REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kozák březový černohnědý

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Atlas hub - houby hřibovitéRoste od května do října jak ve smíšených lesích, tak i v listnatých, vždy však pod břízami. Jeho starší český název byl kozák kapucínek.


Latinsky: Lecinnum scabrum var.

melaneum

Jedlý ………… Výborný jedlý druh houby, všestranně použitelný v kuchyni.

Doba výskytu: květenaž říjen

Roste na stejných místech jako kozák březový, je ovšem vzácnější. Starší český název byl kozák kapucínek.

Klobouk až 100 mm, v mládí polokulovitý, později klenutý, tmavě hnědýaž černohnědý, jemně plstnatý, za vlhka lepkavý. Póry i rourky bělavé, později našedlé, rourky barvu nemění. Póry na otlačených místech špinavě růžovějí nebo se téměř nemění.

Třeň až 150 mm, válcovitý, tvrdý, pevný, bělavý nebo našedlý, pokrytý hrubými černými šupinkami, které jsou od mládí černé. Na bázi třeně se nevyskytují zelené ani modré skvrny. Dužnina je v mládí bílá nebo bělavá, ve stáří trochu nahnědlá. Na řezu barvu nemění, někdy slabě růžoví, chuť je příjemná, vůně nenápadná.

 

Atlas hub - houby hřibovité

 

Možná záměna:

Od klasického kozáka březového se odlišuje černými šupinkami na třeni již od mládí a tmavším zbarvením klobouku.

 

Autor textu i fotografií: D. Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy