Vajíčko z perníku můžete udělat na několik způsobů. Celé perníkové nebo jen perníkovou skořápku a naplnit překvapením v podobě bonbonů.
Ingredience:
500 g | hladké mouky |
175 g | moučkového cukru |
150 g | medu |
60 g | tuku |
1/2 sáčku | jedlé sody |
1 lžíce | perníkového koření |
1 lžíce | kakaa |
4 ks | vejce |
formičky na vejce | |
bílková poleva na ozdobení | |
marmeláda nebo čokoláda na slepení |
Postup:
1. Sypké suroviny prosejte do mísy, promíchejte, do důlku vlijte rozehřátý (ne horký) med a tuk a přidejte celá vejce, zadělejte těsto, které dejte do mikrotenového sáčku a v ledničce nechte minimálně 24 hodin odpočinout
2. Před pečením těsto vyndejte z lednice a ponechte v místnosti, aby mělo před dalším zpracováním pokojovou teplotu, takto připravené těsto vtlačujte do tukem vymazaných půlek formiček na vajíčka 3. Pečte při 200 °C dozlatova (pokud chcete vajíčka mít dutá a naplnit je například bonbony, formičku vyplňte těstem jen po obvodu)
4. Po vyjmutí z trouby nechte vychladnout a pak vyklopte
5. Poloviny vajíček slepujte marmeládou (děláte-li dutá vejce, slepujte čokoládou a před slepením naplňte bonbony) a zdobte bílkovou polevou, kterou si připravte tak, že utřete dohladka 1 bílek a 140 g prosátého moučkového cukru.
Zdobit můžete i čokoládou nebo kombinací bílkové polevy a čokolády.
Poznámka:Autor receptu i fotografie: Zdeněk Platl, zdroj: Čokonews.cz. Další skvělé recepty s čokoládou najdete také na facebooku Čokonews.