REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Křemenáč krvavý

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Má raději slunné místo blízko dubů. Starší nohy raději vyhazujte, dřevnatí.


Atlas hub - Houby hřibovitéLatinsky: Leccinum aurantiacum syn. L. quercinum L. populinum

Jiný název: Křemenáč dubový

Jedlý ………………… Křemenáč krvavý je výborný jedlý druh houby, u starších plodnic nesbíráme třeně jsou příliš dřevnaté, vhodný jak na zavaření (především mladé plodnice), tak na smaženici, do směsí polévek, větší klobouky pokrájené na plátky lze obalovat jako řízky.

Doba výskytu: červenec až říjen

V některých oblastech roste hojně jinde jen roztroušeně, roste v lesích i mimo les pod duby a osikami. Česky též křemenáč dubový, praktičtí houbaři jej většinou neodlišují od křemenáče osikového.

Klobouk až 200 mm, nejprve polokulovitý, potom klenutý, nakonec poduškovitý, oranžově červený, sytě červený nebo červenorezavý, povrch klobouku je jemně plstnatý, ve stáří často olysalý, za vlhka trochu lepkavý. Rourky dlouhé až 30 mm, stěny rourek bělavé, ve stáří nahnědle, šedavé na řezu tmavnoucí.

Póry jsou zbarvené hnědookrově až sytě hnědě, ve stáří vybledají na otlačených místech růžový potom tmavnou. Třeň až 200 mm, válcovitý, protáhlý, narezavělý, načervenalý, nahnědlý, pokrytý šupinkami ješ jsou od mládí červenorezavé, červené červenohnědé, v dospělosti červenočerné nebo hnědočerné. Poraněná místa na povrchu třeně mají načervenalý nebo narezavělý odstín, na spodní části se někdy objevují modrozelené skvrny.

Dužnina je bílá nebo bělavá, na řezu se mění do špinavě růžové,p otom tmavne. V bázi třeně dužnina netmavne, ale velice zvolna se mění do modra a přechází do zelena. Chuť je mírná vůně příjemná.

Možná záměna:

Za křemenáč osikový (Leccinum rúfům), který má ústí rourek bílé, šupinky na třeni také a poranění na třeni, například ožerky plžů se nezbarvují červeně ani červenorezavě.

Atlas hub - Houby hřibovitéPoznámka:

Křemenáče nikdy nebývají červivé, mají příliš tvrdou tuhou dužninu, sedí i název křemenáč – křemen hmyz nedovede svými kladélky prorazit dužnina a naklást vajíčka, naopak houby s měkkou dužninou například hřib žlutomasý, lidově babka a podobné druhy z jeho okruhu bývají napadeny nejčastěji a jsou nejvíce červivé. Na druhém místě v červivost by se umístily některé druhy holubinek s měkkou dužninou a klouzci, v teplých letních suchých dnech je i velká červivost u hřibů např. u hřibu dubového a smrkového. Často se setkáváme také s velmi červivými jedlými druhů ryzců, například u ryzce smrkového a pravého.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Co je to půst? A proč ho držet?

Vyzkoušejte si, zda vašemu tělu neprospěje začít jíst střídmě, jak to dělaly vaše babičky a prababičky. Po hojných a výživných vánočních svátcích začali naši předkové slavit další blahobytný svátek plný domácích zabíječek, pečené drůbeže a koblih, byl to masopust. Masopustem je označováno více jak 40 denní období od Tří králů 6.1. až do Popeleční středy. Po tomto období hojnosti však v minulosti vždy následoval půst. Před svátky jara Velikonocemi a Kristovým zmrtvýchvstáním bylo potřeba očistit tělo i mysl a začít žít střídměji. A k tomu byl dobrý právě půst, který tehdy trval 6 týdnů.

číst dále ...

Pernerka spojuje síly s Lidlem – zákazníkům nabídne bio žitný chléb ze své mouky

V březnu začne Lidl ve všech svých prodejnách nabízet nový bio chléb z české produkce. Bio žitný chléb peče z české mouky Pernerka rodinná pekárna Nopek. Zákazníci se mohou těšit na lokální produkt s kvalitním složením, který výborně chutná a splňuje bio standardy.

číst dále ...

Zdraví klíčí v semínkách… Stačí je „odemknout“!

Posilují imunitu, pomáhají při některých civilizačních chorobách, jsou skvělým pomocníkem při různých dietách… Semínka či ořechy patří do oblíbené rodiny superpotravin, které jsou pro naše tělo prospěšné v mnoha směrech. Věděli jste ovšem, že díky vodě nabobtná nejen jejich objem, ale zároveň také několikanásobně zvýšíte obsah živin? Aktivujte prospěšné látky a objevte klíč ke svému zdraví!

číst dále ...

Zkroťte chutě na sladké, aneb 5 tipů ke sladkému životu bez cukru

V posledních letech se stal cukr v očích nás, spotřebitelů, stále více hlídanou surovinou. Na tento trend tak začali reagovat i výrobci, jenž chtějí svým zákazníkům poskytnout oblíbené produkty v alternativě bez bílého cukru. Sladké chuti se přitom nemusíme vyhýbat úplně, stačí sáhnout po produktech, za jejichž sladkou chutí stojí například ovoce, nebo přírodní sladidla, jako třeba čekanka. Jak zkrotit chutě, když se dožadují většího množství sladkostí, než tělo potřebuje?

číst dále ...

Připravte si velikonoční menu podle tradic a objevte nové recepty

Vajíčka na různé způsoby, nádivka, mazanec i beránek – oblíbených velikonočních pokrmů existuje celá řada. Zkuste letos dodržet tradici a připravit si originální velikonoční menu podle zvyklostí. Škaredá středa, Zelený čtvrtek, Velký pátek nebo Bílá sobota, přichystejte na každý den jinou specialitu. A nezapomeňte, že delikátní pokrmy nestojí jen na receptu, ale především na kvalitních surovinách.

číst dále ...

Jarní detox chutně a zdravě? Vyzkoušejte recepty z rostlinné stravy

S příchodem jara je v posledních letech čím dál populárnější dopřávat si takzvaný jarní detox organismu. Metod, jak ho docílit, je celá řada. Ideální je zvolit takovou cestu, kterou si neublížíme a bude nám příjemná i dlouhodoběji. Jedině tak totiž svému tělu dopřejeme skutečně to, co po zimě potřebuje. V žádném případě není nutné držet úplný půst, popíjet jen ovocné šťávy nebo třeba několik dnů po sobě jíst stejné jídlo. Bohatě stačí jídelníček s příchodem jara vhodně odlehčit a dopřát si na vitamíny bohatou rostlinnou stravu. Chcete-li letos očistu těla zkusit s chutí, rozumem a pestrou chutnou stravou, nechte se inspirovat recepty na chutné jarní menu od České veganské společnosti.

číst dále ...

Odlehčená oblíbená jídla, která potěší celou rodinu

Přemýšlíte, jak překvapit a hlavně nasytit vaše strávníky? Pořád probíráte nové recepty? Už nehledejte a vyzkoušejte osvědčené klasiky, ale nově s kuřecím mletým masem. Mleté maso je velmi univerzální a skvěle nahradí vepřové a hovězí maso. Zároveň je lehce stravitelné a bohaté na řadu potřebných vitamínů a podporuje nárůst a regeneraci svalové hmoty. Připravte si doma mini burgery, kuřecí tatarák, knedlíčky do polévky, sekanou, karbanátky nebo se inspirujte světovými hity jako jsou špagety bolognese, skotská vejce nebo chilli con carne. S novinkou Kuřecím steakem bez kůže mletým od Drůbežářského závodu Klatovy s 99% podílem masa vykouzlíte výtečnou hostinu na všechny způsoby.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy