REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Podloubník siný

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tato houba je sice jedlá, ale roste poměrně vzácně a tak ji nesbíráme, ale raději chráníme!


Atlas hub - Houby hřibovitéLatinsky: Gyrodon lividus

Jedlý ……………… Podloubník siný je jedlý neměl by se ovšem sbírat pro kuchyňské účely, je zařazen v Červeném seznamu jako zranitelný druh. V posledních letech ubývá protože mizí jeho přirozená stanoviště. Měl by se chránit a jeho nálezy dokladovat a evidovat, viz. www.myko.cz.

Doba výskytu: červen až říjen

Roste vzácně ve vlhkých olšinách v blízkosti potoků a mokřin, jindy i v porostech s příměsí jiných stromů například topolů a bříz, ale vždy pod olšemi (Alnius), s kterými tvoří mykorhizu.

Klobouk až 90 mm, polokulovitý, později ploše klenutý, někdy se zřetelným hrbolem na středu, jindy uprostřed vmáčklý, v mládí bělavě krémový ,světle okrový, později žlutohnědý, světle hnědý, v mládí na povrchu plstnatý, na otlačených místech hnědnoucí, později částečně olysalý.

Rourky velmi krátké, ne delší než 5 mm, obtížně oddělitelné od dužniny, sbíhavé na třeň, v mládí světle žluté, později žluto olivové, ve stáří až olivové nebo hnědo olivové, na řezu modrající. Póry jsou stejné jako stěny rourek, na otlačených místech modrají nebo hnědnou.

Atlas hub - Houby hřibovitéTřeň až 80 mm, poměrně štíhlý, válcovitý, na bázi zúžený, často excentrický, zbarvený jako klobouk. Na povrchu sametový až jemně plstnatý, na otlačených místech tmavne do červenohněda.

Dužnina je světle krémová ve třeni bledě nahnědlá, po rozkrojení se zbarvuje do modra, ve třeni se příliš nemění jen lehce zesiluje, má nahnědlé zbarvení. Chuť je mírně nakyslá vůně nenápadná.

Možná záměna:

Dobře poznatelný druh podle růstu jen pod olšemi (svoji ekologii), krátkými rourkami, často excentrickým třeněm.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

7 důvodů proč pít MatchaTea

MatchaTea je hitem poslední doby. I když tradičně byl tento zelený nápoj součástí zenových buddhistických obřadů v Japonsku, dnes jej pijí lidé po celé Evropě. Ptáte se proč? Dáme vám hned 7 odpovědí.

číst dále ...

Víte, čím si sladíte život? Vyznejte se v cukrech a sladidlech

Mnoho z nás miluje sladké a „oslazuje si život“ s různými dobrotami. Cukry a sladidla nás lákají v mnoha svých podobách. Pokud patříte mezi sladkomilce a rádi byste se více dozvěděli, čímpak si život oslazujete, následující řádky vám pomohou lépe se v cukrech a sladidlech vyznat.

číst dále ...

Nemůžete se dočkat letní grilovačky? Buďte trendy a rozpalte to už teď

Lidé se u ohně scházeli odjakživa. Již v pravěku ženy hlídaly plápolající oheň, aby nevyhasl, dokud se muži nevrátili z lovu s pořádným úlovkem. Svou symboliku měl i v tzv. temném středověku, když se pálil oheň v den, kdy se na kopcích scházely čarodějnice s ďáblem, aby společně domluvili, jak škodit lidem. Dnes se u ohně setkáváme za účelem stmelování – ať už s kytarou, nebo špekáčkem, častěji pak u grilu s vyhlídkou na příjemnou zábavu a skvělé jídlo.

číst dále ...

Kapary, delikatesa, která obohatí salát, tapas nebo pomazánku

Kapary, zelené cosi, s nímž si mnoho lidí neví rady. Co to je? A kam se hodí? Kapary jsou nerozvinutá poupata kapary trnité, která roste nejčastěji ve Středomoří, ale také v Asii. Jedná se o keř, který roste v puklinách skal nebo zídek, a proto bývá mnohdy považován za plevel. Ale chyba lávky, kapary jsou vynikající přísada do nejrůznějších pokrmů.

číst dále ...

5 tipů jak dietně připravit kuřecí maso

Hledáte vhodné, chutné a přesto dietní způsoby na přípravu kuřecího masa? Vyzkoušejte osvědčených 5 tipů na jeho úpravu od Drůbežářského závodu Klatovy. „Fit vaření“ nemusí být jen o dušení masa, stačí se vyhnout zbytečnému tuku a oleji a máte vyhráno! Záleží především na dochucení a hře s kořením a bylinkami, to vše můžete sami ovlivnit!

číst dále ...

MatchaTea: Valentýnské recepty

Den svatého Valentýna je v Česku poměrně oblíbeným svátkem, a tak se okolo 14. února všechno kolem barví do růžových a červených odstínů. Už vás tyhle barvy nebaví? Zkuste na to letos jít jinak a vsaďte na zelenou s MatchaTea!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy