REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kozák habrový

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Atlas hub - houby hřibovitéRoste hojně v listnatých nebo smíšených lesích pod habry nebo lískami. Dobrý, jedlý druh houby vhodný k všestrannému využití v kuchyni. Sbíráme však jen mladé plodnice, u starších plodnic bývají třeně tvrdé a klobouk nasáklý po dešti vodou.


Latinsky: Leccinum scabrum

Jedlý ………… Dobrý, jedlý druh k všestrannému využití v kuchyni, u starších plodnic bývají třeně tvrdé a klobouk nasáklý po dešti vodou, proro sbíráme jen mladé plodnice.

Doba výskytu: červen až říjen

Roste hojně v listnatých nebo smíšených lesích pod habry nebo lískami.

Klobouk až 120 mm, v mládí polokulovitý, později klenutý, ve stáří až poduškovitý, špinavě žlutý ,šedožlutý, okrový, hnědý nebo černohnědý, povrch klobouku je často vrásčitý, na otlačených místech tmavne, za sucha políčkovitě rozpraskává. Rourky a póry má bělavě krémové, později nažloutle šedivé, ve stáří šedohnědavé. Póry na otlačených místech tmavnou do šedočerna až černa.

Třeň až 150 mm, štíhlý, protáhle kyjovitý nebo téměř válcovitý, v horní části podélně rýhovaný, bílý nebo bělavý, ve stáří našedlý s černošedými šupinkami. Dužnina je bělavá, na řezu tmavnoucí do černošeda, chuť je příjemná, vůně nenápadná.

 

Atlas hub - houby hřibovité

 

Možná záměna:

Dobře poznatelný druh, svým růstem pod habry nebo lískami a vrásčitým kloboukem.

 

Autor textu i fotografií: D. Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy