REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Křemenáč krvavý

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Má raději slunné místo blízko dubů. Starší nohy raději vyhazujte, dřevnatí.


Atlas hub - Houby hřibovitéLatinsky: Leccinum aurantiacum syn. L. quercinum L. populinum

Jiný název: Křemenáč dubový

Jedlý ………………… Křemenáč krvavý je výborný jedlý druh houby, u starších plodnic nesbíráme třeně jsou příliš dřevnaté, vhodný jak na zavaření (především mladé plodnice), tak na smaženici, do směsí polévek, větší klobouky pokrájené na plátky lze obalovat jako řízky.

Doba výskytu: červenec až říjen

V některých oblastech roste hojně jinde jen roztroušeně, roste v lesích i mimo les pod duby a osikami. Česky též křemenáč dubový, praktičtí houbaři jej většinou neodlišují od křemenáče osikového.

Klobouk až 200 mm, nejprve polokulovitý, potom klenutý, nakonec poduškovitý, oranžově červený, sytě červený nebo červenorezavý, povrch klobouku je jemně plstnatý, ve stáří často olysalý, za vlhka trochu lepkavý. Rourky dlouhé až 30 mm, stěny rourek bělavé, ve stáří nahnědle, šedavé na řezu tmavnoucí.

Póry jsou zbarvené hnědookrově až sytě hnědě, ve stáří vybledají na otlačených místech růžový potom tmavnou. Třeň až 200 mm, válcovitý, protáhlý, narezavělý, načervenalý, nahnědlý, pokrytý šupinkami ješ jsou od mládí červenorezavé, červené červenohnědé, v dospělosti červenočerné nebo hnědočerné. Poraněná místa na povrchu třeně mají načervenalý nebo narezavělý odstín, na spodní části se někdy objevují modrozelené skvrny.

Dužnina je bílá nebo bělavá, na řezu se mění do špinavě růžové,p otom tmavne. V bázi třeně dužnina netmavne, ale velice zvolna se mění do modra a přechází do zelena. Chuť je mírná vůně příjemná.

Možná záměna:

Za křemenáč osikový (Leccinum rúfům), který má ústí rourek bílé, šupinky na třeni také a poranění na třeni, například ožerky plžů se nezbarvují červeně ani červenorezavě.

Atlas hub - Houby hřibovitéPoznámka:

Křemenáče nikdy nebývají červivé, mají příliš tvrdou tuhou dužninu, sedí i název křemenáč – křemen hmyz nedovede svými kladélky prorazit dužnina a naklást vajíčka, naopak houby s měkkou dužninou například hřib žlutomasý, lidově babka a podobné druhy z jeho okruhu bývají napadeny nejčastěji a jsou nejvíce červivé. Na druhém místě v červivost by se umístily některé druhy holubinek s měkkou dužninou a klouzci, v teplých letních suchých dnech je i velká červivost u hřibů např. u hřibu dubového a smrkového. Často se setkáváme také s velmi červivými jedlými druhů ryzců, například u ryzce smrkového a pravého.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

4 nejlepší třešňové Cake Pops recepty

Tak dobré a přitom tak rychle pryč. Třešně jsou jedna z těch typicky letních surovin, která je pryč dřív, než se rozkoukáte. Vrhněte se na ně tento rok pořádně a až se vám přejí čerstvé, zakomponujte je do dezertů! Hitem jsou teď dezerty, které si každý jednoduše vezme do ruky bez složitého krájení a oddělování.

číst dále ...

3 okamžiky, kdy se vyhnout cukru a vsadit na svačinku plnou bílkovin

Když nás trápí pocit hladu, zaženeme ho jídlem. Spousta potravin ho dokáže přirozeným způsobem potlačit, obzvlášť potom ty, které jsou bohaté na proteiny a navozují rychlý pocit sytosti. Jiné zase naopak ovlivňují chutě a je lepší se jim vyhnout obloukem. Jsou to ty s vysokým glykemickým indexem, které sice „zaplácnou“, ale zanedlouho se žaludek ozve znovu a o to silněji. Obzvlášť pozor si dejte na potraviny, v kterých byste nenápadně ukrytý cukr nečekali. Ozývá se hlad nevhod? Zažeňte ho unikátní proteinovou tyčinku bez přidaného cukru.

číst dále ...

Bageterie Boulevard uvádí nové menu podle známého izraelského šéfkuchaře, jako první ho ochutnal izraelský velvyslanec

Zákazníci Bageterie Boulevard možnost ochutnat nové sezónní Chef Menu, které pro ně sestavil přední izraelský šéfkuchař Charlie Fadida z Tel Avivu. V menu hrají prim chutě i suroviny typické pro izraelskou kuchyni. Kromě dvou různých baget a polévky se v rámci řady Balanced calories představí také vegetariánský burger a veganský wrap. Nové Chef Menu je dostupné na všech pobočkách Bageterie Boulevard. Jako první menu ochutnal velvyslanec Státu Izrael v České republice Daniel Meron.

číst dále ...

Zpestřete si grilování prvním nutričně kompletním rostlinným burgerem od české Many

Česká firma Mana přišla s novinkou, kterou je první nutričně kompletní rostlinný burger na světě. I přes jeho rostlinný původ neztrácí tento burger nic na chuti ani textuře. Díky intenzivnímu vývoji se podařilo vytvořit burger, který chutná stejně dobře jako ty masové, má pevnou strukturu, a přitom je i skvěle šťavnatý. ManaBurger není jen pro vegany, ale i pro ty, kteří mají rádi chuť poctivého burgeru z hovězího masa, ale chtějí si místo něj občas dopřát zdravější a nutričně plnohodnotnou alternativu vyrobenou s výrazně nižším dopadem na planetu. Výroba tohoto burgeru je totiž výrazně šetrnější k životnímu prostředí než produkce hovězího masa. Energetická náročnost je o polovinu nižší a spotřeba vody dokonce o 99 %.

číst dále ...

Zelenina jako strašák dětských talířů

Zelenina – základní potravina, která by měla mít své místo v dospělém, ale i dětském jídelníčku. Jenže donutit děti zeleninu jíst, bývá občas problém. Můžete ji ale šikovně schovat do jídel, ve kterých nepůjde tolik poznat. Přinášíme vám tipy, jak udělat pokrmy ze zeleniny atraktivnější a taky chutnější.

číst dále ...

Netradiční recepty ze zeleniny

Ani vás už nebaví neustálé vymýšlení receptů? Rádi byste uvařili něco nového, chutného, barevného a zároveň plného vitamínů? Sáhněte do spíže po zelenině a zkuste tentokrát připravit netradiční pokrmy, které zachutnají nejen vám, ale celé rodině!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy