REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Klouzek bílý

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nejlépe poznatelný klouzek. Neroste příliš běžně, ale najedou se oblasti s častým výskytem.


Atlas hubLatinsky: Sillus placidus

Jedlý ……………

V kuchyni všestranně použitelná houba. Hodí se především do směsí.

Doba výskytu: léto až podzim

Roste v lesích, kde rostou borovice vejmutovky nebo limby, pod kterou tyto houby můžeme nalézt. Je nazaměnitelný s jiným druhem klouzku.

Klobouk je široký 50-120 mm, v mládí čistě bílý, téměř polokulovitý, později žlutavý, velmi slizký, polštářovitý, bez závoje. Pokožku lze snadno sloupnout. Trubky jsou dosti nízké, a to 5-12 mm, žluté, na třen sbíhavé. Ústí jsou drobná, žlutavá. Červené kapičky jsou méně hojné než u klouzku zrnitého. Třen je dlouhý 30-80 mm, tlustý 8-16 mm, válcovitý, často pokřivený, dole zúžený. Celý je posetý drobnými červenavými nebo nafialovělými vločkami, které splývají v jakési mramorování nebo tvoří nepravidelné skvrny. Dužnina je bílá, v třeni žlutavá, měkká, příjemně vonící a chutnající. Výtrusy jsou velké 8-10 x 3-4 um, elipsoidní, hladké, žlutavé. Výtrusný prach je žlutavý.

Klouzky není možno zaměnit se žádnými jedovatými houbami. Jsou všechny jedlé. Jedině klouzek (hřib) peprný (Boletuspiperatus) je tak palčivý, že je použitelný jen v malém množství.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy