REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kozák šedozelený

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tento krásný kozák roste v listanatých lesích pod břízami.


Atlas hub - Houby hřibovitéLatinsky: Leccinum variicolor

Jiný název: Kozák barvoměnný

Jedlý …………… Kozák šedozelený je sice jedlý, ale neměl by se sbírat, je uvedený v Červeném seznamu jako téměř ohrožený druh.

Doba výskytu: léto až podzim

Roste nehojně na vlhkých, podmáčených stanovištích pod břízami, často u lesních potůčků nebo na rašeliništích.

Klobouk až 120 mm, polokulovitý, později klenutý, nakonec poduškovitý, šedý šedočerný až černý, u šedě zbarvených klobouků často skvrnitý, povrch klobouku je jemně plstnatý, často vrásčitý, později olysalý, za vlhka lepkavý. Rourky jsou až 20 mm, dlouhé, v mládí bělavé, ve stáří našedlé nebo nahnědlé, póry jsou zbarvené jako rourky, na otlačených místech šednou nebo špinavě růžoví, po více než hodině se zbarvují okrově nebo do hněda.

Třeň až 150 mm, štíhle protáhle kyjovitý, bílý nebo bělavý, ve spodní části často se zeleným nádechem, v místech po ožercích od slimáků, otlačení nebo poranění zelený nebo modrý, povrch třeně je pokrytý hrubými šupinkami, které jsou zbarveny tmavě šedě černošedě nebo černě.

Dužnina je bílá nebo bělavá v některých částech plodnice často nazelenalá, v klobouku a horní části třeně se dužnina na řezu nemění, někdy slabě růžový, ve spodní části třeně se zbarvuje do zelena nebo do modra, chuť je mírná vůně nenápadná.

Další český název též kozák barvoměnný.

Možná záměna:

Od ostatních druhů kozáků dobře poznatelný zelenáním dužniny ve třeni, zejména ve spodní části a výskytem na vlhčích stanovištích.

Autor textu i fotografie: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

Nové zeleninové omáčky od Araxu nejen na grilování!

Rýži, těstoviny, luštěniny, obiloviny, kuskus, ale také vločky a různé přílohové nebo polévkové směsi můžete v Česku zakoupit pod značkou ARAX. Ta si přízeň svých zákazníků získává již od roku 1997. Široký sortiment výrobků můžete zakoupit v každém supermarketu Kaufland, Globus, Penny Market, Norma, Billa, ale také v mnoha maloobchodních sítích (ROSA Market, Kubík, Brněnka, JIP…) po celé České republice.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy