REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Slizák mazlavý

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Dobře poznatelná houba. Je skvělá v sladkokyselém nálevu!


Atlas hubLatinsky: Gomphidius glutinosus

Jedlý …………… Malé plodnice jsou vynikající naložené v octě. Chuťově je podobný klouzkům. K přípravě pokrmů používáme především klobouk, který je vhodný do směsi hub. Chuť dužniny je mírně nakyslá, v pokrmech příjemná a chutná.

Doba výskytu: pozdní léto až podzim

Tento druh slizáku se dobře pozná. Najdeme ho v lokalitách typických pro růst hřibů. Najdeme ho na konci léta, především však na podzim. V mládí bývá celá plodnice zahalena do průhledné slizské blanky, která se v dospělosti roztrhne a vytvoří na třeni slizový kroužek. Při sběru se musí sloupnout slizovitá pokožka, neboť se na ni lepí veškerá nečistota. Záměna za jiný druh není možná, neboť žádný jiný slizák nemá bázi třeně jasně žlutou.

Atlas hubKlobouk má 5–12 cm v průměru, je vyklenutý, později uprostřed vmáčklý, je šedohnědý s fialovým nádechem, později vybledající do nažloutlé hnědě, ve stáří posetý černými skvrnami, celý potažený tlustou vrstvou bezbarvého slizu. Sliz je snadno slučitelný s pokožkou. Oschlý je lesklý a hladký.

Lupeny jsou tlusté, pružné, na třeň dlouze sbíhavé, v mládí bělavé, záhy od dozrávajících výtrusů načernalé. Třeň je 5–10 cm vysoký a 1,5–2 cm tlustý, je válcovitý, dolů zůžený, bělavý, naspodu citrónově žlutý. Třeň je taktéž jako klobouk pokrytý silnou vrstvou slizu, která sahá až těsně pod lupeny, kde je úzký, průhledný, prstenčitý val jako zbytek závoje, spojujícího u mladých plodnic okraj klobouku se třeněm. Dužnina je bílá, později našedlá, často s růžovým nádechem, na řezu neměnná, ve spodní části třeně citrónově žlutá. Je masitá, bez pachu, sladké chuti.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Co je to půst? A proč ho držet?

Vyzkoušejte si, zda vašemu tělu neprospěje začít jíst střídmě, jak to dělaly vaše babičky a prababičky. Po hojných a výživných vánočních svátcích začali naši předkové slavit další blahobytný svátek plný domácích zabíječek, pečené drůbeže a koblih, byl to masopust. Masopustem je označováno více jak 40 denní období od Tří králů 6.1. až do Popeleční středy. Po tomto období hojnosti však v minulosti vždy následoval půst. Před svátky jara Velikonocemi a Kristovým zmrtvýchvstáním bylo potřeba očistit tělo i mysl a začít žít střídměji. A k tomu byl dobrý právě půst, který tehdy trval 6 týdnů.

číst dále ...

Pernerka spojuje síly s Lidlem – zákazníkům nabídne bio žitný chléb ze své mouky

V březnu začne Lidl ve všech svých prodejnách nabízet nový bio chléb z české produkce. Bio žitný chléb peče z české mouky Pernerka rodinná pekárna Nopek. Zákazníci se mohou těšit na lokální produkt s kvalitním složením, který výborně chutná a splňuje bio standardy.

číst dále ...

Zdraví klíčí v semínkách… Stačí je „odemknout“!

Posilují imunitu, pomáhají při některých civilizačních chorobách, jsou skvělým pomocníkem při různých dietách… Semínka či ořechy patří do oblíbené rodiny superpotravin, které jsou pro naše tělo prospěšné v mnoha směrech. Věděli jste ovšem, že díky vodě nabobtná nejen jejich objem, ale zároveň také několikanásobně zvýšíte obsah živin? Aktivujte prospěšné látky a objevte klíč ke svému zdraví!

číst dále ...

Zkroťte chutě na sladké, aneb 5 tipů ke sladkému životu bez cukru

V posledních letech se stal cukr v očích nás, spotřebitelů, stále více hlídanou surovinou. Na tento trend tak začali reagovat i výrobci, jenž chtějí svým zákazníkům poskytnout oblíbené produkty v alternativě bez bílého cukru. Sladké chuti se přitom nemusíme vyhýbat úplně, stačí sáhnout po produktech, za jejichž sladkou chutí stojí například ovoce, nebo přírodní sladidla, jako třeba čekanka. Jak zkrotit chutě, když se dožadují většího množství sladkostí, než tělo potřebuje?

číst dále ...

Připravte si velikonoční menu podle tradic a objevte nové recepty

Vajíčka na různé způsoby, nádivka, mazanec i beránek – oblíbených velikonočních pokrmů existuje celá řada. Zkuste letos dodržet tradici a připravit si originální velikonoční menu podle zvyklostí. Škaredá středa, Zelený čtvrtek, Velký pátek nebo Bílá sobota, přichystejte na každý den jinou specialitu. A nezapomeňte, že delikátní pokrmy nestojí jen na receptu, ale především na kvalitních surovinách.

číst dále ...

Jarní detox chutně a zdravě? Vyzkoušejte recepty z rostlinné stravy

S příchodem jara je v posledních letech čím dál populárnější dopřávat si takzvaný jarní detox organismu. Metod, jak ho docílit, je celá řada. Ideální je zvolit takovou cestu, kterou si neublížíme a bude nám příjemná i dlouhodoběji. Jedině tak totiž svému tělu dopřejeme skutečně to, co po zimě potřebuje. V žádném případě není nutné držet úplný půst, popíjet jen ovocné šťávy nebo třeba několik dnů po sobě jíst stejné jídlo. Bohatě stačí jídelníček s příchodem jara vhodně odlehčit a dopřát si na vitamíny bohatou rostlinnou stravu. Chcete-li letos očistu těla zkusit s chutí, rozumem a pestrou chutnou stravou, nechte se inspirovat recepty na chutné jarní menu od České veganské společnosti.

číst dále ...

Odlehčená oblíbená jídla, která potěší celou rodinu

Přemýšlíte, jak překvapit a hlavně nasytit vaše strávníky? Pořád probíráte nové recepty? Už nehledejte a vyzkoušejte osvědčené klasiky, ale nově s kuřecím mletým masem. Mleté maso je velmi univerzální a skvěle nahradí vepřové a hovězí maso. Zároveň je lehce stravitelné a bohaté na řadu potřebných vitamínů a podporuje nárůst a regeneraci svalové hmoty. Připravte si doma mini burgery, kuřecí tatarák, knedlíčky do polévky, sekanou, karbanátky nebo se inspirujte světovými hity jako jsou špagety bolognese, skotská vejce nebo chilli con carne. S novinkou Kuřecím steakem bez kůže mletým od Drůbežářského závodu Klatovy s 99% podílem masa vykouzlíte výtečnou hostinu na všechny způsoby.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy