REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Křemenáč bělostný

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Křemenáč bělostný je sice jedlý, ale kriticky ohrožený druh! Měl by se chránit a jeho nálezy evidovat.


Atlas hub - Houby hřibovitéLatinsky: Leccinum percandidum rpilar

Jiný název: Křemenáč narůžovělý

Jedlý …………… Křemenáč bělostný je sice jedlý, ale kriticky ohrožený druh, jeho nálezy by se měli  dokladovat a evidovat!

Doba výskytu: červen až říjen

Klobouk až 140 mm, v mládí polokulovitý, později klenutý, nakonec poduškovitý, v mládí bílý, bělavý nebo nepatrně narůžovělý, na otlačených místech tmavnoucí, později často s rezavě narůžovělým  nádechem, někdy rezavě skvrnitý, zejména na temeni, okraj klobouku je v mládí olemovaný nepravidelnou přívěskatou blankou, která během dalšího růstu mizí. Rourky jsou až 25 mm, dlouhé, bělavé nebo nepatrně nažloutlé, ve stáří našedlé nebo nahnědlé, na řezu tmavnoucí, póry jsou stejně zbarveny jako stěny rourek.

Třeň až 200 mm, protáhlý, téměř válcovitý, v horní části trochu zúžený, povrch třeně je bílý nebo bělavý, roztrhaný na malé šupinky. Šupiny jsou v dospělosti bílé nebo bělavé, na dotek rychle tmavnou, na bazálni části třeně se vyskytují modré nebo modrozelené skvrny. Dužnina je bílá nebo bělavá, na řezu je v klobouku a horní polovině třeně nejdříve špinavě růžová, potom tmavne do šedofialova nebo hnědošeda, v bázi třeně se zbarvuje do modra nebo modrozelena, chuť je mírná, příjemná, vůně nenápadná.

Velmi vzácný druh jehož ekologie ještě není dostatečně známá. V mykologické literatuře je uváděn jako symbiont břízy, ale pozorování v terénu naznačuje, že je spíše vázán na osiky. Roste většinou v březových porostech s vtroušenou osikou. V Červeném seznamu je uveden jako kriticky ohrožený druh, všeobecně velmi vzácný druh v celé střední Evropě, starší český název byl křemenáč narůžovělý – Leccinum roseotinctum.

Možná záměna:

Křemenáč bělostný se podobá křemenáči osikovému, od kterého se právě liší bělavým zbarvením klobouku, od kozáka bílého se liší robustnějšími plodnicemi, přívěskatou blankou a tmavnutím dužniny.

Autor textu: D. Marounek, autor fotografie R.

Pilař

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

7 důvodů proč pít MatchaTea

MatchaTea je hitem poslední doby. I když tradičně byl tento zelený nápoj součástí zenových buddhistických obřadů v Japonsku, dnes jej pijí lidé po celé Evropě. Ptáte se proč? Dáme vám hned 7 odpovědí.

číst dále ...

Víte, čím si sladíte život? Vyznejte se v cukrech a sladidlech

Mnoho z nás miluje sladké a „oslazuje si život“ s různými dobrotami. Cukry a sladidla nás lákají v mnoha svých podobách. Pokud patříte mezi sladkomilce a rádi byste se více dozvěděli, čímpak si život oslazujete, následující řádky vám pomohou lépe se v cukrech a sladidlech vyznat.

číst dále ...

Nemůžete se dočkat letní grilovačky? Buďte trendy a rozpalte to už teď

Lidé se u ohně scházeli odjakživa. Již v pravěku ženy hlídaly plápolající oheň, aby nevyhasl, dokud se muži nevrátili z lovu s pořádným úlovkem. Svou symboliku měl i v tzv. temném středověku, když se pálil oheň v den, kdy se na kopcích scházely čarodějnice s ďáblem, aby společně domluvili, jak škodit lidem. Dnes se u ohně setkáváme za účelem stmelování – ať už s kytarou, nebo špekáčkem, častěji pak u grilu s vyhlídkou na příjemnou zábavu a skvělé jídlo.

číst dále ...

Kapary, delikatesa, která obohatí salát, tapas nebo pomazánku

Kapary, zelené cosi, s nímž si mnoho lidí neví rady. Co to je? A kam se hodí? Kapary jsou nerozvinutá poupata kapary trnité, která roste nejčastěji ve Středomoří, ale také v Asii. Jedná se o keř, který roste v puklinách skal nebo zídek, a proto bývá mnohdy považován za plevel. Ale chyba lávky, kapary jsou vynikající přísada do nejrůznějších pokrmů.

číst dále ...

5 tipů jak dietně připravit kuřecí maso

Hledáte vhodné, chutné a přesto dietní způsoby na přípravu kuřecího masa? Vyzkoušejte osvědčených 5 tipů na jeho úpravu od Drůbežářského závodu Klatovy. „Fit vaření“ nemusí být jen o dušení masa, stačí se vyhnout zbytečnému tuku a oleji a máte vyhráno! Záleží především na dochucení a hře s kořením a bylinkami, to vše můžete sami ovlivnit!

číst dále ...

MatchaTea: Valentýnské recepty

Den svatého Valentýna je v Česku poměrně oblíbeným svátkem, a tak se okolo 14. února všechno kolem barví do růžových a červených odstínů. Už vás tyhle barvy nebaví? Zkuste na to letos jít jinak a vsaďte na zelenou s MatchaTea!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy