REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Křemenáč březový

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Chcete-li si připravit chutné houbové řízky, tak právě tato houba je ta pravá!


Atlas hub - Houby hřibovitéLatinsky: Leccinum versipelle

Jedlý ……………….. Po tepelné úpravě dužina tmavne. Je skvělý na řízky!

Doba výskytu: léto až podzim

Tento druh roste obvykle pod břízami. Lepší je sbírat mladší plodnice. Křemenáč březový je možné zaměnit například za křemenáč borový, který však roste pod borovicemi a za křemenáč osikový rostoucí pod listnáči, jenž má jinou barvu klobouku, ale hlavně nemá na třmeni žádné šupinky.

Klobouk je 8-25 cm široký, krásně oranžově zbarvený, v mládí lehce hedvábný, ve stáří hladký nebo mírně šupinkatý, což závisí na povětrnostních podmínkách, obvykle suchý. Třeň může dosáhnout výšky až 20 cm, je bílý až šedavý, pokrytý hnědými až černými šupinkami, poraněním třeň slabě modrá.

Póry jsou bělavé až šedé. Dužnina je bledá, stářím červenající. Vůně příjemně houbová. Překrojíme-li tuto houbu, zbarví se na řezu poměrně rychle do černa, není třeba ji ale zahazovat, protože i tak je k jídlu velmi dobrá.

Atlas hub - Houby hřibovitéKřemenáčů u nás roste samozřejmě vícero a jejich přesná identifikace není v některých případech úplně jednoduchá.

Velkou roli zde hraje mykorrhizní partner, tedy dřevina, pod kterou se určitý druh nachází, dále barva klobouku a šupin na třeni a v neposlední řadě také barevná reakce na řezu celé plodnice.

Autor fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy