REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Klouzek obecný

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Roste již od května od nížin do hor ve skupinách nebo jednotlivě pod borovicemi s dvěma jehlicemi ve svazečku (borovice lesní, borovice černá, borovice blatka).


Atlas hub - hřibovitéLatinsky: Suillus luteus

Jedlá……………………….. Tato jedlá a výborná houba je poživatelná v kuchyni na všechny způsoby včetně konzervace a sušení.

Doba výskytu: květen – listopad

Klobouk má v průměru 3-12 cm, v mládí je polokulovitý, později polštářovitý až plochý. Zbarven je čokoládově hnědě až žlutohnědě, stářím bledne. Pokožka je na slunci žlutohnědá, častěji světle až čokoládově hnědá, za vlhka mazlavá, za sucha lesklá, lehce sloupnutelná. Na okraji klobouku bývají zbytky bělavého, vespod nafialovělého závoje, z něhož zbývá na třeni trvalý přitisknutý prsten, který je bílý s nafialovělým odstínem.

Atlas hub - Houby hřibovitéRourky jsou máslově žluté, v dospělosti hnědožluté, póry zlatožluté, drobné, hranaté. Třeň je válcovitý, plný, nad prstencem citrónově žlutý, pokrytý tmavšími hnědými zrnky, pod ním zahnědlý. Dužnina je bělavá, později žlutá, máslově měkká, neměnná.

Klouzek obecný by mohl být zaměněn jen se vzácným klouzkem žíhaným (Suillus sollinitus), který nemá prsten a naspodu má třeň růžové mycelium.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy