okolo krku mu uvážeme mašli.
Recept k článku: Velikonoční beránek aneb Recept na fešáka s makovo-švestkovou náplní