REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hřib žlutomasý (lidově: babka)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

… nevýhodou tohoto druhu je jeho velice časté napadení hmyzem. Má také velký sklon k plesnivění …


Atlas hub - Houby hřibovitéLatinsky: Xerocomellus chrysenteron syn. Boletus chrysenteron Xerocomus chrysenteron

Jiný název: Suchohřib žlutomasý, lidově babka

Jedlý ………………… Hřib žlutomasý je jedlý druh mezi některými houbaři ceněný, jinými zavrhovaný, nevýhodou tohoto druhu je velká červivost za sucha a za vlhkého počasí plesnivění, jednou z plísní, které babky napadá je nedohub zlatovýtrusý (Hypomyces chrysospermus), který vytváří nejprve bílé později žluté povlaky. Ke sběru by se měli sbírat jen mladé a zdravé plodnice.

Chuťově se hřib žlutomasý může přirovnat k druhům střední kvality využitelný do směsí, míchanic polévek, jde i sušit, nehodí se ke smažení v trojobalu a k nakládání do octa. Stejné pravidlo patří i pro ostatní druhy z okruhu hřibu žlutomasého (Xerocomellus).

Doba výskytu: červen až říjen

Roste velmi hojně ve všech typech lesa ale i mimo les, v parcích, na hrázích rybníků, jak pod listnatými tak i jehličnatými stromy.

Atlas hub - Houby hřibovitéKlobouk bývá až 65 mm velký, v mládí polokulovitý, potom klenutý, později poduškovitý, červeně zbarvený, oranžově červený, živě červený, vínově červený až tmavě červený, u některých plodnic je okraj klobouku světle zbarvený, žlutý, bledě oranžový nebo také růžový. Pokožka klobouku je suchá, matná, nelepkavá, v mládí sametová, později místy až jemně plstnatá, brzy hrubě rozpraskaná na políčka, dužnina v trhlinách mezi roztrhanou pokožkou je žlutá.

Rourky až 13 mm dlouhé, světle žluté, později živě žluté, nakonec žlutoolivové až olivově nazelenalé, póry jsou podobně zbarvené jako rourky.

Třeň až 110 mm, téměř válcovitý, u báze někdy rozšířený, v horní části žlutý, od střední části načervenalý až vínově červený, povrch třeně je bez síťky, pokrytý jemnými načervenalými až hnědými zrníčky. Báze třeně pokrývá jemná, bělavá, místy nažloutlá plsť.

Dužnina je měkká, žlutá nebo žlutavá, ve spodní části třeně často vínově načervenalá, po poranění modrající. Chuť je mírná, trochu nakyslá, vůně nenápadná.

Atlas hub - Houby hřibovitéMožná záměna:

Velmi podobný je hřib uťatovýtrusý, který má povrch třeně šedý, šedoolivový a pod pokožkou klobouku nepřítomnost červené barvy ve spodní vrstvě pokožky klobouku a jiné výtrusy.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Léto voní po máku

Léto je v plném proudu a teplé počasí láká posedět na zahrádce či balkónu. Příjemným společníkem může být dobrá kniha, stejně jako netradiční káva s dezertem. Už jste někdy ochutnali makovou kávu? Měli byste, mák je totiž opojná ingredience, která z každého receptu udělá gastronomický zážitek.

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Jak na perfektní špekáček

Co patří k typickému českému létu? Koupání v rybníku, spaní pod stanem a také táboráky. Vlahé večery jsou jako stvořené pro rozdělání ohýnku a opečení výborných špekáčků. Jenže možná už jste s trochou zklamání zjistili, že ten kouzelný večer u ohně se špekáčkem na papírovém tácku a písničkami hranými na kytaru není takový, jaký si ho pamatujete. On totiž možná ani ten samotný špekáček není takový, na jaký s chutí vzpomínáte ze svého dětství.

číst dále ...

Bylinné drinky Erebos vstupují na trh s novým složením i vizuálem

Značka Erebos představuje novou generaci přírodních energetických nápojů. Na trh uvádí drinky s inovovaným složením, které doprovází redesign obalů a nový web. Pro letošní rok pak značka plánuje rozšířit dostupnost bylinných energetických nápojů na českém trhu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy