REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Podloubník siný

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tato houba je sice jedlá, ale roste poměrně vzácně a tak ji nesbíráme, ale raději chráníme!


Atlas hub - Houby hřibovitéLatinsky: Gyrodon lividus

Jedlý ……………… Podloubník siný je jedlý neměl by se ovšem sbírat pro kuchyňské účely, je zařazen v Červeném seznamu jako zranitelný druh. V posledních letech ubývá protože mizí jeho přirozená stanoviště. Měl by se chránit a jeho nálezy dokladovat a evidovat, viz. www.myko.cz.

Doba výskytu: červen až říjen

Roste vzácně ve vlhkých olšinách v blízkosti potoků a mokřin, jindy i v porostech s příměsí jiných stromů například topolů a bříz, ale vždy pod olšemi (Alnius), s kterými tvoří mykorhizu.

Klobouk až 90 mm, polokulovitý, později ploše klenutý, někdy se zřetelným hrbolem na středu, jindy uprostřed vmáčklý, v mládí bělavě krémový ,světle okrový, později žlutohnědý, světle hnědý, v mládí na povrchu plstnatý, na otlačených místech hnědnoucí, později částečně olysalý.

Rourky velmi krátké, ne delší než 5 mm, obtížně oddělitelné od dužniny, sbíhavé na třeň, v mládí světle žluté, později žluto olivové, ve stáří až olivové nebo hnědo olivové, na řezu modrající. Póry jsou stejné jako stěny rourek, na otlačených místech modrají nebo hnědnou.

Atlas hub - Houby hřibovitéTřeň až 80 mm, poměrně štíhlý, válcovitý, na bázi zúžený, často excentrický, zbarvený jako klobouk. Na povrchu sametový až jemně plstnatý, na otlačených místech tmavne do červenohněda.

Dužnina je světle krémová ve třeni bledě nahnědlá, po rozkrojení se zbarvuje do modra, ve třeni se příliš nemění jen lehce zesiluje, má nahnědlé zbarvení. Chuť je mírně nakyslá vůně nenápadná.

Možná záměna:

Dobře poznatelný druh podle růstu jen pod olšemi (svoji ekologii), krátkými rourkami, často excentrickým třeněm.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Co můžete očekávat od moderních pečicích trub

Klasickou pečicí troubu není třeba dlouze představovat. Jedná se o jeden ze základních kuchyňských spotřebičů, který má doma téměř každý. Umožňuje nám nejen přípravu běžných pokrmů, ale pomůže nám také s vytvořením příjemné domácí atmosféry. Však si to jen představte, vůně nedělní svíčkové, štrúdlu nebo třeba vánočního cukroví. Kdo by to nemiloval.

číst dále ...

Soutěž Svačina roku Rio Mare má rekordní účast a mediálního partnera

Soutěž Svačina roku Rio Mare vstupuje do 7. ročníku s rekordní účastí škol i studentů. I letos mladí kuchaři soutěží o ceny v hodnotě 45 000 Kč. Novinkou soutěže je rozšíření hlavních surovin o Rio Mare makrely a sardinky. Soutěž pořádá výhradní distributor značky Rio Mare na českém trhu společnost Bolton Czechia. Mediálním partnerem soutěže jsou regionální noviny Deník.

číst dále ...

U Galerie Vaňkovka se uskuteční Food Truck Festival. Gastronomický zážitek připraví 21 dodávek a 12metrový vagón

Na další várku dobrot se mohou od 11. do 13. října těšit návštěvníci Food Truck Festivalu, který se odehraje v prostorách vedle Galerie Vaňkovka. Na pultech občerstvovacích dodávek nebudou chybět například populární burgery s vyladěnými recepturami, roast beefy, kachní paličky, mexické tacos, ale i méně tradiční jídla jako kanadské hranolky poutine či čínské knedlíčky Dim Sum. Část výtěžku z prodeje občerstvení poputuje na konto Nadace Emil podporující mladé hendikepované sportovce.

číst dále ...

Péct, milovat, žít – autobiografická kniha cukráře Josefa Maršálka

A máme tu tip na autobiografickou knihu cukráře Josefa Maršálka s názvem Péct, milovat, žít. Tato tři slova Josefa dokonale vystihují! Kniha vypráví o jeho cestě za cukrařinou. Je plná jeho rodiny, přátel, barevných fotografií a najdete tam i oblíbené recepty.

číst dále ...

Zdravá hravá snídaně pro malé i velké

Snídaně je základ dne. Říkají to babičky, maminky i odborníci. První ranní pokrm nás nastartuje, dodá nám energii a často určí i náladu, která nás bude provázet po zbytek dne. Nezapomínejte proto snídat a dopřejte si na to dostatek času. A to naučte i své děti.

číst dále ...

Proč nejíme luštěniny?

Všichni víme, že jsou luštěniny zdravé, plné vlákniny a bílkovin a v neposlední řadě také vitamínů a minerálů. Přitom jsou chutné a u mnoha národů obhajují dokonce první příčky mezi konzumovanými potravinami. Co tedy způsobuje naši nechuť ke konzumaci této jinde oblíbené součásti jídelníčku?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy