REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Slizák mazlavý

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Dobře poznatelná houba. Je skvělá v sladkokyselém nálevu!


Atlas hubLatinsky: Gomphidius glutinosus

Jedlý …………… Malé plodnice jsou vynikající naložené v octě. Chuťově je podobný klouzkům. K přípravě pokrmů používáme především klobouk, který je vhodný do směsi hub. Chuť dužniny je mírně nakyslá, v pokrmech příjemná a chutná.

Doba výskytu: pozdní léto až podzim

Tento druh slizáku se dobře pozná. Najdeme ho v lokalitách typických pro růst hřibů. Najdeme ho na konci léta, především však na podzim. V mládí bývá celá plodnice zahalena do průhledné slizské blanky, která se v dospělosti roztrhne a vytvoří na třeni slizový kroužek. Při sběru se musí sloupnout slizovitá pokožka, neboť se na ni lepí veškerá nečistota. Záměna za jiný druh není možná, neboť žádný jiný slizák nemá bázi třeně jasně žlutou.

Atlas hubKlobouk má 5–12 cm v průměru, je vyklenutý, později uprostřed vmáčklý, je šedohnědý s fialovým nádechem, později vybledající do nažloutlé hnědě, ve stáří posetý černými skvrnami, celý potažený tlustou vrstvou bezbarvého slizu. Sliz je snadno slučitelný s pokožkou. Oschlý je lesklý a hladký.

Lupeny jsou tlusté, pružné, na třeň dlouze sbíhavé, v mládí bělavé, záhy od dozrávajících výtrusů načernalé. Třeň je 5–10 cm vysoký a 1,5–2 cm tlustý, je válcovitý, dolů zůžený, bělavý, naspodu citrónově žlutý. Třeň je taktéž jako klobouk pokrytý silnou vrstvou slizu, která sahá až těsně pod lupeny, kde je úzký, průhledný, prstenčitý val jako zbytek závoje, spojujícího u mladých plodnic okraj klobouku se třeněm. Dužnina je bílá, později našedlá, často s růžovým nádechem, na řezu neměnná, ve spodní části třeně citrónově žlutá. Je masitá, bez pachu, sladké chuti.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy