REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Křemenáč bělostný

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Křemenáč bělostný je sice jedlý, ale kriticky ohrožený druh! Měl by se chránit a jeho nálezy evidovat.


Atlas hub - Houby hřibovitéLatinsky: Leccinum percandidum rpilar

Jiný název: Křemenáč narůžovělý

Jedlý …………… Křemenáč bělostný je sice jedlý, ale kriticky ohrožený druh, jeho nálezy by se měli  dokladovat a evidovat!

Doba výskytu: červen až říjen

Klobouk až 140 mm, v mládí polokulovitý, později klenutý, nakonec poduškovitý, v mládí bílý, bělavý nebo nepatrně narůžovělý, na otlačených místech tmavnoucí, později často s rezavě narůžovělým  nádechem, někdy rezavě skvrnitý, zejména na temeni, okraj klobouku je v mládí olemovaný nepravidelnou přívěskatou blankou, která během dalšího růstu mizí. Rourky jsou až 25 mm, dlouhé, bělavé nebo nepatrně nažloutlé, ve stáří našedlé nebo nahnědlé, na řezu tmavnoucí, póry jsou stejně zbarveny jako stěny rourek.

Třeň až 200 mm, protáhlý, téměř válcovitý, v horní části trochu zúžený, povrch třeně je bílý nebo bělavý, roztrhaný na malé šupinky. Šupiny jsou v dospělosti bílé nebo bělavé, na dotek rychle tmavnou, na bazálni části třeně se vyskytují modré nebo modrozelené skvrny. Dužnina je bílá nebo bělavá, na řezu je v klobouku a horní polovině třeně nejdříve špinavě růžová, potom tmavne do šedofialova nebo hnědošeda, v bázi třeně se zbarvuje do modra nebo modrozelena, chuť je mírná, příjemná, vůně nenápadná.

Velmi vzácný druh jehož ekologie ještě není dostatečně známá. V mykologické literatuře je uváděn jako symbiont břízy, ale pozorování v terénu naznačuje, že je spíše vázán na osiky. Roste většinou v březových porostech s vtroušenou osikou. V Červeném seznamu je uveden jako kriticky ohrožený druh, všeobecně velmi vzácný druh v celé střední Evropě, starší český název byl křemenáč narůžovělý – Leccinum roseotinctum.

Možná záměna:

Křemenáč bělostný se podobá křemenáči osikovému, od kterého se právě liší bělavým zbarvením klobouku, od kozáka bílého se liší robustnějšími plodnicemi, přívěskatou blankou a tmavnutím dužniny.

Autor textu: D. Marounek, autor fotografie R.

Pilař

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

6 tipů na bezpečný detox

Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás bude radostí.

číst dále ...

Jaký nápoj nejvíce přes den pijete?

Dostatečný příjem vody, ale i jiných tekutin, je pro naše tělo nezbytné a pomáhá nám v mnoha ohledech. Ano je důležité pít, ideálně pak postupně, během celého dne a dodržovat tak pitný režim. Ale co většina z nás vlastně přes den pije? Je to jen obyčejná voda, litry kávy nebo si dopřáváme nějaké kupované sladké nápoje?

číst dále ...

Nápadité recepty, díky nimž zase dopnete kalhoty

Leden, do kalhot vlezem. I tak bychom si mohli s nadsázkou poupravit známou českou pranostiku. Vánoční hodování se na nás totiž většinou podepíše a v prvním měsíci roku můžeme mít problém dopnout pásek, kalhoty, sukni… Navíc se zase proměnily naše chutě a my toužíme po něčem vyloženě lehkém, nepříliš mastném. Pozor, to ovšem neznamená, že to nebude dobré! Pokud je pokrm nabitý kvalitními surovinami, které poznáte také díky značkám kvality (např. Klasa, Regionální potravina nebo Bio), zažijete chuťové orgie. A navíc pak budete mít v bříšku jako v pokojíčku. Pojďme na to.

číst dále ...

Suchej únor? Tak na ten se napijem – nealkoholický Hrozňáček od Rybízáku k tomu přímo vybízí

Únor se v České republice zapsal jako měsíc bez alkoholu. Pokud neradi trháte partu, ale chuť vína by vám chyběla, přesedlejte v únoru na nealkoholické ovocné víno. V sortimentu české značky Rybízák najdete výborné víno Hrozňáček – chutná skvěle, ale je bez alkoholu.

číst dále ...

Cena medu zůstane i přes velký nedostatek českého lesního medu stejná, očekává se rekordní zájem

Český lesní med koncem ledna v obchodech dojde z důvodu špatné snůšky, komentuje situaci Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu. Včely vyprodukovaly v roce 2020 nejméně medu za posledních 20 let.

číst dále ...

Vliv olivového oleje na vaše zdraví

Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

číst dále ...

Stylové streetfoodové recepty pro vás a vaše přátele

Na streetfoodové dobroty, které důvěrně znáte z trhů a festivalů, už nemusíte čekat! Šikovné a známé české food-blogerky Markéta v troubě a S vášní pro jídlo, pro vás připravily chutné a jednoduché recepty s McCain hranolky Crispers, které jsou jako vystřižené ze streetfoodového jídelního lístku. Recepty jsou připravené i v duchu dalších trendů: uvědomělého vaření a neplýtvání jídlem. Oba trendy vybízí připravovat jídlo ze surovin, které máme běžně doma a když nevyužijeme celé balení některé potraviny, můžeme si ji nechat na jindy. Pozvěte přátele, rodinu a vychutnejte si spolu streetfoodové pokrmy v pohodlí domova.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy