REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Křemenáč osikový

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedná se o nejběžnější druh křemenáče.


Atlas hub - Houby hřibovitéLatinsky: Leccinum aurantiacum

Jedlý ……………….. Je velmi chutný, hodí se i pro sušení.

Doba výskytu: léto až podzim

Najdeme jej například pod osikami, topoly či břízami. Má jasně oranžovou barvu klobouku a tak lze jeho plodnice spatřit i na větší vzdálenost. S oblibou roste ve větším množství. Zaměnitelný je za křemenáč březový, který má ale na třmeni tmavé šupinky, které křemenáč osikový nemá.

Klobouk je široký 40-150 mm, červeně oranžový až tmavě cihlově oranžový, jemně plstnatý, nelesklý, masitý, v mládí polokulovitý až kulovitý. Pokožka klobouku přesahuje okraj, tvoří blanitý lem a u mladých uzavřených plodnic přesahuje na třen. Později je klenutě rozložený a má stále patrný blanitý okraj.

Trubky jsou vysoké 6-30 mm, kolem třeně volné, bělavé, později šedavé, husté. Ústí jsou středně jemná, bělavá, ve stáří zahnědlá.

Třen je dlouhý 40-150 mm a tlustý 15-40 mm, v mládí mírně břichatý, později válcovitý, tuhý, nerovný, hrubě sítnatě šupinatý. Šupinky jsou zpočátku světlé (bělavé), později červenohnědé, směrem dolů tmavší. Dužnina je na řezu zprvu bělavá, později červenohnědá až zcela tmavá. Na spodu třeně mění po dotyku barvu do modrozelená, později otlaky také úplně ztmavnou. Mladé plodnice mají dužninu velmi jemnou, pevnou a chutnou, u starších v klobouku dužnina měkne, ve třeni tuhne a vysychá. Málo červiví. Chuť i vůni má příjemně houbovou. Výtrusy jsou velké, vřetenovité, hladké, žlutohnědé. Výtrusný prach je hnědý.

Atlas hub - Houby hřibovité Atlas hub - Houby hřibovitéMožná záměna:

Podobně jako křemenáč březový je také jedlý a opravdu chutný. V kuchyni je všestranně použitelný a je velmi ceněn i na trzích pro své zdravé a pevné plodnice i celkově pěkný vzhled.

Záměna s jedovatými houbami nehrozí. Lidově se křemenáči osikovému říká např. osičník, červenáč osikář, vosičník a na Slovensku komprda.

Autor fotgrafií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy