REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kozák bílý

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedlá houba, je ale zařazena v Červeném seznamu jako téměř ohrožený druh, neměla by se proto sbírat a její nálezy dokladovat a evidovat!


Atlas hub - Houby hřibovitéLatinsky: Lecinum holopus syn. L. nucatum

Jedlý …………. Kozák bílý je sice jedlý druh, je ovšem zařazen v Červeném seznamu jako téměř ohrožený druh, neměl by se proto sbírat a jeho nález dokladovat a evidovat!

Doba výskytu: červen až říjen

Vzácný druh svým výskytem je vázán na vlhká stanoviště, zejména rašeliniště, kde roste pod břízami.

Klobouk až 80 mm, v mládí polokulovitý, později klenutý, nakonec poduškovitý, na okraji bez zřetelné přívěskaté blanky, bílý, bělavý nebo krémově našedlý, otlačená místa na povrchu klobouku hnědnou, pokožka klobouku je v mládí jemně plstnatá, později olysalá, za vlhka slabě lepkavá.

Rourky jsou až 15 mm,dlouhé, v mládí bílé nebo bělavém stáří, našedlé nebo nahnědlé, póry jsou stejně zbarvené jako stěny rourek, na otlačených místech se téměř nemění nebo slabě šednou případně špinavě růžovějící a po dlouhé době přechází do okrového nebo hnědého odstínu.

Třeň až 150 mm, štíhlý protáhle kyjovitý, téměř válcovitý, bílý nebo bělavý, ve stáří někdy s olivovým odstínem, šupinky na třeni bílé nebo bělavé, ve stáří mírně nahnědlé. Dužnina je bílá nebo bělavá, ve stáří někdy s nepatrně nahnědlá na řezu je dužnina neměnná nebo slabě růžovějící.

Chuť je mírná trochu nakyslá, vůně nenápadná.

Možná záměna:

Za křemenáč bělostný (Leccinum percandidum), ten vytváří robustnější plodnice, má přívěskatou blanku na okraji klobouku a tmavnutím dužniny.

Autor textu i fotografie: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

6 tipů na bezpečný detox

Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás bude radostí.

číst dále ...

Jaký nápoj nejvíce přes den pijete?

Dostatečný příjem vody, ale i jiných tekutin, je pro naše tělo nezbytné a pomáhá nám v mnoha ohledech. Ano je důležité pít, ideálně pak postupně, během celého dne a dodržovat tak pitný režim. Ale co většina z nás vlastně přes den pije? Je to jen obyčejná voda, litry kávy nebo si dopřáváme nějaké kupované sladké nápoje?

číst dále ...

Nápadité recepty, díky nimž zase dopnete kalhoty

Leden, do kalhot vlezem. I tak bychom si mohli s nadsázkou poupravit známou českou pranostiku. Vánoční hodování se na nás totiž většinou podepíše a v prvním měsíci roku můžeme mít problém dopnout pásek, kalhoty, sukni… Navíc se zase proměnily naše chutě a my toužíme po něčem vyloženě lehkém, nepříliš mastném. Pozor, to ovšem neznamená, že to nebude dobré! Pokud je pokrm nabitý kvalitními surovinami, které poznáte také díky značkám kvality (např. Klasa, Regionální potravina nebo Bio), zažijete chuťové orgie. A navíc pak budete mít v bříšku jako v pokojíčku. Pojďme na to.

číst dále ...

Suchej únor? Tak na ten se napijem – nealkoholický Hrozňáček od Rybízáku k tomu přímo vybízí

Únor se v České republice zapsal jako měsíc bez alkoholu. Pokud neradi trháte partu, ale chuť vína by vám chyběla, přesedlejte v únoru na nealkoholické ovocné víno. V sortimentu české značky Rybízák najdete výborné víno Hrozňáček – chutná skvěle, ale je bez alkoholu.

číst dále ...

Cena medu zůstane i přes velký nedostatek českého lesního medu stejná, očekává se rekordní zájem

Český lesní med koncem ledna v obchodech dojde z důvodu špatné snůšky, komentuje situaci Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu. Včely vyprodukovaly v roce 2020 nejméně medu za posledních 20 let.

číst dále ...

Vliv olivového oleje na vaše zdraví

Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

číst dále ...

Stylové streetfoodové recepty pro vás a vaše přátele

Na streetfoodové dobroty, které důvěrně znáte z trhů a festivalů, už nemusíte čekat! Šikovné a známé české food-blogerky Markéta v troubě a S vášní pro jídlo, pro vás připravily chutné a jednoduché recepty s McCain hranolky Crispers, které jsou jako vystřižené ze streetfoodového jídelního lístku. Recepty jsou připravené i v duchu dalších trendů: uvědomělého vaření a neplýtvání jídlem. Oba trendy vybízí připravovat jídlo ze surovin, které máme běžně doma a když nevyužijeme celé balení některé potraviny, můžeme si ji nechat na jindy. Pozvěte přátele, rodinu a vychutnejte si spolu streetfoodové pokrmy v pohodlí domova.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy