REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kozák šedozelený

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tento krásný kozák roste v listanatých lesích pod břízami.


Atlas hub - Houby hřibovitéLatinsky: Leccinum variicolor

Jiný název: Kozák barvoměnný

Jedlý …………… Kozák šedozelený je sice jedlý, ale neměl by se sbírat, je uvedený v Červeném seznamu jako téměř ohrožený druh.

Doba výskytu: léto až podzim

Roste nehojně na vlhkých, podmáčených stanovištích pod břízami, často u lesních potůčků nebo na rašeliništích.

Klobouk až 120 mm, polokulovitý, později klenutý, nakonec poduškovitý, šedý šedočerný až černý, u šedě zbarvených klobouků často skvrnitý, povrch klobouku je jemně plstnatý, často vrásčitý, později olysalý, za vlhka lepkavý. Rourky jsou až 20 mm, dlouhé, v mládí bělavé, ve stáří našedlé nebo nahnědlé, póry jsou zbarvené jako rourky, na otlačených místech šednou nebo špinavě růžoví, po více než hodině se zbarvují okrově nebo do hněda.

Třeň až 150 mm, štíhle protáhle kyjovitý, bílý nebo bělavý, ve spodní části často se zeleným nádechem, v místech po ožercích od slimáků, otlačení nebo poranění zelený nebo modrý, povrch třeně je pokrytý hrubými šupinkami, které jsou zbarveny tmavě šedě černošedě nebo černě.

Dužnina je bílá nebo bělavá v některých částech plodnice často nazelenalá, v klobouku a horní části třeně se dužnina na řezu nemění, někdy slabě růžový, ve spodní části třeně se zbarvuje do zelena nebo do modra, chuť je mírná vůně nenápadná.

Další český název též kozák barvoměnný.

Možná záměna:

Od ostatních druhů kozáků dobře poznatelný zelenáním dužniny ve třeni, zejména ve spodní části a výskytem na vlhčích stanovištích.

Autor textu i fotografie: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Zelený svátek v irském duchu. Udělejte si zelenou domácí párty sami

Ačkoliv si dnes Den svatého Patrika spojíme spíše s rozjařeným veselím a setkáváním se s přáteli v místních hospůdkách, tak ne vždycky se nesl tento březnový svátek v podobně světském duchu. K oblíbenému každoročnímu popíjení se váže mnohaletá křesťanská tradice, která se během desetiletí přetavila v příjemnou společenskou událost, díky níž si můžeme originální pravou irskou párty udělat klidně u sebe doma.

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Pohled pod pokličku francouzské kuchyně

Francouzská kuchyně je proslavená po celém světě a nejedno francouzské jídlo je ikonou pro každého začínajícího i profesionálního kuchaře, pekaře či cukráře. Pojďme se podívat, kde se věhlas francouzské kuchyni vzal a jak se národní chutě vyvíjely.

číst dále ...

Britské prémiové potraviny od Icelandu k dostání na Košík.cz

Taky se vám občas nechce nic vařit nebo nakupovat a rádi sáhnete do mrazáku pro zásoby? I mražené potraviny můžou být lahůdkou, což dokazuje Iceland, který nabízí prémiové britské potraviny. Ty si nyní exkluzivně můžete objednat na Košík.cz.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy