Roste hojně v listnatých nebo smíšených lesích pod habry nebo lískami. Dobrý, jedlý druh houby vhodný k všestrannému využití v kuchyni. Sbíráme však jen mladé plodnice, u starších plodnic bývají třeně tvrdé a klobouk nasáklý po dešti vodou.
Latinsky: Leccinum scabrum
Jedlý ………… Dobrý, jedlý druh k všestrannému využití v kuchyni, u starších plodnic bývají třeně tvrdé a klobouk nasáklý po dešti vodou, proro sbíráme jen mladé plodnice.
Doba výskytu: červen až říjen
Roste hojně v listnatých nebo smíšených lesích pod habry nebo lískami.
Klobouk až 120 mm, v mládí polokulovitý, později klenutý, ve stáří až poduškovitý, špinavě žlutý ,šedožlutý, okrový, hnědý nebo černohnědý, povrch klobouku je často vrásčitý, na otlačených místech tmavne, za sucha políčkovitě rozpraskává. Rourky a póry má bělavě krémové, později nažloutle šedivé, ve stáří šedohnědavé. Póry na otlačených místech tmavnou do šedočerna až černa.
Třeň až 150 mm, štíhlý, protáhle kyjovitý nebo téměř válcovitý, v horní části podélně rýhovaný, bílý nebo bělavý, ve stáří našedlý s černošedými šupinkami. Dužnina je bělavá, na řezu tmavnoucí do černošeda, chuť je příjemná, vůně nenápadná.
Možná záměna:
Dobře poznatelný druh, svým růstem pod habry nebo lískami a vrásčitým kloboukem.
Autor textu i fotografií: D. Marounek