REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hřib žlutomasý (lidově: babka)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

… nevýhodou tohoto druhu je jeho velice časté napadení hmyzem. Má také velký sklon k plesnivění …


Atlas hub - Houby hřibovitéLatinsky: Xerocomellus chrysenteron syn. Boletus chrysenteron Xerocomus chrysenteron

Jiný název: Suchohřib žlutomasý, lidově babka

Jedlý ………………… Hřib žlutomasý je jedlý druh mezi některými houbaři ceněný, jinými zavrhovaný, nevýhodou tohoto druhu je velká červivost za sucha a za vlhkého počasí plesnivění, jednou z plísní, které babky napadá je nedohub zlatovýtrusý (Hypomyces chrysospermus), který vytváří nejprve bílé později žluté povlaky. Ke sběru by se měli sbírat jen mladé a zdravé plodnice.

Chuťově se hřib žlutomasý může přirovnat k druhům střední kvality využitelný do směsí, míchanic polévek, jde i sušit, nehodí se ke smažení v trojobalu a k nakládání do octa. Stejné pravidlo patří i pro ostatní druhy z okruhu hřibu žlutomasého (Xerocomellus).

Doba výskytu: červen až říjen

Roste velmi hojně ve všech typech lesa ale i mimo les, v parcích, na hrázích rybníků, jak pod listnatými tak i jehličnatými stromy.

Atlas hub - Houby hřibovitéKlobouk bývá až 65 mm velký, v mládí polokulovitý, potom klenutý, později poduškovitý, červeně zbarvený, oranžově červený, živě červený, vínově červený až tmavě červený, u některých plodnic je okraj klobouku světle zbarvený, žlutý, bledě oranžový nebo také růžový. Pokožka klobouku je suchá, matná, nelepkavá, v mládí sametová, později místy až jemně plstnatá, brzy hrubě rozpraskaná na políčka, dužnina v trhlinách mezi roztrhanou pokožkou je žlutá.

Rourky až 13 mm dlouhé, světle žluté, později živě žluté, nakonec žlutoolivové až olivově nazelenalé, póry jsou podobně zbarvené jako rourky.

Třeň až 110 mm, téměř válcovitý, u báze někdy rozšířený, v horní části žlutý, od střední části načervenalý až vínově červený, povrch třeně je bez síťky, pokrytý jemnými načervenalými až hnědými zrníčky. Báze třeně pokrývá jemná, bělavá, místy nažloutlá plsť.

Dužnina je měkká, žlutá nebo žlutavá, ve spodní části třeně často vínově načervenalá, po poranění modrající. Chuť je mírná, trochu nakyslá, vůně nenápadná.

Atlas hub - Houby hřibovitéMožná záměna:

Velmi podobný je hřib uťatovýtrusý, který má povrch třeně šedý, šedoolivový a pod pokožkou klobouku nepřítomnost červené barvy ve spodní vrstvě pokožky klobouku a jiné výtrusy.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Detoxikace organismu

Cítíte se unavení a bez energie? Ponuré, zamračené počasí vás přivádí k šílenství? Máte depresi? Nezoufejte! Možná jen potřebujete pročistit tělo od různých škodlivých látek, které jste za poslední měsíce do sebe dostali a to nejen jídlem, ale také díky prostředí, ve kterém se všichni pohybujeme. Detoxikujte se tedy! A co je to vlastně detoxikace? Ta slouží k vyloučení jedů neboli toxinů z těla a provádí se především zásadní změnou pitného režimu a změnou jídelníčku.

číst dále ...

Fialové brambory (odrůda Blue Star a odrůda Valfi)

Již několik let se objevují na českém trhu fialové brambory. Sice vypadají svým vzhledem, tedy především barvou dost jedovatě, ale jsou velmi zdravé. Fialová barva je způsobena flavonoidy, které patří mezi přírodní antioxidanty, které působí příznivě na civilizační choroby. Fialové brambory obsahují těchto látek 3x – 4x více než klasické žluté odrůdy. Platí, čím jsou tmavší, tím jsou zdravější.

číst dále ...

Zapomenuté topinambury mají opět zelenou

Topinambury se v Čechách pěstují od 17. století. V době třicetileté války zachránily mnoho obyvatel před hladomorem, stejně, jako v Americe přistěhovalce. Naučili je pěstovat a konzumovat indiáni z kmene Topinambus, podle kterého dostali své jméno – topinambury. Do Evropy je přivezli v roce 1607 námořníci a jako první se začaly pěstovat ve Francii, přes Německo se pak dostaly do Čech.

číst dále ...

Banánová chaloupka vytvořená pomocí krabic od džusu

Recept na chaloupku z čokolády, tvarohového krému, dlouhých cukrářských piškotů a banánů, popsaný pěkně krok za krokem, doplněný o názorné fotografie postupu. Ozdobte ji dle fantazie, může to být chaloupka “Jejžíškovská”, stejně tak chaloupka Smolíčka pacholíčka, nebo jen chaloupka strýčka Toma. Každopádně si na ní určitě všichni pochutnají. Ale pozor! Nezapomeňte si před tím koupit dva velké, dvoulitrové džusy, protože právě krabice od džusu, v tomto receptu, hrají významnou roli.

číst dále ...

Špajz nebo skříň? Jak uložit trvanlivé potraviny

Mouka, cukr, konzervy či těstoviny. Trvanlivé potraviny často nakupujeme ve velkém do zásoby. Kam je ale uložit, aby vydržely dlouho a nemuseli jsme je po měsíci vyhazovat? A jak si poradit s ukládáním, když nemáme spíž?

číst dále ...

Zapomeňte na drastické diety. Poradíme jak na lednový očistný detox

Vánoce jsou sice svátky klidu a míru, svou nezastupitelnou roli v nich hraje ale také dobré jídlo. Spousta dobrého jídla. Pokud jste si ho během konce roku neodpírali a teď koketujete s myšlenkou, že dny hýření vybalancujete rychlou, drastickou dietou, máme pro vás alternativní tip: vyzkoušejte raději očistný detox.

číst dále ...

Bohatství ukryté pod slupkou buráků

Arašídy, buráky nebo burské oříšky, všechna označení nesou plody podzemnice olejné, které většina z nás považuje za oříšky, přestože se jedná o luštěninu. Arašídy však díky své chuti přesto zůstanou pro většinu z nás oříšky, které si budeme dopřávat ještě s větší chutí, jakmile zjistíme, jaké bohatství se ukrývá pod jejich skořápkou.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy