REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kozák bílý

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedlá houba, je ale zařazena v Červeném seznamu jako téměř ohrožený druh, neměla by se proto sbírat a její nálezy dokladovat a evidovat!


Atlas hub - Houby hřibovitéLatinsky: Lecinum holopus syn. L. nucatum

Jedlý …………. Kozák bílý je sice jedlý druh, je ovšem zařazen v Červeném seznamu jako téměř ohrožený druh, neměl by se proto sbírat a jeho nález dokladovat a evidovat!

Doba výskytu: červen až říjen

Vzácný druh svým výskytem je vázán na vlhká stanoviště, zejména rašeliniště, kde roste pod břízami.

Klobouk až 80 mm, v mládí polokulovitý, později klenutý, nakonec poduškovitý, na okraji bez zřetelné přívěskaté blanky, bílý, bělavý nebo krémově našedlý, otlačená místa na povrchu klobouku hnědnou, pokožka klobouku je v mládí jemně plstnatá, později olysalá, za vlhka slabě lepkavá.

Rourky jsou až 15 mm,dlouhé, v mládí bílé nebo bělavém stáří, našedlé nebo nahnědlé, póry jsou stejně zbarvené jako stěny rourek, na otlačených místech se téměř nemění nebo slabě šednou případně špinavě růžovějící a po dlouhé době přechází do okrového nebo hnědého odstínu.

Třeň až 150 mm, štíhlý protáhle kyjovitý, téměř válcovitý, bílý nebo bělavý, ve stáří někdy s olivovým odstínem, šupinky na třeni bílé nebo bělavé, ve stáří mírně nahnědlé. Dužnina je bílá nebo bělavá, ve stáří někdy s nepatrně nahnědlá na řezu je dužnina neměnná nebo slabě růžovějící.

Chuť je mírná trochu nakyslá, vůně nenápadná.

Možná záměna:

Za křemenáč bělostný (Leccinum percandidum), ten vytváří robustnější plodnice, má přívěskatou blanku na okraji klobouku a tmavnutím dužniny.

Autor textu i fotografie: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

7 důvodů proč pít MatchaTea

MatchaTea je hitem poslední doby. I když tradičně byl tento zelený nápoj součástí zenových buddhistických obřadů v Japonsku, dnes jej pijí lidé po celé Evropě. Ptáte se proč? Dáme vám hned 7 odpovědí.

číst dále ...

Víte, čím si sladíte život? Vyznejte se v cukrech a sladidlech

Mnoho z nás miluje sladké a „oslazuje si život“ s různými dobrotami. Cukry a sladidla nás lákají v mnoha svých podobách. Pokud patříte mezi sladkomilce a rádi byste se více dozvěděli, čímpak si život oslazujete, následující řádky vám pomohou lépe se v cukrech a sladidlech vyznat.

číst dále ...

Nemůžete se dočkat letní grilovačky? Buďte trendy a rozpalte to už teď

Lidé se u ohně scházeli odjakživa. Již v pravěku ženy hlídaly plápolající oheň, aby nevyhasl, dokud se muži nevrátili z lovu s pořádným úlovkem. Svou symboliku měl i v tzv. temném středověku, když se pálil oheň v den, kdy se na kopcích scházely čarodějnice s ďáblem, aby společně domluvili, jak škodit lidem. Dnes se u ohně setkáváme za účelem stmelování – ať už s kytarou, nebo špekáčkem, častěji pak u grilu s vyhlídkou na příjemnou zábavu a skvělé jídlo.

číst dále ...

Kapary, delikatesa, která obohatí salát, tapas nebo pomazánku

Kapary, zelené cosi, s nímž si mnoho lidí neví rady. Co to je? A kam se hodí? Kapary jsou nerozvinutá poupata kapary trnité, která roste nejčastěji ve Středomoří, ale také v Asii. Jedná se o keř, který roste v puklinách skal nebo zídek, a proto bývá mnohdy považován za plevel. Ale chyba lávky, kapary jsou vynikající přísada do nejrůznějších pokrmů.

číst dále ...

5 tipů jak dietně připravit kuřecí maso

Hledáte vhodné, chutné a přesto dietní způsoby na přípravu kuřecího masa? Vyzkoušejte osvědčených 5 tipů na jeho úpravu od Drůbežářského závodu Klatovy. „Fit vaření“ nemusí být jen o dušení masa, stačí se vyhnout zbytečnému tuku a oleji a máte vyhráno! Záleží především na dochucení a hře s kořením a bylinkami, to vše můžete sami ovlivnit!

číst dále ...

MatchaTea: Valentýnské recepty

Den svatého Valentýna je v Česku poměrně oblíbeným svátkem, a tak se okolo 14. února všechno kolem barví do růžových a červených odstínů. Už vás tyhle barvy nebaví? Zkuste na to letos jít jinak a vsaďte na zelenou s MatchaTea!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy