REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Křemenáč bělostný

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Křemenáč bělostný je sice jedlý, ale kriticky ohrožený druh! Měl by se chránit a jeho nálezy evidovat.


Atlas hub - Houby hřibovitéLatinsky: Leccinum percandidum rpilar

Jiný název: Křemenáč narůžovělý

Jedlý …………… Křemenáč bělostný je sice jedlý, ale kriticky ohrožený druh, jeho nálezy by se měli  dokladovat a evidovat!

Doba výskytu: červen až říjen

Klobouk až 140 mm, v mládí polokulovitý, později klenutý, nakonec poduškovitý, v mládí bílý, bělavý nebo nepatrně narůžovělý, na otlačených místech tmavnoucí, později často s rezavě narůžovělým  nádechem, někdy rezavě skvrnitý, zejména na temeni, okraj klobouku je v mládí olemovaný nepravidelnou přívěskatou blankou, která během dalšího růstu mizí. Rourky jsou až 25 mm, dlouhé, bělavé nebo nepatrně nažloutlé, ve stáří našedlé nebo nahnědlé, na řezu tmavnoucí, póry jsou stejně zbarveny jako stěny rourek.

Třeň až 200 mm, protáhlý, téměř válcovitý, v horní části trochu zúžený, povrch třeně je bílý nebo bělavý, roztrhaný na malé šupinky. Šupiny jsou v dospělosti bílé nebo bělavé, na dotek rychle tmavnou, na bazálni části třeně se vyskytují modré nebo modrozelené skvrny. Dužnina je bílá nebo bělavá, na řezu je v klobouku a horní polovině třeně nejdříve špinavě růžová, potom tmavne do šedofialova nebo hnědošeda, v bázi třeně se zbarvuje do modra nebo modrozelena, chuť je mírná, příjemná, vůně nenápadná.

Velmi vzácný druh jehož ekologie ještě není dostatečně známá. V mykologické literatuře je uváděn jako symbiont břízy, ale pozorování v terénu naznačuje, že je spíše vázán na osiky. Roste většinou v březových porostech s vtroušenou osikou. V Červeném seznamu je uveden jako kriticky ohrožený druh, všeobecně velmi vzácný druh v celé střední Evropě, starší český název byl křemenáč narůžovělý – Leccinum roseotinctum.

Možná záměna:

Křemenáč bělostný se podobá křemenáči osikovému, od kterého se právě liší bělavým zbarvením klobouku, od kozáka bílého se liší robustnějšími plodnicemi, přívěskatou blankou a tmavnutím dužniny.

Autor textu: D. Marounek, autor fotografie R.

Pilař

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy