REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Houby hřibovité

Mají rourky a hřibovitý tvar, což je jejich hlavním poznávacím znakem. Mezi ně se však řadí i několik druhů, které sice mají lupeny, ale patří vývojově blíže k hřibovitým. Jsou to například slizáky a lupenopórky.

Kozák březový

Nejběžněji rostoucí kozák v ČR.

Kozák březový černohnědý

Roste od května do října jak ve smíšených lesích, tak i v listnatých, vždy však pod břízami. Jeho starší český název byl kozák kapucínek.

Kozák dubový

Jedlá houba, která by se však, pro svoji vzácnost, měla chránit.

Kozák habrový

Roste hojně v listnatých nebo smíšených lesích pod habry nebo lískami. Dobrý, jedlý druh houby vhodný k všestrannému využití v kuchyni. Sbíráme však jen mladé plodnice, u starších plodnic bývají třeně tvrdé a klobouk nasáklý po dešti vodou.

Kozák šedohnědý

Roste především na podzim. Je lepší sbírat mladší plodnice.

Kozák šedohnědý var. nazelenalý

Jedlá houba se všestraným upotřebením v kuchyni, sbíráme jen mladé plodnice!

Kozák šedozelený

Tento krásný kozák roste v listanatých lesích pod břízami.

Kozák topolový

Jedlý, ale chráněný druh houby! Roste roztroušeně až vzácně pod topolem bílým (Populus alba ) nebo osikou (Populus tremula), s kterými tvoří mykorhizu.

Křemenáč bělostný

Křemenáč bělostný je sice jedlý, ale kriticky ohrožený druh! Měl by se chránit a jeho nálezy evidovat.

Křemenáč borový

Jedlý druh houby o kterém nejsou známé dostatečné informace díky tomu, že je zaměňován za křemenáč smrkový u kterého černá dužnina.

Křemenáč březový

Chcete-li si připravit chutné houbové řízky, tak právě tato houba je ta pravá!

Křemenáč krvavý

Má raději slunné místo blízko dubů. Starší nohy raději vyhazujte, dřevnatí.

Křemenáč osikový

Jedná se o nejběžnější druh křemenáče.

Křemenáč smrkový

Jedlá houba. Roste od června do října nehojně a roztroušeně ve smrčinách.

Lupenopórka červenožlutá

Ač má tento vzácný druh lupeny, je zařazen mezi hřibovité houby, je blízce příbuzný s hřibem plstnatým.

Podloubník siný

Tato houba je sice jedlá, ale roste poměrně vzácně a tak ji nesbíráme, ale raději chráníme!

Slizák lepkavý

Přesto, že mají slizáci lupeny, řadí se stavbou plodnice k hřibovitým houbám.

Slizák mazlavý

Dobře poznatelná houba. Je skvělá v sladkokyselém nálevu!

Slizák růžový

Jedlý druh houby, který ale raději nesbíráme, ale chráníme!

Šiškovec černý

Je jediným druhem šiškovce rostoucí v ČR.
Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy