REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Slizák lepkavý

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Přesto, že mají slizáci lupeny, řadí se stavbou plodnice k hřibovitým houbám.


Atlas hubLatinsky: Chroogomphus rutilus

Jedlý …………… Hodí se především k přípravě teplých pokrmů do směsí a na nakládání, po uvaření zfialoví.

Doba výskytu: léto až podzim

Od sběru odrazuje nejen název, ale i jejich barva. Záměna je možná za podobný slizák švýcarský, který je více růžový, nebo za slizák růžový, jenž roste ve společnosti klouzka kravského. Vzhledem k tomu, že všechny druhy jsou jedlé, tato záměna nevadí.

Klobouk má 3-10 cm v průměru, v mládí je kuželovitý s hrbolem na středu, později plochý. Povrch je za vlhka slabě lepkavý. Barvy je žlutohnědé až oranžově hnědé, někdy bývá i s fialovým nádechem. Plodnice při zasychání dostává růžový nádech.

Lupeny jsou řídké, na třeň sbíhavé, barvy žlutooranžové až purpurově hnědé. Prsten je umístěný v horní části, barvy nafialovělé, brzy však mizí. Třeň je cca 5-8 cm vysoký, 1-1,5 cm tlustý, válcovitý, dole ztenčený, barvu má stejnou jsko klobouk. Dužnina je barvy světle až oranžově žluté.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy