REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hřib žlutomasý (lidově: babka)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

… nevýhodou tohoto druhu je jeho velice časté napadení hmyzem. Má také velký sklon k plesnivění …


Atlas hub - Houby hřibovitéLatinsky: Xerocomellus chrysenteron syn. Boletus chrysenteron Xerocomus chrysenteron

Jiný název: Suchohřib žlutomasý, lidově babka

Jedlý ………………… Hřib žlutomasý je jedlý druh mezi některými houbaři ceněný, jinými zavrhovaný, nevýhodou tohoto druhu je velká červivost za sucha a za vlhkého počasí plesnivění, jednou z plísní, které babky napadá je nedohub zlatovýtrusý (Hypomyces chrysospermus), který vytváří nejprve bílé později žluté povlaky. Ke sběru by se měli sbírat jen mladé a zdravé plodnice.

Chuťově se hřib žlutomasý může přirovnat k druhům střední kvality využitelný do směsí, míchanic polévek, jde i sušit, nehodí se ke smažení v trojobalu a k nakládání do octa. Stejné pravidlo patří i pro ostatní druhy z okruhu hřibu žlutomasého (Xerocomellus).

Doba výskytu: červen až říjen

Roste velmi hojně ve všech typech lesa ale i mimo les, v parcích, na hrázích rybníků, jak pod listnatými tak i jehličnatými stromy.

Atlas hub - Houby hřibovitéKlobouk bývá až 65 mm velký, v mládí polokulovitý, potom klenutý, později poduškovitý, červeně zbarvený, oranžově červený, živě červený, vínově červený až tmavě červený, u některých plodnic je okraj klobouku světle zbarvený, žlutý, bledě oranžový nebo také růžový. Pokožka klobouku je suchá, matná, nelepkavá, v mládí sametová, později místy až jemně plstnatá, brzy hrubě rozpraskaná na políčka, dužnina v trhlinách mezi roztrhanou pokožkou je žlutá.

Rourky až 13 mm dlouhé, světle žluté, později živě žluté, nakonec žlutoolivové až olivově nazelenalé, póry jsou podobně zbarvené jako rourky.

Třeň až 110 mm, téměř válcovitý, u báze někdy rozšířený, v horní části žlutý, od střední části načervenalý až vínově červený, povrch třeně je bez síťky, pokrytý jemnými načervenalými až hnědými zrníčky. Báze třeně pokrývá jemná, bělavá, místy nažloutlá plsť.

Dužnina je měkká, žlutá nebo žlutavá, ve spodní části třeně často vínově načervenalá, po poranění modrající. Chuť je mírná, trochu nakyslá, vůně nenápadná.

Atlas hub - Houby hřibovitéMožná záměna:

Velmi podobný je hřib uťatovýtrusý, který má povrch třeně šedý, šedoolivový a pod pokožkou klobouku nepřítomnost červené barvy ve spodní vrstvě pokožky klobouku a jiné výtrusy.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy