REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Křemenáč bělostný

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Křemenáč bělostný je sice jedlý, ale kriticky ohrožený druh! Měl by se chránit a jeho nálezy evidovat.


Atlas hub - Houby hřibovitéLatinsky: Leccinum percandidum rpilar

Jiný název: Křemenáč narůžovělý

Jedlý …………… Křemenáč bělostný je sice jedlý, ale kriticky ohrožený druh, jeho nálezy by se měli  dokladovat a evidovat!

Doba výskytu: červen až říjen

Klobouk až 140 mm, v mládí polokulovitý, později klenutý, nakonec poduškovitý, v mládí bílý, bělavý nebo nepatrně narůžovělý, na otlačených místech tmavnoucí, později často s rezavě narůžovělým  nádechem, někdy rezavě skvrnitý, zejména na temeni, okraj klobouku je v mládí olemovaný nepravidelnou přívěskatou blankou, která během dalšího růstu mizí. Rourky jsou až 25 mm, dlouhé, bělavé nebo nepatrně nažloutlé, ve stáří našedlé nebo nahnědlé, na řezu tmavnoucí, póry jsou stejně zbarveny jako stěny rourek.

Třeň až 200 mm, protáhlý, téměř válcovitý, v horní části trochu zúžený, povrch třeně je bílý nebo bělavý, roztrhaný na malé šupinky. Šupiny jsou v dospělosti bílé nebo bělavé, na dotek rychle tmavnou, na bazálni části třeně se vyskytují modré nebo modrozelené skvrny. Dužnina je bílá nebo bělavá, na řezu je v klobouku a horní polovině třeně nejdříve špinavě růžová, potom tmavne do šedofialova nebo hnědošeda, v bázi třeně se zbarvuje do modra nebo modrozelena, chuť je mírná, příjemná, vůně nenápadná.

Velmi vzácný druh jehož ekologie ještě není dostatečně známá. V mykologické literatuře je uváděn jako symbiont břízy, ale pozorování v terénu naznačuje, že je spíše vázán na osiky. Roste většinou v březových porostech s vtroušenou osikou. V Červeném seznamu je uveden jako kriticky ohrožený druh, všeobecně velmi vzácný druh v celé střední Evropě, starší český název byl křemenáč narůžovělý – Leccinum roseotinctum.

Možná záměna:

Křemenáč bělostný se podobá křemenáči osikovému, od kterého se právě liší bělavým zbarvením klobouku, od kozáka bílého se liší robustnějšími plodnicemi, přívěskatou blankou a tmavnutím dužniny.

Autor textu: D. Marounek, autor fotografie R.

Pilař

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Co můžete očekávat od moderních pečicích trub

Klasickou pečicí troubu není třeba dlouze představovat. Jedná se o jeden ze základních kuchyňských spotřebičů, který má doma téměř každý. Umožňuje nám nejen přípravu běžných pokrmů, ale pomůže nám také s vytvořením příjemné domácí atmosféry. Však si to jen představte, vůně nedělní svíčkové, štrúdlu nebo třeba vánočního cukroví. Kdo by to nemiloval.

číst dále ...

Soutěž Svačina roku Rio Mare má rekordní účast a mediálního partnera

Soutěž Svačina roku Rio Mare vstupuje do 7. ročníku s rekordní účastí škol i studentů. I letos mladí kuchaři soutěží o ceny v hodnotě 45 000 Kč. Novinkou soutěže je rozšíření hlavních surovin o Rio Mare makrely a sardinky. Soutěž pořádá výhradní distributor značky Rio Mare na českém trhu společnost Bolton Czechia. Mediálním partnerem soutěže jsou regionální noviny Deník.

číst dále ...

U Galerie Vaňkovka se uskuteční Food Truck Festival. Gastronomický zážitek připraví 21 dodávek a 12metrový vagón

Na další várku dobrot se mohou od 11. do 13. října těšit návštěvníci Food Truck Festivalu, který se odehraje v prostorách vedle Galerie Vaňkovka. Na pultech občerstvovacích dodávek nebudou chybět například populární burgery s vyladěnými recepturami, roast beefy, kachní paličky, mexické tacos, ale i méně tradiční jídla jako kanadské hranolky poutine či čínské knedlíčky Dim Sum. Část výtěžku z prodeje občerstvení poputuje na konto Nadace Emil podporující mladé hendikepované sportovce.

číst dále ...

Péct, milovat, žít – autobiografická kniha cukráře Josefa Maršálka

A máme tu tip na autobiografickou knihu cukráře Josefa Maršálka s názvem Péct, milovat, žít. Tato tři slova Josefa dokonale vystihují! Kniha vypráví o jeho cestě za cukrařinou. Je plná jeho rodiny, přátel, barevných fotografií a najdete tam i oblíbené recepty.

číst dále ...

Zdravá hravá snídaně pro malé i velké

Snídaně je základ dne. Říkají to babičky, maminky i odborníci. První ranní pokrm nás nastartuje, dodá nám energii a často určí i náladu, která nás bude provázet po zbytek dne. Nezapomínejte proto snídat a dopřejte si na to dostatek času. A to naučte i své děti.

číst dále ...

Proč nejíme luštěniny?

Všichni víme, že jsou luštěniny zdravé, plné vlákniny a bílkovin a v neposlední řadě také vitamínů a minerálů. Přitom jsou chutné a u mnoha národů obhajují dokonce první příčky mezi konzumovanými potravinami. Co tedy způsobuje naši nechuť ke konzumaci této jinde oblíbené součásti jídelníčku?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy