REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kozák březový

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nejběžněji rostoucí kozák v ČR.


Atlas hub - Houby hřibovitéLatinsky: Leccinum scabrum

Jedlý …………… Kozák březový je dobrá jedlá houba, má však tu nevýhodu, že její klobouk brzy změkne. Třeň je naopak příliš tuhý až vláknitě dřevnatý. Proto jsou ke sběru nejlepší mladé houby. I když při přípravě jídla dužnina zčerná, chuťově nedozná žádnou újmu.

Doba výskytu: léto až podzim

Nejběžnějším kozákem je tento kozák březový. Roste jak ve smíšených lesích tak i v listnatých, vždy však pod břízami. Klobouk má v průměru 5-15 cm, zpočátku je polokulovitý, posléze polštářovitě vyklenutý. Zbarven je světle šedohnědě až černo- hnědě. Povrch je slabě vrásčitý, suchý a matný, za vlhka lepkavý.

Atlas hub - Houby hřibovité Atlas hub - Houby hřibovitéV mládí je klobouk pevný, později měkne. Rourky jsou u třeně vykrojené, až 2,5 cm dlouhé, v mládí bělavé, později šedohnědé a dolů vyklenuté. Třeň je 8-20 cm dlouhý, 1-3 cm tlustý, válcovitý, směrem nahoru zúžený, bělavý až našedlý, po celé délce pokrytý odstávajícími šedavými nebo šedočernavě zbarvenými šupinkami. Dužnina je bělavá, na řezu barvu nemění, usušením a varem zčerná, v mládí je pevná, ve stáří v klobouku měkká, ve třeni dřevnatá, vláknitá. Vůni má příjemně houbovou, chuť mírnou, nevýraznou. Výtrusný prach je hnědý.

Autor fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy