REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Houby hřibovité

Mají rourky a hřibovitý tvar, což je jejich hlavním poznávacím znakem. Mezi ně se však řadí i několik druhů, které sice mají lupeny, ale patří vývojově blíže k hřibovitým. Jsou to například slizáky a lupenopórky.

Hřib borový

Vynikající jedlý druh. Dnes roste poměrně vzácně.

Hřib bronzový

Na teplých lokalitách můžeme nalézt tmavě zbarvený druh hřibu, který patří nejen mezi nejkrásnější, ale také velice chutné druhy …

Hřib červený

Jedlý hřib vhodný především do směsí. V některých místech hojný druh, v některých oblastech je ale vzácný.

Hřib dřevožijný

U tohoto velmi vzácného druhu není jasné, zda je jedlý nebo nejedlý, případně jedovatý.

Hřib dubový

Hojně rostoucí jedlá houba a to od května až do října.

Hřib dutonohý

Jedlá houba rostoucí od června do října hojně v jehličnatých lesích pod modříny, s kterými tvoří mykorhizu.

Hřib Engelův

Roste od července do září poměrně nehojně v teplých listnatých lesích, někdy i smíšených, nejčastěji ho najdeme pod duby.

Hřib Fechtnerův

I když je tato houba jedlá, je přísně chráněná. Za její sběr hrozí dokonce pokuta!

Hřib hnědý

… roste ve všech typech jehličnatých i smíšených lesů. Zejména v pozdním létě a na podzim roste hojně …

Hřib kaštanový

… nalezneme ho ve smíšených lesích, roztroušeně, někdy také pod habry či lipami …

Hřib kavkazský

Druh velmi podobný hřibu koloději, někteří mykologové ho považují za samostatný druh, jiní za formu hřibu koloděje …

Hřib koloděj

Dobrá jedlá houba, kterou je potřeba důkladně tepelně upravit.

Hřib koloděj červený

V literatuře je uváděn jako nejedlý druh houby, který se po delší tepelné úpravě stává jedlým.

Hřib kovář

Jedna z prvních hub, kterou najdeme na jaře. Hřib kovář je všestranně kuchyňsky upotřebitelná houba.

Hřib kovář – odbarvený

Roste od května do října jak v listnatých, tak i smíšených lesích, na místech, kde roste i klasický hřib kovář.

Hřib královský

Jedlý, ale velice vzácný druh houby. Za její sběr hrozí vysoká pokuta!

Hřib kříšť

Pro svoji hořkost nejdlý druh hřibu. Roste v podhorských a horských jehličnatých lesích pod smrky a borovicemi.

Hřib Le Galové

Poměrně vzácný, hlavně za syrova, nebo po špatné tepelné úpravě jedovatý druh houby.

Hřib Markův

Jedná se teprve o nedávno popsaný nový druh zřejmě vzácné houby, pravděpodobně bude jedlá, neměla by se však využívat pro kuchyňskou potřebu právě pro její vzácnost!

Hřib medotrpký

Nejedlý hřib a to pro svou hořkost. Roste od  července do září ve světlejších listnatých lesích, parcích a na březích rybníků.
Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy