REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hřib žlutomasý (lidově: babka)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

… nevýhodou tohoto druhu je jeho velice časté napadení hmyzem. Má také velký sklon k plesnivění …


Atlas hub - Houby hřibovitéLatinsky: Xerocomellus chrysenteron syn. Boletus chrysenteron Xerocomus chrysenteron

Jiný název: Suchohřib žlutomasý, lidově babka

Jedlý ………………… Hřib žlutomasý je jedlý druh mezi některými houbaři ceněný, jinými zavrhovaný, nevýhodou tohoto druhu je velká červivost za sucha a za vlhkého počasí plesnivění, jednou z plísní, které babky napadá je nedohub zlatovýtrusý (Hypomyces chrysospermus), který vytváří nejprve bílé později žluté povlaky. Ke sběru by se měli sbírat jen mladé a zdravé plodnice.

Chuťově se hřib žlutomasý může přirovnat k druhům střední kvality využitelný do směsí, míchanic polévek, jde i sušit, nehodí se ke smažení v trojobalu a k nakládání do octa. Stejné pravidlo patří i pro ostatní druhy z okruhu hřibu žlutomasého (Xerocomellus).

Doba výskytu: červen až říjen

Roste velmi hojně ve všech typech lesa ale i mimo les, v parcích, na hrázích rybníků, jak pod listnatými tak i jehličnatými stromy.

Atlas hub - Houby hřibovitéKlobouk bývá až 65 mm velký, v mládí polokulovitý, potom klenutý, později poduškovitý, červeně zbarvený, oranžově červený, živě červený, vínově červený až tmavě červený, u některých plodnic je okraj klobouku světle zbarvený, žlutý, bledě oranžový nebo také růžový. Pokožka klobouku je suchá, matná, nelepkavá, v mládí sametová, později místy až jemně plstnatá, brzy hrubě rozpraskaná na políčka, dužnina v trhlinách mezi roztrhanou pokožkou je žlutá.

Rourky až 13 mm dlouhé, světle žluté, později živě žluté, nakonec žlutoolivové až olivově nazelenalé, póry jsou podobně zbarvené jako rourky.

Třeň až 110 mm, téměř válcovitý, u báze někdy rozšířený, v horní části žlutý, od střední části načervenalý až vínově červený, povrch třeně je bez síťky, pokrytý jemnými načervenalými až hnědými zrníčky. Báze třeně pokrývá jemná, bělavá, místy nažloutlá plsť.

Dužnina je měkká, žlutá nebo žlutavá, ve spodní části třeně často vínově načervenalá, po poranění modrající. Chuť je mírná, trochu nakyslá, vůně nenápadná.

Atlas hub - Houby hřibovitéMožná záměna:

Velmi podobný je hřib uťatovýtrusý, který má povrch třeně šedý, šedoolivový a pod pokožkou klobouku nepřítomnost červené barvy ve spodní vrstvě pokožky klobouku a jiné výtrusy.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší pomocníci do kuchyně pro profesionální i domácí použití

Plnička klobás Kdo by neměl rád klobásy. Směs na dobrou klobásu je opravdu jednoduché vyrobit, jelikož se skládá pouze z kvalitního mletého masa libového i tučného a různých směsí koření. Dá se vyrobit v podstatě s jakékoliv masa i ze směsi různých druhů. Zásadním problémem při přípravě klobás a jitrnic je ale plnění klobás. Špatně se odhaduje množství směsi tak, aby v klobáse nebyly vzduchové bubliny a zároveň aby nepraskla. V tom pomůže plnička klobás, která je určená do profesionální kuchyně, ale i na domácí výrobu. Ocení ji každý zejména během zabíjačky, kdy se připravují jelita a jitrnice opravdu ve […]

číst dále ...

Vyzkoušejte burratu – italský sýr plný překvapení

Košík.cz představuje další přírůstek do své privátní řady Authentic, která klade důraz na prvotřídní kvalitu, poctivé zpracování a jasný původ surovin. Novinkou jsou italské sýry od Antonia Manieriho, který se řemeslu naučil v městečku Venosa v Itálii od svého dědečka sýraře. Svoje zkušenosti využil o několik let později v Praze, kde s ženou otevřel populární kavárničku se sýrárnou Latteria di Antonio. Základem jeho sýrů, stejně jako u dalších Authentic produktů, je poctivá ruční práce. Antonio zpracovává mléko z farmy Voděrádky v Říčanech, ze kterého vznikají pravé italské sýry lahodné chuti.

číst dále ...

Sezóna rajčat v plném proudu. Ponechte si jejich výtečnou chuť po celý rok

Konec srpna vždy znamená jediné – sezóna rajčat se bude blížit do finále. Pokud toužíte po tom, abyste si jejich výtečnou chuť ponechali i o něco déle, můžete se pokusit o výrobu domácího kečupu, pesta nebo oblíbených sušených rajčat. Přinášíme tipy na recepty, které budete milovat. Dbejte ale na to, abyste pro své dobroty vybírali kvalitní suroviny.

číst dále ...

Chuť moře se vrací. V září zahajuje třetí ročník festivalu Prague Mussel Week

Hlavní město v září hostí třetí ročník úspěšného food festivalu Prague Mussel Week, který přiveze do Česka chuť moře a celkem 23 tun holandských slávek. Milovníkům dobrého jídla se nabízí příležitost ve dnech 13. až 19. 9. ochutnat pokrmy z čerstvě nalovených mušlí ve více než sedmdesáti vybraných restauracích. Na webových stránkách akce si zájemci mohou vygenerovat voucher, se kterým lze využít 1+1 porci slávek zdarma.

číst dále ...

Oblíbený letní dezert třikrát jinak. Kouzlete s ovocem!

Připravte si na odpolední posezení s přáteli lahodný a svěží zákusek, díky kterému z vás bude hvězda každé domácí party. Kombinace křupavého těsta s nadýchaným krémem a letním ovocem vás svou chutí i vůní spolehlivě dostane do prázdninové nálady. Přinášíme hned tři recepty na pečenou i nepečenou variantu.

číst dále ...

Nastává období slaďoučkých malin, vyzkoušejte je v originálních receptech

Léto je v plném proudu a konečně je k dostání lokální ovoce, na které jsme všichni tak dlouho čekali. Maliny – tyto šťavnaté bobulky jsou výborné samy o sobě, ale co je tentokrát zkusit ještě jinak? Propojte jejich perfektní sladkokyselou chuť s jinými ingrediencemi a překvapte své nejbližší během večerního posezení na terase pokrmy s neotřelými kombinacemi.

číst dále ...

Fenomén jménem Cava

Španělská cava se začíná čím dál častěji objevovat v hledáčku českých milovníků šumivých vín, a po boomu italského prosecca se i ona možná dočká své zasloužené chvilky slávy u nás. Cava, stejně jako Champagne, smí pocházet pouze ze zákonem určených oblastí, kterých je osm, přesto 95 % výroby sídlí v oblasti Penedes.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy