REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Podloubník siný

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tato houba je sice jedlá, ale roste poměrně vzácně a tak ji nesbíráme, ale raději chráníme!


Atlas hub - Houby hřibovitéLatinsky: Gyrodon lividus

Jedlý ……………… Podloubník siný je jedlý neměl by se ovšem sbírat pro kuchyňské účely, je zařazen v Červeném seznamu jako zranitelný druh. V posledních letech ubývá protože mizí jeho přirozená stanoviště. Měl by se chránit a jeho nálezy dokladovat a evidovat, viz. www.myko.cz.

Doba výskytu: červen až říjen

Roste vzácně ve vlhkých olšinách v blízkosti potoků a mokřin, jindy i v porostech s příměsí jiných stromů například topolů a bříz, ale vždy pod olšemi (Alnius), s kterými tvoří mykorhizu.

Klobouk až 90 mm, polokulovitý, později ploše klenutý, někdy se zřetelným hrbolem na středu, jindy uprostřed vmáčklý, v mládí bělavě krémový ,světle okrový, později žlutohnědý, světle hnědý, v mládí na povrchu plstnatý, na otlačených místech hnědnoucí, později částečně olysalý.

Rourky velmi krátké, ne delší než 5 mm, obtížně oddělitelné od dužniny, sbíhavé na třeň, v mládí světle žluté, později žluto olivové, ve stáří až olivové nebo hnědo olivové, na řezu modrající. Póry jsou stejné jako stěny rourek, na otlačených místech modrají nebo hnědnou.

Atlas hub - Houby hřibovitéTřeň až 80 mm, poměrně štíhlý, válcovitý, na bázi zúžený, často excentrický, zbarvený jako klobouk. Na povrchu sametový až jemně plstnatý, na otlačených místech tmavne do červenohněda.

Dužnina je světle krémová ve třeni bledě nahnědlá, po rozkrojení se zbarvuje do modra, ve třeni se příliš nemění jen lehce zesiluje, má nahnědlé zbarvení. Chuť je mírně nakyslá vůně nenápadná.

Možná záměna:

Dobře poznatelný druh podle růstu jen pod olšemi (svoji ekologii), krátkými rourkami, často excentrickým třeněm.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

6 tipů na bezpečný detox

Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás bude radostí.

číst dále ...

Jaký nápoj nejvíce přes den pijete?

Dostatečný příjem vody, ale i jiných tekutin, je pro naše tělo nezbytné a pomáhá nám v mnoha ohledech. Ano je důležité pít, ideálně pak postupně, během celého dne a dodržovat tak pitný režim. Ale co většina z nás vlastně přes den pije? Je to jen obyčejná voda, litry kávy nebo si dopřáváme nějaké kupované sladké nápoje?

číst dále ...

Nápadité recepty, díky nimž zase dopnete kalhoty

Leden, do kalhot vlezem. I tak bychom si mohli s nadsázkou poupravit známou českou pranostiku. Vánoční hodování se na nás totiž většinou podepíše a v prvním měsíci roku můžeme mít problém dopnout pásek, kalhoty, sukni… Navíc se zase proměnily naše chutě a my toužíme po něčem vyloženě lehkém, nepříliš mastném. Pozor, to ovšem neznamená, že to nebude dobré! Pokud je pokrm nabitý kvalitními surovinami, které poznáte také díky značkám kvality (např. Klasa, Regionální potravina nebo Bio), zažijete chuťové orgie. A navíc pak budete mít v bříšku jako v pokojíčku. Pojďme na to.

číst dále ...

Suchej únor? Tak na ten se napijem – nealkoholický Hrozňáček od Rybízáku k tomu přímo vybízí

Únor se v České republice zapsal jako měsíc bez alkoholu. Pokud neradi trháte partu, ale chuť vína by vám chyběla, přesedlejte v únoru na nealkoholické ovocné víno. V sortimentu české značky Rybízák najdete výborné víno Hrozňáček – chutná skvěle, ale je bez alkoholu.

číst dále ...

Cena medu zůstane i přes velký nedostatek českého lesního medu stejná, očekává se rekordní zájem

Český lesní med koncem ledna v obchodech dojde z důvodu špatné snůšky, komentuje situaci Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu. Včely vyprodukovaly v roce 2020 nejméně medu za posledních 20 let.

číst dále ...

Vliv olivového oleje na vaše zdraví

Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

číst dále ...

Stylové streetfoodové recepty pro vás a vaše přátele

Na streetfoodové dobroty, které důvěrně znáte z trhů a festivalů, už nemusíte čekat! Šikovné a známé české food-blogerky Markéta v troubě a S vášní pro jídlo, pro vás připravily chutné a jednoduché recepty s McCain hranolky Crispers, které jsou jako vystřižené ze streetfoodového jídelního lístku. Recepty jsou připravené i v duchu dalších trendů: uvědomělého vaření a neplýtvání jídlem. Oba trendy vybízí připravovat jídlo ze surovin, které máme běžně doma a když nevyužijeme celé balení některé potraviny, můžeme si ji nechat na jindy. Pozvěte přátele, rodinu a vychutnejte si spolu streetfoodové pokrmy v pohodlí domova.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy