REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Klouzek kravský

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedlá houba rostoucí od června do října v borových lesích na písčitých půdách a kyselém podloží.


Atlas hub - Houby hřibovitéLatinsky: Suillus bovinus

Jedlý ………….. Mezi některými houbaři oblíbený druh houby, nemusí se loupat jeho pokožka klobouku jako u ostatních klouzků, nebývá také tolik znečištěný, jako jeho příbuzní.

Dužnina netrpí velkou červivostí jako třeba klouzek obecný, mladé plodnice jsou chutné zavařené v octovém nálevu, po uvaření se dužnina zbarvuje do fialova, lze i sušit, při sušení se dužnina zbarvuje dorůžova až červenopurpurova. Hodí se do polévek, směsí a salátů, nejchutnější jsou mladé plodnice, starší bývají příliš pružné a gumovité.

Doba výskytu: červen až říjen

Roste velmi hojně ve větších skupinách v borových lesích na písčitých půdách a kyselém podloží.

Atlas hub - Houby hřibovitéKlobouk až 90 mm, v mládí polokulovitý, na okraji podvinutý, později klenutý až ploše rozložený, světle krémový, světle žemlový, okrově oranžový, pokožka klobouku na rozdíl od ostatních klouzků nejde sloupnout.

Rourky má krátké jen 8 mm, okrové, šedookrové, okrově olivové, póry jsou zbarvené stejně jako rourky, na otlačených místech trochu tmavnou, jinak barvu nemění. Třeň až 90 mm, válcovitý, světle krémový, okrový až okrově oranžový.

Dužnina je světle krémová, na řezu neměnná, konzistence dužniny je pružná, gumovitá, pružnější než u ostatních klouzků.

Možná záměna:

Od ostatních klouzků se liší absencí prstenu na třeni a jeho pokožka klobouku nejde sloupnout, také pružnou dužnonou. Jinak dobře poznatelný druh.

Autor textu i receptů: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy