REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kozák březový černohnědý

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Atlas hub - houby hřibovitéRoste od května do října jak ve smíšených lesích, tak i v listnatých, vždy však pod břízami. Jeho starší český název byl kozák kapucínek.


Latinsky: Lecinnum scabrum var.

melaneum

Jedlý ………… Výborný jedlý druh houby, všestranně použitelný v kuchyni.

Doba výskytu: květenaž říjen

Roste na stejných místech jako kozák březový, je ovšem vzácnější. Starší český název byl kozák kapucínek.

Klobouk až 100 mm, v mládí polokulovitý, později klenutý, tmavě hnědýaž černohnědý, jemně plstnatý, za vlhka lepkavý. Póry i rourky bělavé, později našedlé, rourky barvu nemění. Póry na otlačených místech špinavě růžovějí nebo se téměř nemění.

Třeň až 150 mm, válcovitý, tvrdý, pevný, bělavý nebo našedlý, pokrytý hrubými černými šupinkami, které jsou od mládí černé. Na bázi třeně se nevyskytují zelené ani modré skvrny. Dužnina je v mládí bílá nebo bělavá, ve stáří trochu nahnědlá. Na řezu barvu nemění, někdy slabě růžoví, chuť je příjemná, vůně nenápadná.

 

Atlas hub - houby hřibovité

 

Možná záměna:

Od klasického kozáka březového se odlišuje černými šupinkami na třeni již od mládí a tmavším zbarvením klobouku.

 

Autor textu i fotografií: D. Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Jarní vinné tipy: k lehkým pokrmům patří svěží vína

Jaro je konečně tady. Místo zimního lenošení plánujeme první výlety a vycházky do přírody a také hledáme způsoby, jak pustit svěží vzduch do naší kuchyně. Oddychnout si od hutných zimních pokrmů chce asi každý, kde ale najít inspiraci, co na jaře uvařit rodině nebo čím pohostit návštěvu? Přečtěte si tipy na lahodná jídla z jarních surovin a rady sommeliéra, které víno k vybraným pokrmům servírovat.

číst dále ...

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy