REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Houby hřibovité

Mají rourky a hřibovitý tvar, což je jejich hlavním poznávacím znakem. Mezi ně se však řadí i několik druhů, které sice mají lupeny, ale patří vývojově blíže k hřibovitým. Jsou to například slizáky a lupenopórky.

Hřib siný

Jedlý druh houby rostoucí od července do října roztroušeně nejčastěji v písčitých borech.

Hřib skvrnitý

Jedlý druh houby, bohužel smrdí po jodoformu.

Hřib smrkový

… patří mezi nejkvalitnější a nejvíce vyhledávané druhy hub …

Hřib uťatovýtrusý

Hojně rostoucí houba, která se snadno splete s hřibem žlutomasým (babkou), naštěstí je také jedlá a podobné kvality.

Hřib zavalitý

Jeden z nejvzácnějších hřibů v Evropě, který byl nalezen pouze na několika evropských lokalitách, také i v ČR (např. Javorníky). Měl by se chránit, nesbírat a jeho nálezy je důležité oznámit nějakému mykologickému pracovišti.

Hřib zlatokořenný

Hřib zlatokořenný byl popsán teprve nedávno, v roce 2006 nálezy jsou známé jen z Anglie, Španělska, v Čechách byl nalezen poprvé v roce 2011, středolabská tabule, střední Čechy, zasluhuje ochranu a o jeho nálezech by se měli informovat mykologická pracoviště.

Hřib žlučník

Tak na této houbě by jste si určitě nepochutnali i přesto, že ve starších atlasech a příručkách se objevily recepty, které doporučovaly plodnice vymáčet, aby se zbavily hořkosti. Tyto postupy ovšem nelze doporučit, dužnina zůstává slabě hořká i po vícerém máčení.

Hřib žlutomasý (lidově: babka)

… nevýhodou tohoto druhu je jeho velice časté napadení hmyzem. Má také velký sklon k plesnivění …

Klouzek bílý

Nejlépe poznatelný klouzek. Neroste příliš běžně, ale najedou se oblasti s častým výskytem.

Klouzek douglasový

Jedlý druh houby, v Červeném seznamu uveden jako ohrožený druh, proto ho nesbíráme, ale chráníme.

Klouzek kravský

Jedlá houba rostoucí od června do října v borových lesích na písčitých půdách a kyselém podloží. Hodí se do polévek, směsí a salátů. Nejchutnější jsou mladé plodnice, starší bývají příliš pružné a gumovité.

Klouzek obecný

Roste již od května od nížin do hor ve skupinách nebo jednotlivě pod borovicemi (borovice lesní, borovice černá, borovice blatka) s dvěma jehlicemi ve svazečku.

Klouzek sličný

Je to dobrá jedlá houba, občas se prodává i na trhu. Čistění je někdy pracné pro slizký klobouk a malé plodnice.

Klouzek slizský

Jedlý druh, má však méně kvalitní plodnice, jsou příliš měkké a po deštích velmi nasáté vodou.

Klouzek strakoš

Dříve byl tento druh v atlasech pojmenován jako hřib strakoš, novější analýzy však potvrdily, že patří do skupiny rodu Suillus – klouzek. Ve většině starší mykologické literatuře se ovšem pořád používá pojmenování hřib strakoš, v nových pak již klouzek strakoš.

Klouzek tridentský

Jedlá houba, která by se však měla raději chránit. V Červeném seznamu je uvedena jako ohrožený druh, klouzek tridentský je známý z Lounska, Teplicka, Jižních Čech a Bílých Karpat.

Klouzek zrnitý

Klouzek zrnitý je dobrý jedlý druh houby, před použitím se doporučuje stáhnout pokožku klobouku.

Klouzek žíhaný

Jedlý druh houby. Roste pod borovicemi s kterými tvoří mykorhizu, zejména s borovicí černou.

Klouzek žlutavý

Roste vzácně na podmáčených stanovištích, zejména na rašeliništích. Je jedlý, ale chráněný!

Kozák bílý

Jedlá houba, je ale zařazena v Červeném seznamu jako téměř ohrožený druh, neměla by se proto sbírat a její nálezy dokladovat a evidovat!
Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy