Mají rourky a hřibovitý tvar, což je jejich hlavním poznávacím znakem. Mezi ně se však řadí i několik druhů, které sice mají lupeny, ale patří vývojově blíže k hřibovitým. Jsou to například slizáky a lupenopórky.
Jeden z nejvzácnějších hřibů v Evropě, který byl nalezen pouze na několika evropských lokalitách, také i v ČR (např. Javorníky). Měl by se chránit, nesbírat a jeho nálezy je důležité oznámit nějakému mykologickému pracovišti.
Hřib zlatokořenný byl popsán teprve nedávno, v roce 2006 nálezy jsou známé jen z Anglie, Španělska, v Čechách byl nalezen poprvé v roce 2011, středolabská tabule, střední Čechy, zasluhuje ochranu a o jeho nálezech by se měli informovat mykologická pracoviště.
Tak na této houbě by jste si určitě nepochutnali i přesto, že ve starších atlasech a příručkách se objevily recepty, které doporučovaly plodnice vymáčet, aby se zbavily hořkosti. Tyto postupy ovšem nelze doporučit, dužnina zůstává slabě hořká i po vícerém máčení.
Jedlá houba rostoucí od června do října v borových lesích na písčitých půdách a kyselém podloží. Hodí se do polévek, směsí a salátů. Nejchutnější jsou mladé plodnice, starší bývají příliš pružné a gumovité.
Roste již od května od nížin do hor ve skupinách nebo jednotlivě pod borovicemi (borovice lesní, borovice černá, borovice blatka) s dvěma jehlicemi ve svazečku.
Dříve byl tento druh v atlasech pojmenován jako hřib strakoš, novější analýzy však potvrdily, že patří do skupiny rodu Suillus – klouzek. Ve většině starší mykologické literatuře se ovšem pořád používá pojmenování hřib strakoš, v nových pak již klouzek strakoš.
Jedlá houba, která by se však měla raději chránit. V Červeném seznamu je uvedena jako ohrožený druh, klouzek tridentský je známý z Lounska, Teplicka, Jižních Čech a Bílých Karpat.
Vepřové plecko s kapustičkami - Růžičková kapusta byla u našich babiček ve velké oblibě, je mrazuvzdorná a na zahrádkách byla k vidění i když vše bylo pod sněhem. Růžičky se uštipovali z vysokého stonku do polévek a byly skvělé i pod maso.
Kuřecí medailonky s chipsy - Kuřecí prsa obalená v jogurtu a rozdrcených lupíncích paprikových chipsů, upečená v troubě dozlatova.
Benešovské dortíčky - Pomocí zdobičky na cukroví na plechu vyloženém papírem na pečení vytvořená malá kolečka, upečená v troubě, polovina ozdobená lískovým oříškem, po vychladnutí slepená čokoládovým krémem.
Cukroví z vařených brambor - I když netypické, přesto velmi chutné vánoční cukroví z brambor, hladké mouky a ztuženého tuku.